Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Ουκρανία: Η Ρωσία αποχωρεί και βγάζει «γλώσσα» στη Δύση

Ουκρανία: Κατηγορεί τους φιλορώσους αυτονομιστές πως έπληξαν νηπιαγωγείο με οβίδες

Για «υστερίες περί εισβολής» και «φυσιολογική διαδικασία» κάνει λόγο η Ρωσία, επιβεβαιώνοντας ότι τα στρατεύματά της αποχωρούν από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Η Μόσχα δείχνει να… απολαμβάνει το γεγονός πως είχε κάνει τη Δύση να «χορεύει» στο ρυθμό της και να φοβάται μια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το Κρεμλίνο επιβεβαίωσε την έναρξη της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων, που στάθμευαν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, κάνοντας λόγο για μια «φυσιολογική διαδικασία» και καταγγέλλοντας τη δυτική «υστερία» περί μιας υποτιθέμενης επικείμενης εισβολής στη χώρα.

«Ανέκαθεν λέγαμε πως μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων, (…) τα στρατεύματα θα επέστρεφαν στις βάσεις τους. Αυτό είναι που συμβαίνει εδώ, είναι η συνήθης διαδικασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ.

Τα ρωσικά στρατεύματα, όπως ανακοίνωσε ο νότιος στρατιωτικός τομέας της Ρωσίας, έχουν αρχίσει να αποσύρονται από την Κριμαία και να επιστρέφουν στις βάσεις τους αφού ολοκλήρωσαν τα γυμνάσια στη χερσόνησο, την οποία κατέλαβε η Ρωσία από την Ουκρανία και την προσάρτησε το 2014.

Σύμφωνα με το Interfax, που επικαλείται τη διοίκηση του τομέα, κάποια στρατεύματα μετακινούνται σε βάσεις στις νότιες περιοχές της Ρωσίας Νταγκεστάν και Βόρεια Οσετία.

Εικόνες βίντεο από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, οι οποίες μεταδόθηκαν από το πρακτορείο ειδήσεων RIA, εικονίζουν μερικά άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα να φορτώνονται σε βαγόνια πλατφόρμες.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως θα χρησιμοποιήσει φορτηγά για να μεταφέρει κάποιον εξοπλισμό, ενώ μερικά στρατεύματα θα επιστρέψουν πεζή στις βάσεις τους.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα τους Ουκρανίας, περιλαμβανομένου ενός μεγάλου στρατιωτικού αποσπάσματος που διεξάγει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις στη Λευκορωσία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, πράγμα που σημαίνει πως η Ουκρανία είναι σχεδόν περικυκλωμένη από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Νωρίτερα, την αποχώρηση (που πολλοί στη Δύση χαρακτήρισαν ακόμη και ελιγμό) είχε ανακοινώσει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, σε μια κίνηση που διέψευδε τις προειδοποιήσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι πως η εισβολή θα γινόταν αύριο 16 Φεβρουαρίου αλλά και εκείνες των ΗΠΑ και της Βρετανίας. 

Οι ρωσικές χρηματαγορές σημείωσαν ισχυρή αύξηση σήμερα (15.02.2022) μετά τις πληροφορίες ότι η Ρωσία αποσύρει ορισμένα στρατεύματα από την περιοχή κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μεταβαίνει στη Μόσχα για συνομιλίες με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ουκρανία: Νίκη μας και των δυτικών

Η Ουκρανία και οι Δυτικοί κατάφεραν να εμποδίσουν μια «κλιμάκωση» εκ μέρους της Ρωσίας, δήλωσε για την εξέλιξη ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, λίγο μετά την ανακοίνωση της έναρξης μιας αποχώρησης των ρωσικών στρατευμάτων από τις περιοχές γύρω από την Ουκρανία.

«Μαζί με τους εταίρους μας, καταφέραμε να εμποδίσουμε οποιαδήποτε νέα κλιμάκωση εκ μέρους της Ρωσίας», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός, εκφράζοντας την ικανοποίησή του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι ωστόσο πολύ νωρίς ακόμη για να διαπιστωθεί πως υπάρχει αληθινή μείωση των εντάσεων σ’ αυτή την κρίση, που συνταράσσει την Ευρώπη από το τέλος του 2021.

«Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, αλλά υπό έλεγχο», πρόσθεσε ο Κουλέμπα την επομένη της επίσκεψης στο Κίεβο του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, ο οποίος έφτασε στη Μόσχα.

«Η Ρωσία κάνει συνεχώς κάθε είδους δήλωση και γι’ αυτό έχουμε ένα κανόνα: θα πιστέψουμε σε μια αποκλιμάκωση όταν θα έχουμε δει την αποχώρηση» των στρατευμάτων, πρόσθεσε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις