Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Ουκρανία: «Πόλεμος νεύρων» με τις ρωσικές δυνάμεις – Οι ΗΠΑ δεν το πιστεύουν και το δείχνουν

Ουκρανία Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Φωτογραφία αρχείου: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Οι ΗΠΑ είδαν τη Ρωσία να δημιουργεί αποθέματα αίματος, να φέρνει στρατεύματα πιο κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας και να αναπτύσσει στην περιοχή περισσότερα μαχητικά αεροσκάφη, δήλωσε σήμερα ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Μόσχας περί απόσυρσης.

«Ήμουν κι εγώ στρατιώτης και δεν πάει πολύς καιρός από τότε. Ξέρω από πρώτο χέρι ότι δεν κάνεις τέτοια πράγματα χωρίς λόγο», δήλωσε ο Όστιν, ο οποίος είναι απόστρατος στρατηγός. «Και βεβαίως δεν τα κάνεις αν είσαι έτοιμος να τα μαζέψεις και να γυρίσεις σπίτι σου».

Οι ΗΠΑ δεν… μασάνε με τις διαβεβαιώσεις της Ρωσίας

Η Maxar Technologies, μια ιδιωτική αμερικανική εταιρεία που παρακολουθεί την ενίσχυση των ρωσικών στρατευμάτων, ανακοίνωσε πως δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν ότι ενώ η Ρωσία έχει αποσύρει κάποιο στρατιωτικό εξοπλισμό από τις περιοχές κοντά στην Ουκρανία, στις περιοχές αυτές έχει φθάσει άλλος εξοπλισμός.

«Τους βλέπουμε να φέρνουν περισσότερα αεροσκάφη, μαχητικά και υποστήριξης. Τους βλέπουμε να αυξάνουν την ετοιμότητά τους στη Μαύρη Θάλασσα», δήλωσε ο Όστιν. «Τους βλέπουμε ακόμα και να αυξάνουν τα αποθέματα αίματος που διαθέτουν».

Το Ρόιτερς σημειώνει πως ήταν το πρώτο που είχε αναφέρει ότι η Ρωσία μεταφέρει αποθέματα αίματος προς τα σύνορα με την Ουκρανία.

Ο Όστιν, ο οποίος έκανε δηλώσεις στο γενικό επιτελείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, τόνισε πως οι σημερινές αναφορές για πυρά πυροβολικού στην Ουκρανία είναι ανησυχητικές.

Click4more: Ρωσία: «Προβοκάτσια της Ουκρανίας» ο βομβαρδισμός στο Ντονμπάς – Κίεβο: Παραβιάστηκε η εκεχειρία

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η συμμαχία θα διερευνήσει τρόπους για να αυξήσει τη στρατιωτική ετοιμότητά της, καθώς η ανάπτυξη της Μόσχας «φέρνει ρωσικά στρατεύματα ακριβώς στο κατώφλι του ΝΑΤΟ».

Ο Όστιν επανέλαβε επίσης τις αμερικανικές προειδοποιήσεις για εν δυνάμει επιχειρήσεις προβοκάτσιας από τη Ρωσία ώστε αυτή η τελευταία να δικαιολογήσει μια επίθεση, «κάτι που έχουμε δει να γίνεται στο παρελθόν».

«Έτσι εμείς και οι σύμμαχοί μας θα παραμείνουμε σε επιφυλακή», δήλωσε ο Όστιν.

Ουκρανία Ουκρανία

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας πρόκειται να ταξιδέψει στη συνέχεια στην Πολωνία, όπου θα επισκεφθεί αμερικανικά στρατεύματα. Επισήμανε πως η Βουλγαρία συμφώνησε σήμερα να φιλοξενήσει έναν αμερικανικό λόχο για κοινή εκπαίδευση.

Η Ρωσία… επιμένει ότι φεύγει

Τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν να επιστρέφουν στις βάσεις τους και σήμερα μετά την ολοκλήρωση των ασκήσεων στις οποίες συμμετείχαν σε περιοχές που γειτνιάζουν με την Ουκρανία, αναφέρει… επιμένοντας από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας με επίσημη ανακοίνωση.

Οι πρώτες μονάδες που συμμετείχαν στις ασκήσεις άρχισαν να φθάνουν στα στρατόπεδα τους, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας υποστράτηγος Ιγκόρ Κανασένκοφ.

Σύμφωνα με τον Κανασένκοφ, όλες οι μονάδες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στη Λευκορωσία, θα επιστρέψουν μετά την λήξη των ασκήσεων στις βάσεις τους.

«Μετά το τέλος των ασκήσεων, οι σχηματισμοί και οι στρατιωτικές μονάδες της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα επιστρέψουν, όπως πάντα, στα μόνιμα στρατόπεδα τους», δήλωσε ο Κανασένκοφ

Το υπουργείο ανέφερε επίσης ότι τα στρατεύματα που μετακινήθηκαν στη Λευκορωσία για να συμμετάσχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με το Μινσκ στο διάστημα 10-20 Φεβρουαρίου θα επιστρέψουν επίσης στις βάσεις τους στη συνέχεια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις