Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ουκρανία: Το Κίεβο μας ζήτησε να είμαστε εγγυητές ενδεχόμενης συμφωνίας, λέει ο Τσαβούσογλου

Ουκρανία: Το Κίεβο μας ζήτησε να είμαστε εγγυητές ενδεχόμενης συμφωνίας, λέει ο Τσαβούσογλου

Τον ρόλο της εγγυήτριας σε περίπτωση συμφωνίας με την Ρωσία ζήτησε η Ουκρανία από την Τουρκία σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντίμτρο Κουλέμπα ζήτησε σήμερα η Τουρκία να είναι «ένας από τους εγγυητές» μιας ενδεχόμενης συμφωνίας με τη Ρωσία, ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος ομόλογός του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που πραγματοποιεί επίσκεψη στη Λβιβ στη δυτική Ουκρανία.

«Η Ουκρανία έκανε μια πρόταση για τη συμφωνία συλλογικής ασφαλείας: Τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (P5), συν η Τουρκία και η Γερμανία», διευκρίνισε ο Τσαβούσογλου, διαβεβαιώνοντας ότι «η Ομοσπονδία της Ρωσίας δεν είχε καμιά αντίρρηση».

Η Ουκρανία θέλει εγγυήσεις ασφαλείας από την Τουρκία στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής συμφωνίας με τη Ρωσία

Μετά τη συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του στην πόλη Λβιβ της δυτικής Ουκρανίας, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα του θέλει η Τουρκία να είναι μεταξύ των χωρών που προσφέρουν εγγυήσεις ασφαλείας στην Ουκρανία στο πλαίσιο οποιασδήποτε συμφωνίας με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου.

Μιλώντας στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τις συνομιλίες με τον Τσαβούσογλου, ο Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Τουρκία βοηθά επίσης ώστε να διεξαχθούν απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι και του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρο Κουλέμπα, η οποία μεταδόθηκε από την τουρκική τηλεόραση, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι πρότεινε 24ωρη κατάπαυση του πυρός η οποία να παρακολουθείται από ανθρωπιστικές οργανώσεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις