Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Ουκρανία: Πρόβλημα με τους φορείς του HIV – Χιλιάδες δόσεις φαρμάκων στέλνει ο ΠΟΥ

Ουκρανία: Πρόβλημα με τους φορείς του HIV – Χιλιάδες δόσεις φαρμάκων στέλνει ο ΠΟΥ
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε χθες ότι θα διαθέσει χιλιάδες δόσεις αντιρετροϊκών φαρμάκων στην Ουκρανία για την κάλυψη των αναγκών των φορέων του HIV στη χώρα, για τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Ο ΠΟΥ μαζί με το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης του προέδρου των ΗΠΑ για το AIDS (PEPFAR), με τις ουκρανικές αρχές, αλλά και με άλλους συνεργάτες έχουν προμηθευτεί 209.000 συσκευασίες του γενόσημου αντιρετροϊκού φαρμάκου TLD.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι στην Ουκρανία ζουν 260.000 άνθρωποι που είναι φορείς του HIV, του ιού που προκαλεί το AIDS. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ασθενών HIV στην Ευρώπη μετά τη Ρωσία, ενώ πριν από την ρωσική εισβολή περίπου το 50% από αυτούς λάμβαναν αντιρετροϊκή θεραπεία.

Τον προηγούμενο μήνα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για τον HIV/AIDS προειδοποίησε ότι το απόθεμα φαρμάκων της Ουκρανίας για τον HIV επαρκεί για την κάλυψη αναγκών για χρονικό διάστημα μικρότερο του ενός μηνός.

“Ο πόλεμος αυτός έχει τη δυναμική να υποβαθμίσει την πρόοδο που σημειώθηκε με μεγάλες δυσκολίες τα τελευταία χρόνια σε μία σειρά από ζητήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του HIV. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό όταν η Ουκρανία είχε αρχίσει να κάνει μία σημαντική στροφή”, δήλωσε ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Χένρι Κλούγκε.

Η πρώτη παρτίδα των φαρμάκων κατά του HIV πέρασε από τα πολωνικά σύνορα στην Ουκρανία και αναμένεται να μεταφερθεί στους αρμόδιους υγειονομικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα, όπως ανακοίνωσε ο ΠΟΥ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις