Παρασκευή, 29 Μαρ.
25oC Αθήνα

Ουκρανία: Μαίνονται οι σφοδρές μάχες στην Μπαχμούτ – Διαρκείς οι προσπάθειες περικύκλωσης από την Ρωσία

Ουκρανία: Μαίνονται οι σφοδρές μάχες στην Μπαχμούτ – Διαρκείς οι προσπάθειες περικύκλωσης από την Ρωσία

Τα στρατεύματα της Ρωσίας συνεχίζουν τις προσπάθειές τους να περικυκλώσουν την Μπαχμούτ, το επίκεντρο του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία το τελευταίο διάστημα, όπως ανέφερε σήμερα ο ουκρανικός στρατός.

Στην καθημερινή ενημέρωσή του το γενικό επιτελείο του στρατού της Ουκρανίας ανέφερε πως παρεμποδίστηκαν τουλάχιστον 130 επιθέσεις της Ρωσίας στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, σε πολλούς τομείς του μετώπου, κυρίως στις πόλεις Κουπιάνσκ, Λίμαν, Μπαχμούτ και Αβντίιβκα.

«Ο εχθρός συνεχίζει τις προσπάθειες περικύκλωσης της πόλης Μπαχμούτ» συνέχισε, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Χωριά βόρεια και δυτικά του Μπαχμούτ δέχθηκαν επίθεση, δήλωσε χθες Σάββατο στο CNN ο Σέρχιι Τσερεβάτιι, εκπρόσωπος του ανατολικού τομέα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Νωρίτερα είχε δηλώσει πως η κατάσταση στο Μπαχμούτ είναι «δύσκολη αλλά υπό έλεγχο».

Πολύμηνη μάχη για την πόλη

Η μάχη για το Μπαχμούτ, μια βιομηχανική πόλη με στρατηγική σημασία, μαίνεται από το καλοκαίρι. Η πόλη έγινε σύμβολο καθώς βρίσκεται στο κέντρο των μαχών ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς εδώ και μήνες.

Ο ιδιωτικός μισθοφορικός στρατός Βάγκνερ, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στο Μπαχμούτ, είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι έχει “περικυκλώσει ουσιαστικά” την πόλη και κάλεσε τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διατάξει την υποχώρηση των στρατευμάτων του.

Χθες το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) παραδέχθηκε πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν θέσεις στο Μπαχμούτ οι οποίες μπορεί να τους επιτρέψουν να παρακάμψουν ορισμένες ουκρανικές άμυνες.

“Οι Ρώσοι μπορεί να προσπαθήσουν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Μπαχμούτ, όμως η ουκρανική διοίκηση έδωσε το σήμα ότι θα προτιμούσε να υποχωρήσει παρά να διακινδυνεύσει την περικύκλωση”, εκτίμησε η πηγή αυτή.

Σήμερα ο στρατός των φιλορώσων αυτονομιστών του Ντονέτσκ, που συνδράμουν τις ρωσικές δυνάμεις, δημοσιοποίησε βίντεο το οποίο όπως υποστηρίζει δείχνει μισθοφόρους της Βάγκνερ στα βόρεια προάστια του Μπαχμούτ να λένε πως ο μικρός σιδηροδρομικός σταθμός Στούπκι, βόρεια της πόλης, έχει καταληφθεί.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού επιθεώρησε χθες προκεχωρημένο “στρατηγείο” στην Ουκρανία, στη ζώνη του “Νότιου Ντόνετσκ”, χωρίς να διευκρινίζει ούτε τον ακριβή τόπο ούτε την ημερομηνία της επίσκεψης.

Αυτή η ζώνη επιχειρήσεων περιλαμβάνει τον τομέα της πόλης Ουχλεντάρ, όπου ο ρωσικός στρατός διεξήγαγε τις τελευταίες εβδομάδες επιθέσεις χωρίς μεγάλη επιτυχία.

Σύμφωνα με το αμερικανικό κέντρο σκέψης ISW, η επίσκεψη είχε στόχο “προφανώς να αποτιμήσει το εύρος των απωλειών γύρω από την Ουχλεντάρ και την πιθανότητα συνέχισης της επίθεσης στην κατεύθυνση αυτή”.

Σύμφωνα με εικόνες που δημοσιοποίησε χθες ο ρωσικός στρατός, ο Σεργκέι Σοΐγκού συμμετείχε επίσης σε σύσκεψη με Ρώσους υψηλόβαθμους στρατιωτικούς που έχουν αναλάβει την επίθεση στην Ουκρανία, κυρίως τον αρχηγό του γενικού επιτελείου Βαλέρι Γκεράσιμοφ.

Φονικά πυρά αναφέρθηκαν εξάλλου τις τελευταίες 24 ώρες σε οικιστικές ζώνες, προκαλώντας τον θάνατο πέντε ανθρώπων στην ουκρανική πλευρά, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των ουκρανικών υπηρεσιών εκτάκτου ανάγκης, το πλήγμα σε κτίριο κατοικιών στη Ζαπορίζια, τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, προκάλεσε 13 θανάτους, μεταξύ των οποίων ενός παιδιού.

Στο διπλωματικό μέτωπο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δέχθηκε χθες στο Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα. Αμφότεροι εξέφρασαν την ελπίδα για έναρξη φέτος των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Χθες ο Ζελένσκι αναφέρθηκε επίσης στην κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νότια Ουκρανία, ένα χρόνο μετά την κατάληψή του από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κατήγγειλε την “ομηρία” του σταθμού, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, και κάλεσε τη Δύση να επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική πυρηνική βιομηχανία.

Σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο εξόριστος δήμαρχος της πόλης Ενέρχονταρ, όπου βρίσκεται ο σταθμός, δήλωσε πως ο τελευταίος έχει σταματήσει να λειτουργεί και έχει μετατραπεί ντε φάκτο σε “στρατιωτική βάση” των ρωσικών δυνάμεων.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις