Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Ουκρανία: Προς έκτακτη σύνοδο κορυφής η Ευρωπαϊκή Ένωση – «Βαριές κυρώσεις στη Ρωσία αν εισβάλλει»

Ουκρανία: Προς έκτακτη σύνοδο κορυφής η Ευρωπαϊκή Ένωση – «Βαριές κυρώσεις στη Ρωσία αν εισβάλλει»
Reuters Αρχείο

Σε μία έκτακτη σύνοδο των ηγετών για την Ουκρανία την Πέμπτη (17.02.2022), προσανατολίζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Προς το παρόν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες αναμένουν τα αποτελέσματα της συνάντησης της Μόσχας, ανάμεσα σε Όλαφ Σολτς και Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τρίτη (15.02.2022).

Οι Ευρωπαίοι δηλώνουν έτοιμοι να επιβάλουν βαριές οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα, εφόσον εισβάλει στην Ουκρανία. Οι κυρώσεις θα αποφασιστούν από τις χώρες – μέλη και θα εγκριθούν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών, σε συνεργασία με τους εταίρους της ΕΕ.

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενδέχεται να συνεδριάσουν την Πέμπτη (17.02.2022), στο περιθώριο της συνόδου με τους ομολόγους τους της Αφρικανικής Ένωσης, για να συζητήσουν τις εξελίξεις στην κρίση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Την τελική απόφαση θα λάβει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ.

Προς το παρόν προβλέπεται να γίνει μία ενημέρωση για τα αποτελέσματα που θα έχει η συνάντηση του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο, την Τρίτη (15.02.2022).

«Είναι σημαντικό να είμαστε σε θέση να εκφράσουμε αμέσως (σ.σ. τις απόψεις μας), με ενιαίο μέτωπο», σχολίασε ευρωπαϊκή πηγή, επιμένοντας ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί απόφαση. Μια άλλη πιθανότητα θα ήταν, επίσης, μια συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών μέσω βιντεοκλήσης.

«Κανείς δεν ξέρει αν ο Πούτιν έχει λάβει μια απόφαση. Αλλά μια επίθεση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και η ενίσχυση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων εντάσσεται σε αυτό το πλαίσιο», πρόσθεσε η πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Μόσχα πάντως έκρινε τη Δευτέρα (14.02.2022) «πιθανή» μία διπλωματική λύση και ανακοίνωσε τη λήξη ορισμένων στρατιωτικών ασκήσεων που έκανε στην περιοχή.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις