Πέμπτη, 2 Μαΐ
22oC Αθήνα

Ουκρανία: Σφαγή στη Μπούσα – Εγκλήματα πολέμου γύρω από το Κίεβο – Διεθνής κατακραυγή

Ουκρανία: Σφαγή στη Μπούσα – Εγκλήματα πολέμου γύρω από το Κίεβο – Διεθνής κατακραυγή

Πτώματα γέμισαν οι δρόμοι στη Μπούσα στα περίχωρα του Κιέβου της Ουκρανίας, καθώς οι Ρώσοι στρατιώτες αποχωρούν από την περιοχή αφήνοντας πίσω τους όλεθρο. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν τις εικόνες φρίκης που αντικρύζουν οι λιγοστοί κάτοικοι που έμειναν πίσω.

Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Human Rights Watch (HRW) ανακοίνωσε ότι έχει εντοπίσει «αρκετές υποθέσεις στις οποίες, οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ρωσίας διέπραξαν παραβιάσεις που είναι σχετικές με εγκλήματα πολέμου» σε περιοχές όπως η Μπούσα, το Τσερνιχίβ και το Χάρκοβο της Ουκρανίας.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Βαρσοβία, εξεδόθη μία ημέρα μετά από τον εντοπισμό νεκρών αμάχων στους δρόμους της ουκρανικής επαρχιακής πόλης Μπούσα, τρεις ημέρες μετά από την υποχώρηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων, μετά από τη ρωσική κατάληψη της πόλης που είχε διάρκεια ενός μηνός και βρίσκεται σε μία περιοχή απόστασης 30 χιλιομέτρων στα βορειοδυτικά του Κιέβου.

«Καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αναγκάζονται να υποχωρήσουν, βλέπουμε να αυξάνονται οι αποδείξεις φρικτών ενεργειών από τις από τις δυνάμεις εισβολής σε πόλεις όπως το Ιρπίν και η Μπούσα» ανέφερε σε μία ανακοίνωσή της η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας, αναφερόμενη στην Μπούσα και στις περιοχές που βρίσκονται γύρω από το Κίεβο. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε σήμερα τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για την διάπραξη θηριωδιών στην περιοχή του Κιέβου, μετά τη δήλωση του δημάρχου της πόλης Μπούτσα ότι 300 κάτοικοι της πόλης, σκοτώθηκαν στη διάρκεια της ρωσικής κατοχής που διήρκησε για ένα μήνα.

«Σε κατάσταση σοκ από τις ειδήσεις για τις θηριωδίες από τις ρωσικές δυνάμεις, η ΕΕ βοηθάει την Ουκρανία στην τεκμηρίωση της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου» ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο Twitter, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι όλες οι υποθέσεις είναι αναγκαίο να διερευνηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Πτώματα παντού στους δρόμους

Ανταποκριτές του Γαλλικού Πρακτορείου και του Reuters μετέδωσαν πως σε έναν δρόμο κείτονταν νεκροί περισσότεροι από είκοσι άνθρωποι. Τα πτώματα, κυρίως ανδρών, είναι διάσπαρτα σε πολλές εκατοντάδες μέτρα…

«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι πυροβολήθηκαν, σκοτώθηκαν, με μια σφαίρα στο πίσω μέρος του κεφαλιού», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο Ανατόλι Φεντορούκ, ο δήμαρχος αυτής της πόλης που βρίσκεται βορειοδυτικά του Κιέβου, και ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες έρχονται να ανακαταλάβουν την πόλη από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ένας από τους άνδρες έχει δεμένα τα χέρια του πίσω από την πλάτη του με ένα κομμάτι λευκό ύφασμα, ένα ουκρανικό διαβατήριο που βρίσκεται στο πάτωμα δίπλα του. Υπάρχουν πτώματα σε όλη την πόλη…

Η φρίκη του πολέμου έχει γίνει τόσο συνηθισμένη στη Μπούσα που οι τελευταίοι κάτοικοι περνούν από τα πτώματα χωρίς καν να τα κοιτάξουν.

Τις τελευταίες ημέρες, οι ρωσικές δυνάμεις αποσύρθηκαν από πολλές τοποθεσίες κοντά στην πρωτεύουσα μετά την αποτυχία της προσπάθειάς τους να την περικυκλώσουν. Φεύγουν από τις περιοχές του Κιέβου και του Τσερνιχίβ, στη βόρεια Ουκρανία, με στόχο να ανασυνταχθούν στα ανατολικά.

Η Ουκρανία ανακοίνωσε ότι η πόλη αυτή «απελευθερώθηκε», αλλά καταστράφηκε από τις μάχες: οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν τρύπες από οβίδες σε πολυκατοικίες και κατεστραμμένα οχήματα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις