Κόσμος

Ουκρανία: Ρωσικός πύραυλος χτύπησε ανθρωπιστική αποστολή ενώ η «συμμαχία των προθύμων» συζητούσε για εγγυήσεις ασφαλείας

Από την ρωσική πυραυλική επίθεση ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του και δύο τραυματίστηκαν

Την ίδια στιγμή που Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι για τον τερματισμό του πολέμου και για τις δυτικές εγγυήσεις ασφαλείας, ένας ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος χτύπησε ανθρωπιστική αποστολή κοντά στην πόλη Τσερνίχιβ, στην βόρεια Ουκρανία.

Όπως δήλωσε σήμερα (04.09.2025) ο τοπικός αξιωματούχος από την Ουκρανία, ο ρωσικός βαλλιστικός πύραυλος έπληξε μια ομάδα εκκαθάρισης ναρκοπεδίων στην περιοχή Τσερνίχιβ, με αποτέλεσμα δύο μέλη της να χάσουν την ζωή τους και τρεις να τραυματιστούν.

Ο δήμαρχος του Τσερνίχιφ, Ντμίτρο Μπριζίνσκι, δήλωσε ότι την ώρα του πυραυλικού πλήγματος, τα μέλη της ανθρωπιστικής αποστολής, στην οποία συμμετείχαν και μέλη του Δανικού Συμβουλίου Προσφύγων, τα οποία φορούσαν διακριτικά μπλε γιλέκα για να μην θεωρηθούν στρατιωτικό προσωπικό, αποναρκοθετούσαν την περιοχή.

Νωρίτερα, σήμερα (04.09.2025) το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας υποστήριξε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το χωριό Νοβοσελίφκα στην ουκρανική νοτιοανατολική περιφέρεια Ντνιπροπετρόφσκ.

Ωστόσο, το πρακτορείο Reuters δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα την είδηση από το πεδίο της μάχης.

Στο διπλωματικό πεδίο, ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα δήλωσε πως οι σύμμαχοι της Ουκρανίας συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να συνεχισθεί η εντατική βοήθεια προς το Κίεβο για την άμυνά του και ότι μια διαρκής ειρήνη απαιτεί ισχυρές εγγυήσεις ασφαλείας.

«Είναι αναγκαίο να συνεχίσουμε την άσκηση πιέσεων προς την Ρωσία με στόχο την δημιουργία προϋποθέσεων για μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη» είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά, μετά τις συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν τόσο μέσω τηλεδιάσκεψης όσο και στο Παρίσι μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στην «συμμαχία των προθύμων».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ιράν εκτέλεσε τον 19χρονο πρωταθλητή πάλης Σαλέχ Μοχαμαντί με απαγχονισμό γιατί διαδήλωνε – Βασανίστηκε πριν πεθάνει
Τον κατηγορούσαν για τη δολοφονία δύο αστυνομικών κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στο Ιράν και ανέφεραν ότι οι επιθέσεις έγιναν με «μαχαίρια και σπαθιά»
Saleh Mohammadi
Αδιάκοποι βομβαρδισμοί ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν – Εκρήξεις σε Κατάρ και Σαουδική Αραβία – Νέα επίθεση σε διυλιστήριο στο Κουβέιτ
Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σκαρφαλώνουν σε πρωτοφανή επίπεδα, ενώ Νετανιάχου και Τραμπ συνεχίζουν τις απειλές και τις επιθέσεις προς το Ιράν
Επιθέσεις σε χώρες τους Κόλπου
Σε τεντωμένο σχοινί η Μέση Ανατολή: Δεν τελειώνει ο πόλεμος λέει ο Νετανιάχου ενώ το Ιράν ορίζει αντικαταστάτη του Λαριτζανί και απειλεί με «πλήρη καταστροφή»
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται το ράλι στις τιμές του πετρελαίου αλλά και τα πολεμικά χτυπήματα, με το Ιράν να βομβαρδίζει τη Χάιφα και να βάζει στόχο αμερικανικό μαχητικό F-35 - «Ο πόλεμος έχει μπει σε νέα φάση» σχολιάζουν αναλυτές
Τραμπ, Νετανιάχου