Σάββατο, 27 Απρ.
22oC Αθήνα

Ουκρανία: Στρατιωτική μονάδα «μασούσε» κρατικά κονδύλια – Δεν αγόραζαν γεννήτριες για να τσεπώνουν τα χρήματα

Ουκρανία: Στρατιωτική μονάδα «μασούσε» κρατικά κονδύλια – Δεν αγόραζαν γεννήτριες για να τσεπώνουν τα χρήματα

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αποφάσισε να κινηθεί νομικά κατά μονάδας του στρατού μετά από αποκάλυψη οικονομικό σκάνδαλο, και συγκεκριμένα ατασθαλιών οι οποίες κόστισαν στο κράτος σχεδόν 1 εκατ. ευρώ.

Λογιστικός έλεγχος εντόπισε σε μονάδα του στρατού που σταθμεύει στο Τσέρνιγκοφ, στη βόρεια Ουκρανία, πολλές οικονομικές παρατυπίες που προκάλεσαν ζημιές σχεδόν 39 εκατ. γρίβνια (σχεδόν 1 εκατ. ευρώ) στα κρατικά ταμεία, επεσήμανε το υπουργείο στον λογαριασμό του στο Telegram.

«Ασκήθηκαν διώξεις», τόνισε, χωρίς να διευκρινίσει εναντίον ποιου.

Η σημαντικότερη παρατυπία που εντοπίστηκε αφορά την αγορά το 2022 γεννητριών, σε φουσκωμένες τιμές, η οποία προκάλεσε ζημιά περισσότερων από 37 εκατ. γρίβνια, πρόσθεσε.

«Η μονάδα αγόρασε 163 γεννήτριες λιγότερες από την αιτούμενη ποσότητα», επεσήμανε το υπουργείο Άμυνας, καταγγέλλοντας επίσης την καθυστερημένη παράδοσή τους, παρά το γεγονός ότι ήταν απαραίτητες τον προηγούμενο χειμώνα λόγω των μαζικών διακοπών στην ηλεκτροδότηση που προκαλούνταν από τα ρωσικά πλήγματα εναντίον ουκρανικών ενεργειακών υποδομών.

«Από τον Οκτώβριο του 2022 ως τον Απρίλιο του 2023, όταν οι γεννήτριες ήταν απολύτως απαραίτητες για τους στρατιωτικούς, οι περισσότερες δεν είχαν παραδοθεί στις μονάδες, αλλά παρέμεναν σε αποθήκες» και «μόνο το 15% από αυτές είχε διατεθεί στα στρατεύματα», εξήγησε η ίδια πηγή.

Η αντιμετώπιση της διαφθοράς, που είναι ενδημική στην Ουκρανία, είναι ένα από τα κριτήρια που έχει θέσει η ΕΕ προκειμένου να εξετάσει την υποψηφιότητα της Ουκρανίας προς ένταξη στο μπλοκ. Η χώρα έχει λάβει δεκάδες δισ. ευρώ βοήθεια από τη Δύση μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Πολλοί Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα διαφθοράς τους τελευταίους μήνες, μεταξύ αυτών και στελέχη του υπουργείου Άμυνας.

«Θα εξακολουθήσουμε να εντοπίζουμε συστηματικά τα λάθη και τις παραβιάσεις. Πρόκειται για μια συστηματική και χωρίς συμβιβασμούς δουλειά», δήλωσε ο υφυπουργός Άμυνας Γιούρι Ντζιγκούιρ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις