Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Ουκρανία: Η συγκίνηση του Ζελένσκι στην τελετή για την 82η επέτειο της σφαγής του Μπάμπι Γιαρ

Ουκρανία: Η συγκίνηση του Ζελένσκι στην τελετή για την 82η επέτειο της σφαγής του Μπάμπι Γιαρ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρέστη σήμερα στην τελετή μνήμης για την 82η επέτειο της σφαγής του Μπάμπι Γιάρ, έξω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, όπου οι ναζί εκτέλεσαν 30.000 Εβραίους το 1941.

Εμφανώς συγκινημένος, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Εβραίος και ο ίδιος, φορώντας τη συνήθη στρατιωτική του στολή χρώματος χακί, άναψε ένα κερί και στη συνέχεια απέτισε φόρο τιμής μπροστά από το μνημείο «Μενορά» που είναι αφιερωμένο στους Εβραίους που εκτελέστηκαν και ετάφησαν μέσα σε αυτόν τον τεράστιο ομαδικό τάφο από τους ναζί.

Τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνόδευαν εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας και απόγονοι των θυμάτων, σύμφωνα με βίντεο που αναρτήθηκε στο κανάλι του στο Telegram ανήμερα της επετείου της μεγαλύτερης σφαγής Εβραίων στην Ουκρανία που διαπράχθηκε από τους ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους.

«Ενήλικες, παιδιά… Ολόκληρες οικογένειες… Γυναίκες, άνδρες… Το κακό δεν έκανε καμία διάκριση ανάμεσα σε αυτούς που θέριζε», υπενθύμισε σε ένα μήνυμα.

«Ποτέ ξανά»

«Όσα χρόνια κι αν περάσουν, η ανθρωπότητα θα θυμάται τις ζωές που έκοψε ο ναζισμός. Και θα θυμάται πάντα ότι αυτό το κακό τιμωρήθηκε», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος, υποσχόμενος «ποτέ ξανά!».

«Είναι πραγματικά σημαντικό να θυμόμαστε πάντα την Ιστορία, όχι να την ξεχνάμε. Γιατί το “Ποτέ ξανά!” δεν είναι κενά λόγια», τόνισε ο Ζελένσκι.

 

Περίπου 150.000 άνθρωποι εκτελέστηκαν στο Μπάμπι Γιαρ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 100.000 έως 150.000 άνθρωποι –Εβραίοι, όπως επίσης Ρομά, σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου αλλά και Ουκρανοί– εκτελέστηκαν στο Μπάμπι Γιαρ μεταξύ του 1941 και 1942 κατά την διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

«Αυτά τα ειδεχθή εγκλήματα δεν παραγράφονται. Οι δράστες πρέπει να οδηγούνται στη δικαιοσύνη. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπούν παρόμοιες γενοκτονίες σήμερα», έγραψε ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ, στο Telegram.

Ο επικεφαλής του γραφείου της προεδρίας, Αντρίι Γερμάκ, έκανε επίσης έναν παραλληλισμό με τη ρωσική εισβολή στη χώρα, όπου το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για «εγκλήματα πολέμου», όπως στην περίπτωση της Μπούτσα, όπου σκοτώθηκαν άμαχοι κατά την υποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων την άνοιξη του 2022, μια σφαγή την οποία αρνείται η Μόσχα.

«Να σταματήσουμε τους σύγχρονους Ρώσους – ναζί»

«Πρέπει να σταματήσουμε τους σύγχρονους Ρώσους ναζί που επαναλαμβάνουν τα χειρότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ανέφερε στα κοινωνικά δίκτυα.

Πέρυσι, ο Βολοντίμιρ Ζελέσνκι είχε ζητήσει να «τιμωρηθούν» οι «εγκληματίες που προκαλούν τέτοιες τραγωδίες», θέτοντας στο στόχαστρο «δικτάτορες και τυράννους».

 

Στην τελετή συμμετείχαν εκτός από τον επικεφαλής του γραφείου της προεδρίας Αντρί Γερμάκ, ο «Δίκαιος των Εθνών» Βασίλ Ναζαρένκο, οικογένειες και απόγονοι των θυμάτων του Μπάμπι Γιάρ και των Δικαίων, πρώην κρατούμενοι των γκέτο και των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, καθώς και ραβίνοι.

Εκπρόσωποι εβραϊκών θρησκευτικών οργανώσεων διάβασαν μια επιμνημόσυνη προσευχή.

Εκ μέρους του προέδρου, τοποθετήθηκαν επίσης καλάθια με λουλούδια στο μνημείο των εκτελεσθέντων από τους ναζί στο Μπάμπι Γιάρ, καθώς και στα μνημεία της Ουκρανής συγγραφέως Ολένα Τέλιχα και των Ρομά που εκτελέστηκαν από τους ναζί.

Όπως ανέφερε το ουκρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform, στις 29 Σεπτεμβρίου η Ουκρανία τιμά τη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας στο Μπάμπι Γιαρ – ένα από τα πιο τρομερά σύμβολα του Ολοκαυτώματος.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις