Δευτέρα, 29 Απρ.
17oC Αθήνα

Ουκρανία: «Η Ρωσία θα αποχωρήσει κατά 99,9% από τη συμφωνία για τα σιτηρά»

Ουκρανία: «Η Ρωσία θα αποχωρήσει κατά 99,9% από τη συμφωνία για τα σιτηρά»

Η Ρωσία είναι κατά 99,9% σίγουρο ότι θα εγκαταλείψει τον επόμενο μήνα τη συμφωνία για την ασφαλή διέλευση σιτηρών από την Μαύρη Θάλασσα γιατί δεν χρειάζεται πλέον τα ουκρανικά λιμάνια για να εξάγει αμμωνία, δήλωσε υψηλόβαθμη Ουκρανή διπλωμάτης.

Ο ΟΗΕ και η Τουρκία μεσολάβησαν για την επίτευξη της συμφωνίας ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία ώστε να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που επιδεινώθηκε από τη ρωσική εισβολή στη χώρα και τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα.

Η Μόσχα έχει απειλήσει να μην παρατείνει τη συμφωνία πέραν της 18ης Ιουλίου εκτός κι αν ικανοποιηθούν μια σειρά από αιτήματα, συμπεριλαμβανομένης της άρσης εμποδίων στις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων.

Η συμφωνία για τις εξαγωγές στη Μαύρη Θάλασσα επιτρέπει επίσης την ασφαλή εξαγωγή αμμωνίας αλλά κανένα φορτίο δεν έχει μεταφερθεί στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας.

Η Ρωσία πιέζει για την επανάληψη της τροφοδοσίας αμμωνίας μέσω αγωγού από την Ουκρανία στο λιμάνι της Οδησσού στη Μαύρη Θάλασσα που δεν χρησιμοποιείται από πέρυσι.

Η Όλια Τροφιμτσέβα, πρέσβειρα στο ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών, δήλωσε ότι η ρωσική εταιρία παραγωγής αμμωνίας Uralchem βρήκε εναλλακτική διαδρομή και δεν χρειάζεται να εξάγει αμμωνία μέσω της Οδησσού.

«Ο διάδρομος σιτηρών. Κατά 99,9% η Ρωσία θα τον εγκαταλείψει τον Ιούλιο», δήλωσε η Τροφιμτσέβα στην εφαρμογή Telegram χθες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις