Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στο κέντρο της Μαριούπολης – Φεύγουν με τα πόδια οι κάτοικοι για να σωθούν

Ουκρανία: Σφοδρές μάχες στο κέντρο της Μαριούπολης – Φεύγουν με τα πόδια οι κάτοικοι για να σωθούν

Δραματική είναι η κατάσταση στη Μαριούπολη της Ουκρανίας με τις εικόνες καταστροφής να είναι δίχως τέλος και τις μάχες να έχουν μεταφερθεί στο κέντρο της πόλης την ώρα που η αγωνία παραμένει για τους εγκλωβισμένους στο βομβαρδισμένο θέατρο. Οι κάτοικοι προσπαθούν να σωθούν φεύγοντας ακόμα και με τα πόδια από την πόλη.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο, οι μάχες πια διεξάγονται και στο κέντρο της πόλης, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν κι άλλες περιοχές.

«Οι μάχες με τανκς και πυροβόλα συνεχίζονται. Όλοι κρύβονται σε καταφύγια», σημείωσε και πρόσθεσε: «Δεν έχει μείνει τίποτα από το κέντρο. Δεν υπάρχει ούτε σημείο μέσα στην πόλη που να μην υπάρχουν σημάδια του πολέμου».

Οπως έγινε γνωστό το 80% των κατοικιών στην πόλη είτε έχουν υποστεί ζημιές είτε έχουν καταστραφεί, ενώ για το 30% από δεν μπορεί να γίνει αποκατάσταση.

Και όλα αυτά ενώ στη Μαριούπολη μάχονται και οι 1.000 Τσετσένοι, σύμμαχοι του Πούτιν, οι οποίοι μάλιστα δημοσίευσαν και ένα προπαγανδιστικό βίντεο με τη συμμετοχή τους στις οδομαχίες.

 

Εκατοντάδες παγιδευμένοι στα χαλάσματα του βομβαρδισμένου θεάτρου 

Ο Βολόντιμιρ Ζελένσκι δεν κρύβει την αγωνία του για την τύχη των συμπατριωτών του που βρίσκονται παγιδευμένοι στα συντρίμμια βομβαρδισμένου θεάτρου στη Μαριούπολη. 

Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα χαλάσματα του θεάτρου της Μαριούπολης, λέει ο Ζελένσκι

Στην τελευταία του ομιλία μέσω βίντεο, ο Ουκρανός πρόεδρος, υποσχέθηκε ότι οι Ρώσοι θα πληρώσουν για τις «χιλιάδες καρδιές που σταμάτησε αυτός ο πόλεμος» στην Ουκρανία.

Ο Ζελένσκι κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι «κάνουν τα πάντα για να εμποδίσουν» το ουκρανικό ανθρωπιστικό φορτίο να εισέλθει στην πολιορκημένη πόλη της Μαριούπολης.

Περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν διασωθεί από τη Μαριούπολη, είπε. Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 130 άνθρωποι διασώθηκαν στον τόπο βομβαρδισμού ενός θεάτρου όπου οι κάτοικοι της Μαριούπολης κρύφτηκαν από τους βoμβαρδισμούς, είπε.

Εκατοντάδες άνθρωποι εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια. Παρά τους βομβαρδισμούς, παρά τις δυσκολίες, θα συνεχίσουμε το έργο διάσωσης.

Ο Ζελένσκι υποσχέθηκε επίσης ότι η Ουκρανία «θα γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ», προσθέτοντας ότι μίλησε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία «υποσχέθηκε να κάνει τα πάντα για να επιταχύνει την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ».

«Είμαι βέβαιος ότι επιτιθέμενοι μας, θα καταστρέψουν όλα όσα έχει επιτύχει η ρωσική κοινωνία τα τελευταία 25 χρόνια. Και θα επιστρέψουν εκεί που κάποτε άρχισαν να ανεβαίνουν από, όπως λένε, στην «κακή δεκαετία του ’90». Αλλά χωρίς ελευθερία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ενας τραυματίας στα συντρίμμια του θεάτρου

Ο βομβαρδισμός του θεάτρου στη Μαριούπολη από ρωσικές δυνάμεις την Τετάρτη, σύμφωνα με το Κίεβο, προκάλεσε τουλάχιστον έναν σοβαρά τραυματία, αλλά κανέναν θάνατο, ανακοίνωσε σήμερα αργά το απόγευμα το δημοτικό συμβούλιο στον πρώτο του επίσημο απολογισμό για αυτήν την τραγωδία.

«Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, δεν υπάρχουν θύματα. Υπάρχουν όμως πληροφορίες για έναν πολύ σοβαρά τραυματία», ανέφερε στο Telegram το δημοτικό συμβούλιο αυτής της πόλης στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

«Η απομάκρυνση συντριμμιών συνεχίζεται στο μέτρο του εφικτού και οι πληροφορίες για θύματα θα συγκεντρωθούν», ανέφερε το συμβούλιο.

 

Την ώρα του βομβραδισμoύ στο κτίριο αυτό κρύβονταν «έως και χίλια άτομα», κυρίως «γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι ουκρανικές αρχές κατηγόρησαν την Τετάρτη τη ρωσική πολεμική αεροπορία ότι βομβάρδισε «εν γνώσει» της αυτό το θέατρο της Μαριούπολης όπου εκατοντάδες κάτοικοι είχαν βρει εκεί καταφύγει, ένας ισχυρισμός που η Ρωσία αρνήθηκε.

Σε μια φωτογραφία του θεάτρου που τραβήχτηκε τη Δευτέρα και δημοσιεύτηκε την Τετάρτη από την αμερικανική εταιρεία δορυφορικών εικόνων Maxar, η λέξη: «παιδιά» φαίνεται καθαρά ορατή από τον ουρανό γραμμένη στο έδαφος στα ρωσικά με τεράστια λευκά γράμματα, μπροστά και πίσω από το θέατρο.

Το δημαρχείο της Μαριούπολης ανέφερε την Πέμπτη ότι η κατάσταση είναι «κρίσιμη» στην πόλη με «αδιάκοπους» ρωσικούς βομβαρδισμούς και «κολοσσιαίες» καταστροφές. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, περίπου το 80% των κτιρίων της πόλης έχει καταστραφεί.

Ο ρωσικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι πολεμά τώρα στο κέντρο της πόλης αυτού του πολιορκημένου στρατηγικού λιμανιού.

Προσπαθούν να φύγουν με τα πόδια οι κάτοικοι

Ορισμένοι κάτοικοι της πολιορκημένης Μαριούπολης προσπαθούν να φύγουν πεζή από την πόλη καθώς οι επίσημες προσπάθειες εκκένωσης της πόλης έχουν κατά το πλείστον αποτύχει λόγω των συνεχιζόμενων ρωσικών βομβαρδισμών, υποστήριξε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Περίπου 400.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε αυτήν την πόλη-λιμάνι εδώ και δύο εβδομάδες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θέρμανση και νερό. Η Ρωσία αρνείται ότι βομβαρδίζει κατοικημένες περιοχές ή ότι στοχοθετεί αμάχους.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο είπε ότι περίπου 35.000 άνθρωποι κατάφεραν να φύγουν από την πόλη τις τελευταίες ημέρες. Πολλοί έφυγαν με τα πόδια ή με ιδιωτικά αυτοκίνητα.

«Η έξοδος από την αποκλεισμένη Μαριούπολη ξεκινά με τους κατοίκους να φεύγουν είτε πεζή είτε με δικό τους μεταφορικό μέσο», είπε ο Κιριλένκο, προσθέτοντας ότι κάποια αυτοκίνητα δεν έχουν αρκετά καύσιμα για να φτάσουν στα κοντινότερα χωριά.

Ο κυβερνήτης είπε ότι ο σχεδόν αδιάκοπος βομβαρδισμός εμποδίζει τις αρχές να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους για να εφοδιάσουν τους κατοίκους με τρόφιμα και να απομακρύνουν τις γυναίκες, τα παιδιά και όσους έχουν ανάγκη.

Η Ρωσία και η Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για την αποτυχία να ανοίξουν ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

Το δημοτικό συμβούλιο προειδοποίησε την περασμένη Κυριακή ότι στη Μαριούπολη εξαντλούνται και τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού, σημειώνοντας ότι δεν είναι σε θέση να παράσχει την αναγκαία ιατρική βοήθεια στα θύματα των βομβαρδισμών. Οι ουκρανικές αρχές υπολογίζουν ότι περισσότεροι από 2.500 κάτοικοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου.

222 νεκροί, εκ των οποίων 56 άμαχοι στο Κίεβο

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πριν από τρεις εβδομάδες, 222 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 56 αμάχων, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά, έχουν σκοτωθεί στο Κίεβο, την πρωτεύουσα, ανακοίνωσε σήμερα το δημαρχείο.

Συνολικά 889 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 241 αμάχων, έχουν επίσης τραυματιστεί σε αυτή την πόλη από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου, ανέφερε το δημαρχείο στο Telegram.

Ανάμεσα στους τραυματίες είναι 18 παιδιά, τρεις οδηγοί ασθενοφόρων και ένας γιατρός σε επείγοντα περιστατικά, σύμφωνα με το δημαρχείο, το οποίο ανέφερε επίσης ζημιές σε 36 κτίρια κατοικιών και δέκα σχολεία.

Ρωσικά στρατεύματα έχουν πάρει τον έλεγχο ορισμένων περιοχών γύρω από το Κίεβο, το οποίο επιδιώκουν να περικυκλώσουν, αλλά η προέλασή τους αυτή τη στιγμή έχει σταματήσει, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό.

Το Κίεβο κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι εξαπολύουν σχεδόν καθημερινά πλήγματα εναντίον κατοικημένων περιοχών της πρωτεύουσας, τις περισσότερες φορές τα ξημερώματα, μια τακτική που οι ουκρανικές αρχές καταγγέλλουν ότι έχει ως στόχο να τρομοκρατήσουν τον πληθυσμό και να αποθαρρύνουν τους υπερασπιστές της πόλης.

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, μεμονωμένες επιθέσεις σε πολυκατοικίες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον επτά ανθρώπους συνολικά, εκ των οποίων έναν σήμερα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Το Κίεβο είχε σχεδόν 3,5 εκατομμύρια κατοίκους πριν από τον πόλεμο, αλλά σχεδόν οι μισοί από τους κατοίκους έχουν εγκαταλείψει την πόλη από την έναρξη της εισβολής, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ουκρανικών αρχών.

Μεγάλες οι απώλειες των Ρώσων

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις αναφέρουν ότι περίπου 14.200 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της πριν από περισσότερες από τρεις εβδομάδες. Πρόσθεσε ότι 450 ρωσικά άρματα μάχης και σχεδόν 1.450 άλλα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης έχουν καταστραφεί, μαζί με 93 ρωσικά αεροσκάφη και 112 ελικόπτερα.

Οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ για ρωσικές απώλειες κυμαίνονται από 3.000 έως 10.000, σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ που μίλησαν στο CNN.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας δημοσιεύει φωτογραφίες από κατεστραμμένα ρωσικά άρματα, στην πόλη Σούμι συνοδεύοντας την ανάρτηση με τη φράση «Welcome to Hell» (Καλώς ήλθατε στην Κόλαση).

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις