Παρασκευή, 19 Απρ.
20oC Αθήνα

Ουκρανία: Σκηνές κόλασης στο Μπαχμούτ – Η Ρωσία έριξε βόμβες λευκού φωσφόρου, λέει το Κίεβο

Ουκρανία: Σκηνές κόλασης στο Μπαχμούτ – Η Ρωσία έριξε βόμβες λευκού φωσφόρου, λέει το Κίεβο

Εικόνες που θυμίζουν κόλαση εκτυλίχθηκαν στο Μπαχμούτ της Ουκρανίας η οποία κατηγορει την Ρωσία ότι έριξε στην περιοχή βόμβες λευκού φωσφόρου.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν ότι η ρωσική μισθοφορική ομάδα αποσύρεται από το Μπαχμούτ, λόγω ανεπαρκούς προμήθειας πολεμοφοδίων από τη Μόσχα, η Ουκρανία κατηγόρησε την Ρωσία για επίθεση στην πόλη με βόμβες λευκού φωσφόρου, μια χημική ουσία που η χρήση της θεωρείται έγκλημα πολέμου.

«Όχι αρκετές βόμβες, αλλά περισσότερο από αρκετός φώσφορος. Ρώσοι βομβαρδίζουν τις περιοχές του Μπαχμούτ που δεν έχουν καταλάβει με εμπρηστικά πυρομαχικά. Θα καούν στην Κόλαση», ανέφερε σε ανάρτησή του το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, το οποίο δημοσιοποίησε και βίντεο με πλάνα από τις βόμβες λευκού φωσφόρου που πέφτουν σαν πύρινη βροχή στην πόλη.

Σε άλλα βίντεο φαίνονται λάμψεις φωτός στην πόλη της Ουκρανίας και αμέσως μετά παντού ξεκινάνε εστίες φωτιάς στους δρόμους.

https://twitter.com/DefenceU/status/1654605507070402560?s=20

Τι είναι ο λευκός φώσφορος

Ο λευκός φώσφορος είναι μια χημική ουσία που όταν εκρήγνυται, παράγει μεγάλη λάμψη και θερμαντική ενέργεια και όσοι εκτίθενται σε αυτόν καίγονται ολοσχερώς ή παθαίνουν μη αναστρέψιμα εγκαύματα στο δέρμα. Η χρήση αυτού του όπλου απαγορεύεται από τη συνθήκη της Γενεύης και θεωρείται έγκλημα πολέμου.

Είχαν χρησιμοποιηθεί στο Ιράκ

Βόμβες λευκού φωσφόρου είχαν χρησιμοποιηθεί στο Ιράκ για να καταπνίξουν την αντίσταση στη Φαλούτζα το 2004, προκαλώντας φρικτό θάνατο σε εκατοντάδες γυναίκες και παιδιά.

Η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Άννα Μαλιάρ δήλωσε ότι η Ρωσία θέλει να καταλάβει την πόλη έως τις 9 Μαΐου, που εορτάζεται η Ημέρα της Νίκης της Σοβιετικής Ένωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας.

Αντιαεροπορικός συναγερμός σε πολλές περιοχές

Συναγερμός για επικείμενες αεροπορικές επιδρομές ήταν σε ισχύ για πολλές ώρες από χθες (6.5.2023) το βράδυ έως νωρίς σήμερα καλύπτοντας σχεδόν τα δύο τρία της Ουκρανίας, με αξιωματούχους να δηλώνουν ότι τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν ρωσικά drones, συμπεριλαμβανομένου ενός στον εναέριο χώρο του Κιέβου.

«Κατά τον τελευταίο αντιαεροπορικό συναγερμό, εντοπίστηκε στον εναέριο χώρο του Κιέβου εχθρικό αναγνωριστικό UAV (μη επανδρωμένο αεροσκάφος)», ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση του Κιέβου στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram. «Το drone καταστράφηκε…Με βάση τα αρχικά στοιχεία, δεν υπάρχουν θύματα ή καταστροφές».

Οι συναγερμοί αεροπορικών επιδρομών εκτείνονταν από την πρωτεύουσα Κίεβο και περιοχές στα δυτικά έως προς όλες τις περιοχές στα ανατολικά της χώρας καθώς και προς τα νότια, στη Χερσώνα και την προσαρτηθείσα από τη Ρωσία Κριμαία. Διορισμένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στην Κριμαία δήλωσε ότι η Ουκρανία έστειλε πάνω από 10 drones πάνω από την Κριμαία.

Αξιωματούχοι σε πολλές ουκρανικές περιοχές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας αναπτύχθηκαν συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας, αλλά μέχρι σήμερα το πρωί δεν υπάρχουν πληροφορίες για πιθανά θύματα ή ζημιές.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις