Τρίτη, 30 Απρ.
20oC Αθήνα

Ουκρανία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από την επιδρομή των drone καμικάζι της Ρωσίας

Ουκρανία: Τουλάχιστον τρεις νεκροί από την επιδρομή των drone καμικάζι της Ρωσίας

Με αμείωτη ένταση μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με την Ρωσία να σφυροκοπάει από νωρίς το πρωί της Δευτέρας (17.10.2022) αρκετές περιοχές της χώρας. Βίντεο από την επίθεση των drones καμικάζι κάνουν τον γύρο των social media, με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει αδιευκρίνιστος και εκατοντάδες περιοχές έχουν μείνει χωρίς ρεύμα. 

Τα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας ξεκίνησαν κατά την διάρκεια της νύχτας και συνεχίστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (17.10.2022), πλήττοντας κρίσιμες υποδομές σε τρεις περιφέρειες της Ουκρανίας, ανάμεσά τους και το Κίεβο. Ο πρωθυπουργός της χώρας ανακοίνωσε μάλιστα ότι «εκατοντάδες περιοχές» να έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. 

Η αεροπορική επιδρομή στο Κίεβο έγινε με drone καμικάζι και ακούστηκαν αρχικά τουλάχιστον τρεις εκρήξεις (στις 06:35, στις 06:45 και στις 06:58), ενώ λίγο νωρίτερα είχαν ακουστεί οι σειρήνες της αεράμυνας. Λίγο μετά τις 8:00 το πρωί πλήγματα σημειώθηκαν και στην κεντρική συνοικία της ουκρανικής πρωτεύουσας, Σεβτσενκίβσκι.

Δείτε βίντεο:

Ακολούθησαν εκρήξεις και ξέσπασε φωτιά σε κτίρια που είχαν υποστεί ζημιές από τα πλήγματα. Στα συντρίμμια πολυκατοικίας εντοπίστηκαν τρεις νεκροί. 

Δείτε φωτογραφίες:

Ο Κίριλο Τιμοσένκο, αναπληρωτής προσωπάρχης του γραφείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram πως 19 άνθρωποι διασώθηκαν από το εν λόγω κτίριο και πως οι διασώστες συνεχίζουν το έργο τους.

Δείτε φωτογραφίες:

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών είχε αναφέρει πως υπάρχουν νεκροί χωρίς να έχει δώσει ακριβή απολογισμό για όλη τη χώρα. Νωρίτερα, υπήρχε ανάρτηση της ουκρανικής προεδρίας για «νεκρούς και τραυματίες» και στην επαρχία Σούμι, όπου δέχθηκε έξι ρωσικά πλήγματα

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιγκάλ ανακοίνωσε ότι «επιθέσεις με πυραύλους» δέχθηκαν και οι επαρχίες Ντνιπροπετρόφσκ και Σούμι. «Εκατοντάδες περιοχές έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα», σημείωσε και διαβεβαίωσε ότι όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται για την αποκατάσταση των προβλημάτων καλώντας τους πολίτες να κάνουν οικονομία στην κατανάλωση τις ώρες αιχμής. 

Δείτε βίντεο:

Από την πλευρά της η εταιρεία που διαχειρίζεται το δίκτυο ηλεκτροδότησης της Ουκρανίας, η Ukrenergo, επεσήμανε ότι από τις ρωσικές επιθέσεις προκλήθηκαν ζημιές στις υποδομές ενέργειας σε κεντρικές και βόρειες περιφέρειες της χώρας, αλλά πρόσθεσε ότι η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο και έχουν ξεκινήσει οι επισκευές.

Σε ανάρτησή της στο Telegram η Ukrenergo κάλεσε τους πολίτες να περιορίσουν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως το βράδυ, προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το σύστημα. «Το κέντρο διανομής της Ukrenergo δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να εκδοθεί πρόγραμμα έκτακτων διακοπών» στην ηλεκτροδότηση, πρόσθεσε.

Καταρρίφθηκαν τρεις πύραυλοι 

Στην επαρχία Ντνιπροπετρόφσκ «οι στρατιώτες μας κατέρριψαν τρεις πυραύλους του εχθρού», πρόσθεσε η προεδρία, αλλά «μία ρουκέτα έπληξε εγκατάσταση παραγωγής ενέργειας».

Στο μεταξύ το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε «μαζική» επίθεση εναντίον στρατιωτικών στόχων και υποδομών ενέργειας σε όλη την Ουκρανία, χρησιμοποιώντας υψηλής ακρίβειας όπλα.

Στην καθημερινή του ενημέρωση το υπουργείο επεσήμανε ότι έπληξε όλους τους «προκαθορισμένους στόχους» κατά τον πιο πρόσφατο βομβαρδισμό ουκρανικών πόλεων, ενώ πρόσθεσε ότι απέτρεψε μια απόπειρα των ουκρανικών στρατευμάτων να σπάσουν την άμυνά της Μόσχα στη νότια επαρχία της Χερσώνας.

Σοβαρό πλήγμα και στο Μικολάιβ

Σημειώνεται ότι αργά το βράδυ της Κυριακής (16.10.2022) ρωσικά drones καμικάζι έπληξαν δεξαμενές με ηλιέλαιο σε έναν από τους τερματικούς σταθμούς της ουκρανικής πόλης Μικολάιβ, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ουκρανίας.

«Στο Μικολάιβ τρία μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) έπληξαν ένα στόχο βιομηχανικής υποδομής, όπου πήραν φωτιά δεξαμενές ηλιελαίου» ανέφερε ο δήμαρχος της πόλης Ολεξάντρ Σενκέβιτς.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν ξεκινήσουν οι εκρήξεις στην πρωτεύουσα Κίεβο από πιθανόν ιρανικής κατασκευής drones, τα οποία χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τη Ρωσία για επιθέσεις σε ουκρανικό έδαφος.

Η περιφερειακή υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών δημοσιοποίησε φωτογραφίες όπου διακρίνονται τεράστιες δεξαμενές, με φλόγες και καπνό να υψώνονται πάνω από τις εγκαταστάσεις.

Δείτε φωτογραφίες:

Το Μικολάιβ, το οποίο βρίσκεται κοντά στην κατεχόμενη από τη Ρωσία περιφέρεια της Χερσώνας, βομβαρδίζεται αδιάκοπα τους τελευταίους μήνες.

Τερματικοί σταθμοί του λιμανιού έχουν ήδη πληγεί δύο φορές τον Ιούνιο και τον Αύγουστο.

Η Ουκρανία προχωράει σε αντεπίθεση για να απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα από την Χερσώνα προς τα νοτιοανατολικά της χώρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις