Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Ουκρανία: Νέα στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από Γερμανία και Βρετανία

Ουκρανία: Νέα στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από Γερμανία και Βρετανία

Γερμανία και Βρετανία ανακοίνωσαν νέα οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την ρωσική εισβολή.

Η κυβέρνηση στη Βρετανίας ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει επιπλέον στρατιωτική και οικονομική βοήθεια ύψους 1,3 δισεκατομμυρίου λιρών (1,87 δισεκ. ευρώ) στην Ουκρανία, ενόψει της σημερινής βιντεοδιάσκεψης των ηγετών των χωρών της G7 στην οποία έχει προσκληθεί να συμμετάσχει ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.]

Ο πρωθυπουργός των Συντηρητικών, ο Μπόρις Τζόνσον, είναι ανάμεσα στους κυριότερους υποστηρικτές των προσπαθειών του Κιέβου να αποκρούσουν την εισβολή των δυνάμεων της Ρωσίας που άρχισε την 24η Φεβρουαρίου. Η κυβέρνησή του έχει προμηθεύσει τον στρατό της Ουκρανίας με αντιαρματικούς πυραύλους, συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και άλλα όπλα.

Η νέα δέσμευση σχεδόν διπλασιάζει αυτή που είχε γίνει μέχρι σήμερα. Η κυβέρνηση Τζόνσον τονίζει ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη δημόσια δαπάνη του Ηνωμένου Βασιλείου για οποιονδήποτε πόλεμο έπειτα από αυτούς στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, αν και δεν διευκρίνισε πώς κάνει αυτόν τον υπολογισμό.

«Η βάρβαρη επίθεση του (προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν δεν προκαλεί μόνο ανείπωτη καταστροφή στην Ουκρανία — απειλεί επίσης την ειρήνη και την ασφάλεια σε όλη την Ευρώπη», επιχειρηματολόγησε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν ο κ. Τζόνσον, ο πρώτος δυτικός αρχηγός κυβέρνησης που μίλησε στο ουκρανικό κοινοβούλιο από το ξέσπασμα του πολέμου, την περασμένη εβδομάδα.

Αν και η Βρετανία έχει προσφέρει μεγάλο ποσό σε στρατιωτική βοήθεια, ως τώρα έχει υποδεχθεί λιγοστούς από τους 5 εκατομμύρια και πλέον πρόσφυγες του πολέμου. Η βρετανική κυβέρνηση ανέφερε χθες ότι έχει χορηγήσει 86.000 βίζες σε Ουκρανούς, εκ των οποίων έχουν φθάσει στο ΗΒ περίπου 27.000.

Το υπουργείο Ανάπτυξης της Γερμανίας ανακοίνωσε τη χορήγηση επιπλέον οικονομικής βοήθειας 63 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

«Είναι σημαντικό για μένα η Γερμανία να βοηθά την Ουκρανία όχι μόνο στρατιωτικά, αλλά για να γίνει η ζωή του ουκρανικού λαού κάπως πιο υποφερτή», εξήγησε η υπουργός Ανάπτυξης Σβένια Σούλτσε στην εφημερίδα Bild am Sonntag.

«Για αυτόν τον λόγο, αυξήσαμε το πρόγραμμα άμεσης βοήθειας στην Ουκρανία από τα 122 στα 185 εκατομμύρια ευρώ», συνέχισε η κυρία Σούλτσε. Το ποσό «θα αξιοποιηθεί για να αποκατασταθεί η παροχή πόσιμου νερού» και για «να ανοικοδομηθούν κατεστραμμένα διαμερίσματα, σχολεία και νηπιαγωγεία», διευκρίνισε.

«Άλλα υπουργεία δίνουν ακόμη περισσότερα χρήματα και θα κάνουμε κι άλλα. Όταν σταματήσουν να πέφτουν οι βόμβες, η Γερμανία θα βοηθήσει, θα προσφέρει δισεκατομμύρια για την ανοικοδόμηση. Το υπουργείο μου ήδη προετοιμάζεται γι’ αυτό», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις