Κυριακή, 21 Απρ.
16oC Αθήνα

Ουκρανία και Δανία υπέγραψαν 10ετές σύμφωνο ασφαλείας και αμυντικής συνεργασίας

Ουκρανία και Δανία υπέγραψαν 10ετές σύμφωνο ασφαλείας και αμυντικής συνεργασίας

Η Ουκρανία, δια του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, συνεχίζει να υπογράφει με δυτικές χώρες – σήμερα ήταν η σειρά της Δανίας – συμφωνίες ασφαλείας, κάτι που θεωρεί ότι την θωρακίζει πριν την ένταξή της στο ΝΑΤΟ.

Πριν τη Δανία, η Ουκρανία είχε υπογράψει ανάλογες συμφωνίες ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας με χώρες όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία, ακολουθώντας τις οδηγίες της G7 και της Βορειοατλαντικής συμμαχίας.

Η συμφωνία που υπέγραψαν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν είναι 10ετούς διάρκειας.

Η Φρέντερικσεν συναντήθηκε με τον Ζελένσκι στη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας σήμερα, μία ημέρα πριν από τη δεύτερη επέτειο από τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Η Δανία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή της Ουκρανίας και είναι μεταξύ των σημαντικότερων δωρητών στρατιωτικής βοήθειας στη χώρα, αναλογικά με το μέγεθός της.

Μόλις πολύ πρόσφατα η Φρέντερικσεν ανακοίνωσε πως θα παραχωρήσει στην Ουκρανία όλα τα αποθέματα πυρομαχικών που διαθέτει η Δανία, θεωρώντας ότι αφ’ ενός τα έχει άμεση ανάγκη και αφ’ ετέρου ότι η Ουκρανία αυτή την στιγμή αμύνεται στη Ρωσία για λογαριασμό ολόκληρης της Δύσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις