Site icon NewsIT
02:48 | 23.05.25

Ουκρανικά drones «παρέλυσαν» τα αεροδρόμια της Μόσχας

Επιχείρηση κατάρριψης drones στις εμπόλεμες ζώνες

Επιχείρηση κατάρριψης drones στις εμπόλεμες ζώνες / REUTERS / Φωτογραφία του Stanislav Kozliuk

Newsit Newsroom

Επιδρομές drones οπλισμένων με εκρηκτικά γίνονται σχεδόν καθημερινά και από τις δύο πλευρές, τρία και πλέον χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Πολλά προβλήματα στις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια της Μόσχας, χθες (22.05.2025). Για λόγους ασφαλείας οι ρωσικές αρχές υποχρεώθηκαν να αναστείλουν κατά διαστήματα τα αεροπορικά  δρομολόγια λόγω ουκρανικών drones.

Όπως ανακοινώθηκε από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, ουκρανικά drones κατευθύνονταν προς τη Μόσχα με συνέπεια να ακυρωθούν αεροπορικά δρομολόγια από το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας, του Σερεμέτιεβο, αλλά και εκείνα σε Βνούκοβο, Ντομοντένοβο και Ζουκόφσκι.

Το ρωσικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως «η αντιαεροπορική άμυνα αναχαίτισε και κατέστρεψε συνολικά 105 ουκρανικά drones», από τα οποία 35 πλησίαζαν τη Μόσχα.

Ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας, Σεργκέι Σομπιάνιν έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram πως διασώστες επιχειρούν στα σημεία όπου έπεσαν συντρίμμια εχθρικών drones.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, ενημέρωσε πως αναχαιτίστηκαν άλλα 11 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς τη ρωσική πρωτεύουσα.

Από την πλευρά της, η ουκρανική πολεμική αεροπορία ανέφερε ότι οι ρωσικές δυνάμεις εξαπέλυσαν 128 drones εναντίον της χώρας, εκ των οποίων 112 καταρρίφθηκαν ή αναχαιτίστηκαν με ηλεκτρονικά μέσα.

Επιδρομές drones οπλισμένων με εκρηκτικά καταγράφονται εκατέρωθεν σχεδόν καθημερινά, τρία και πλέον χρόνια μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ωστόσο, τα πλήγματα στη ρωσική πρωτεύουσα είναι σπάνια.

Μέχρι στιγμής, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ουσιαστικά απορρίψει τις προτάσεις του Κιέβου, της Ουάσινγκτον και των Ευρωπαίων συμμάχων τους για εκεχειρία διαρκείας.

Τα στρατεύματα της Μόσχας αποσπούν με αργό ρυθμό εδάφη από πέρυσι, ελέγχοντας συνολικά το 20% της ουκρανικής επικράτειας, συμπεριλαμβανομένης της χερσονήσου της Κριμαίας – την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Δεκάδες αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει τον θάνατο, ενώ εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν υποχρεωθεί να εγκαταλείψουν πόλεις και χωριά στο ανατολικό και το νότιο τμήμα της χώρας.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version