Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Ουκρανία: Κατηγορεί τη Γερμανία ότι «ενθαρρύνει τον Πούτιν» επειδή δεν της στέλνει όπλα

Ουκρανία
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

«Πυρά» κατά της Γερμανίας εξαπέλυσε η Ουκρανία, μετά την άρνηση του Βερολίνου να στείλει όπλα στο Κίεβο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για πιθανή επίθεση της Ρωσίας, την ώρα που έχουν συγκεντρωθεί δυνάμεις της χώρας στα σύνορα.

Η Ουκρανία κατηγόρησε την Γερμανία ότι «ενθαρρύνει» τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας κάλεσε τη Γερμανίδα πρεσβευτή στο Κίεβο, Άνκα Φελχούζεν, μετά τις «απολύτως απαράδεκτες», σύμφωνα με το Κίεβο, δηλώσεις του αρχηγού του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος χαρακτήρισε «ανοησία» το γεγονός ότι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ προσάπτουν στην Ρωσία την πρόθεση να εισβάλει στην Ουκρανία. Και όλα αυτά την ώρα που οι ΗΠΑ εκκενώνουν την πρεσβεία τους στην Ουκρανία. 

Από τη μεριά της, η Γερμανία ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο (22.1.2022) ότι θα αποστείλει τον Φεβρουάριο στην Ουκρανία ένα νοσοκομείο εκστρατείας, όμως απέρριψε το ενδεχόμενο αποστολής όπλων, με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, να γράφει στο Twitter ότι «σήμερα, η ενότητα της Δύσης απέναντι στην Ρωσία είναι πιο σημαντική από ποτέ. Οι Γερμανοί εταίροι πρέπει να σταματήσουν να υπονομεύουν την ενότητα με τέτοια λόγια και πράξεις και να ενθαρρύνουν τον Βλαντίμιρ Πούτιν να εξαπολύσει νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας».

Η Ουκρανία είναι ευγνώμων στην Γερμανία για την υποστήριξη που έχει ήδη δώσει, αλλά «αυτές οι δηλώσεις είναι απογοητευτικές», πρόσθεσε ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών.

Σε συνέντευξή της στη Welt, η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Κριστίν Λάμπρεχτ, δήλωσε ότι η αποστολή όπλων στην Ουκρανία δεν θα συνέβαλλε αυτήν την στιγμή στην εκτόνωση της κρίσης.

«Αυτό που θέλει πραγματικά είναι ο σεβασμός. Και, Θεέ μου, το να σεβαστείς κάποιον δεν κοστίζει πολύ, δεν κοστίζει τίποτα. Είναι εύκολο να του δώσουν τον σεβασμό που ζητά – και πιθανόν να του αξίζει», είπε, ο Γερμανός αντιναύαρχος, Κάι-Άχιμ Σένμπαχ, χαρακτηρίζοντας τη Ρωσία παλιά και σημαντική χώρα, εν μέσω κρίσης με τη Δύση.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο είπε ότι τα σχόλια του Σένμπαχ δεν αντικατοπτρίζουν τη θέση της Γερμανίας, ούτε στο περιεχόμενο, ούτε στη διατύπωσή τους. «Ο αντιναύαρχος Σένμπαχ θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει την άποψή του» στην υπουργό Άμυνας, πρόσθεσε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις