Κόσμος

Ουκρανία: Πολιτική συμφωνία στη G7 για δάνειο 50 δισ. δολαρίων από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σε πολιτική συμφωνία κατέληξαν οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) που συναντώνται στην Ιταλία σχετικά με τη χρήση των τόκων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να αποδεσμευθούν 50 δισ. δολάρια για το Κίεβο, όπως δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

«Έχουμε μια πολιτική συμφωνία στο υψηλότερο επίπεδο (…) και είναι 50 δισ. δολάρια που θα αφιερωθούν στην Ουκρανία», δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Αυτό το δάνειο ύψους 50 δισ.δολαρίων για το Κίεβο θα διασφαλιστεί από τα μελλοντικά επιτόκια των αδρανοποιημένων ρωσικών στοιχείων ενεργητικού, που ανέρχονται σε 300 δισ. ευρώ και αποδίδουν έσοδα τριών δισ. ευρώ τον χρόνο.

Οι ΗΠΑ είναι «διατεθειμένες να δανείσουν έως και 50 δισ. προκειμένου να διασφαλίσουν πως ο σκοπός των 50 δισ. θα επιτευχθεί, όμως υπάρχουν και άλλοι δανειστές, κάτι που σημαίνει πως το πραγματικό ποσό είναι πιο χαμηλό», πρόσθεσε.

«Πρόκειται για ένα αλληλέγγυο δάνειο», υπογράμμισε. «Θα μοιραστούμε τον κίνδυνο, επειδή μοιραζόμαστε τη δέσμευση ότι αυτό θα γίνει».

Το μερίδιο κάθε χώρας στο δάνειο αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό. «Δεν θέλω να μιλήσω για τις άλλες αντιπροσωπείες, εναπόκειται σε εκείνες να πουν αν θα συμβάλουν», σημείωσε.

Για «καθαρή στήριξη στην Ουκρανία, στον διεθνή νόμο και στην ειρήνη», κάνει λόγο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Πού βρίσκονται τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Αφού τάχθηκαν αρχικά υπέρ της απλής κατάσχεσης των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, που ενέχει νομικούς κινδύνους, οι ΗΠΑ συντάχθηκαν στη συνέχεια με τη θέση των Ευρωπαίων να χρησιμοποιηθούν μόνο οι τόκοι που δημιουργούνται από αυτά τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία.

Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται παντού στην Ευρωπαϊκή Ένωση: περίπου 185 δισ. ευρώ έχουν παγώσει από τη Euroclear, μια διεθνή οργάνωση φύλαξης περιουσιακών στοιχείων στο Βέλγιο. Αυτό δίνει έναν κυρίαρχο ρόλο στην Ευρώπη για τη χρήση των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.

Τα υπόλοιπα βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Βρετανία και την Ελβετία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Μακελειό στην Πολωνία: Με στρατιωτική στολή και βαρύ οπλισμό ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στην Κρακοβία
Σύμφωνα με τις αρχές είχε ακροδεξιές και υπερεθνικιστικές απόψεις, ενώ μετά την επίθεση τραυματίστηκε από πυρά αστυνομικών και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Ένοπλη επίθεση στην Κρακοβία
Ο Ντόναλντ Τραμπ ήθελε τον παλαιστή του ΜΜΑ, Ντέινα Γουάιτ, για εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου – «Σε παρακαλώ, δέξου»
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι πρότεινε τη θέση στον διευθυντή του χώρου των μικτών πολεμικών τεχνών και «βίαιο μαχητή», ο οποίος ωστόσο απέρριψε την πρόταση
Dana White και Donald Trump
Μακελειό στην Πολωνία: 25χρονος ακροδεξιός με «υπερεθνικιστικές» απόψεις ο δράστης – Ακόμη τρεις νεκροί εντοπίστηκαν σπίτι του
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων από τους πυροβολισμούς στην Πολωνία - Ο δράστης φέρεται να σκότωσε την οικογένειά του πριν ανοίξει πυρ στην καρδιά της Κρακοβίας
Πολωνία
27
«Όχι» στον Νετανιάχου - Ο πρόεδρος Χέρτζογκ θα δώσει εντολή στον Άιζενκοτ για τον σχηματισμό κυβέρνησης στο Ισραήλ
Ο μεγαλύτερος αντίπαλος του Νετανιάχου θα λάβει επίσημα την εντολή στις 8 Νοεμβρίου και θα έχει 28 ημέρες για να σχηματίσει κυβέρνηση, με δυνατότητα παράτασης 14 ημερών
Άιζενκοτ και Νετανιάχου 8
Σφοδρή επίθεση Νετανιάχου κατά των αραβικών κομμάτων - «Το ενδεχόμενο συμμαχίας με ισλαμιστές θα διαλύσει το Ισραήλ»
Μετά τις βουλευτικές εκλογές της 27ης Οκτωβρίου, ο Ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτζογκ αναμένεται να ανακοινώσει σε ποιον θα δώσει διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης
Μπέντζαμιν Νετανιάχου