Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ουκρανία: Σχεδόν 1.700 άμαχοι αποχώρησαν από περιοχές γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ουκρανία: Σχεδόν 1.700 άμαχοι αποχώρησαν από περιοχές γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Σχεδόν 1.700 άμαχοι, ανάμεσά τους 660 παιδιά, απομακρύνθηκαν άρον άρον από τις περιοχές γύρω από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, μετά την προειδοποίηση του επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) ότι η κατάσταση γύρω από αυτόν γίνεται «δυνητικά επικίνδυνη».

Ειδικότερα, συνολικά 1.679 άμαχοι έφυγαν γύρω από τις περιοχές της Ουκρανίας γύρω από τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, επειδή το περασμένο Σάββατο (6.5.2023) ο Ραφαέλ Γκρόσι προειδοποίησε για τη «δυνητικά επικίνδυνη» κατάσταση γύρω από αυτόν, ενώ οι ρωσικές Αρχές άρχισαν να απομακρύνουν τους πολίτες.

Ο στρατός της Ουκρανίας αναμένεται να εξαπολύσει σύντομα την πολυσυζητημένη αντεπίθεσή του για να ανακαταλάβει εδάφη που έχουν κυριεύσει οι ρωσικές δυνάμεις, μεταξύ άλλων στη Ζαπορίζια.

Ο Γεβγκένι Μπαλίτσκι, ο κυβερνήτης που εγκατέστησε το Κρεμλίνο στα τμήματα της περιφέρειας που ελέγχονται από τα ρωσικά στρατεύματα, εξήγησε μέσω Telegram πως οι άνθρωποι που απομακρύνθηκαν εσπευσμένα οδηγήθηκαν «σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας για κατοίκους περιοχών που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, στη Μπερντιάνσκ», που υπάγεται επίσης στην περιφέρεια Ζαπορίζια.

Η Μπερντιάνσκ (νοτιοανατολικά), ουκρανικό λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό εικοσιτετράωρα μετά την εισβολή του στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις