Τετάρτη, 24 Απρ.
19oC Αθήνα

Ουκρανία: «Πράσινο» φως από το κοινοβούλιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Ουκρανία: «Πράσινο» φως από το κοινοβούλιο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ

Το Κοινοβούλιο στην Ουκρανία ψήφισε το σύνολο των νόμων που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χορήγησε στην Ουκρανία το καθεστώς της υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο υπό την προϋπόθεση ότι το Κίεβο θα εισαγάγει τα αναγκαία νομοθετικά και πολιτικά μέτρα και την συνέχεια θα τα εφαρμόσει.

Αυτό περιλαμβάνει νομοθεσία για την διαδικασία επιλογής των δικαστών του Συνταγματικού Δικαστηρίου, την ενίσχυση της καταπολέμησης της διαφθοράς, εναρμόνιση της νομοθεσίας για τα μέσα ενημέρωσης με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, την προστασία των εθνικών μειονοτήτων.

«Μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Βερχόβνα Ράντα (το ουκρανικό κοινοβούλιο) ολοκλήρωσε το έργο που όφειλε να φέρει εις πέρας και υιοθέτησε όλα τα αναγκαία συστημικά νομοσχέδια εκπληρώνοντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε ο πρόεδρος Ρουσλάν Στεφαντσούκ στην ανακοίνωσή του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθήσει την διαδικασία της προόδου της Ουκρανίας στην υλοποίηση των βημάτων που έχουν προταθεί και θα τα αξιολογήσει στο τέλος του 2022.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντε ρ Λάιεν δήλωσε κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στο Κίεβο τον Σεπτέμβριο ότι εντυπωσιάσθηκε με την ταχύτητα με την οποία η Ουκρανία προχωρεί την διαδικασία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ωστόσο, ο δρόμος προς τη ένταξη αναμένεται είναι μακρύς και η ενταξιακή διαδικασία να διαρκέσει μία δεκαετία.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις