Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν: Ποια είναι η νέα πρόεδρος της Κομισιόν

Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν: Ποια είναι η νέα πρόεδρος της Κομισιόν

Γεννήθηκε στις Βρυξέλλες και… μιλάει γαλλικά η νέα πρόεδρος της Κομισιόν.
Από φαβορί για τη διαδοχή της Μέρκελ, στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η πορεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν από τις Βρυξέλλες μέχρι τις… Βρυξέλλες.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν ήταν το πρόσωπο που επιλέχθηκε για να διαδεχτεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ηγεσία της Κομισιόν. Για πολλούς η επιλογή της σημαίνει μόνο ένα πράγμα: η Άνγκελα Μέρκελ εξακολουθεί να διαφεντεύει την Ευρώπη.

Η 61χρονη Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν γεννήθηκε στις Βρυξέλλες. Και εκεί… επιστρέφει μετά από δυο διαδοχικές θητείες ως υπουργός Άμυνας στις κυβερνήσεις της Άνγκελα Μέρκελ. Ήταν μάλιστα η μοναδική υπουργός παρέμεινε σταθερή σε κυβέρνηση της καγκελαρίου, από το 2005 όταν εκείνη ανέλαβε. Εκτός από το υπουργείο Άμυνας, είχε και το υπουργείο Εργασίας.

Στο παρελθόν θεωρούνταν η καταλληλότερη ως διάδοχος της Μέρκελ. Αλλά δεν έγινε ποτέ. Έγινε όμως πρόεδρος της Κομισιόν… Πάντα ήταν μια σταθερή σύμμαχος της καγκελαρίου. Και μάλλον αυτό… ξεπληρώνεται.

Ποια είναι η Ούρσουλα φον ντερ Λάγεν

Γεννήθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1958 στις Βρυξέλλες. Ο πατέρας της, Ερνστ Άλμπρεχτ ήταν επιφανές στέλεχος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών, Ευρωπαίος Επίτροπος και επί χρόνια πρωθυπουργός της Κάτω Σαξωνίας. Μιλά άπταιστα αγγλικά και γαλλικά.

Έζησε στο Βέλγιο, όπου όταν γεννήθηκε εργαζόταν ο πατέρας της, μέχρι τα 13 της χρόνια. Αρχικά σπούδασε οικονομικά στο πανεπιστήμια του Γκέτιγκεν και του Μούνστερ (Ρηνανία Βεστφαλία) αλλά και στο London School od Economics. Αλλά το 1980 αποφάσισε πως την ενδιέφερε περισσότερο από τα οικονομικά η ιατρική. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Ανόβερο και πήρε το πτυχίο της σε επτά χρόνια.

Εγκατέλειψε τις σπουδές και την πρακτική της το 1994 και για τέσσερα χρόνια για να ακολουθήσει τον σύζυγό της, επίσης γιατρό, στην Καλιφόρνια, καθώς του προτάθηκε θέση στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Παντρεύτηκε τον Χέικο φον ντερ Λάιεν, καθηγητή ιατρικής που «κρατάει» από μεγάλο… τζάκι. Μαζί έχουν επτά παιδιά: τον Ντέιβιντ (1987), τη Σόφι (1989), στη Μαρία Ντονάτα (1992), τα δίδυμα Βικτόρια και Τζοάνα (1994), τον Έγκμοντ (1998) και τη Γκράσια (1999).

Το… παρατσούκλι της είναι Ζενσουρσουρλα (Zensursula) και προέρχεται από τη λέξη zensur που σημαίνει λογοκρισία στα γερμανικά και το όνομά της.

Έγινε η πρώτη γυναίκα που ανέλαβε το υπουργείο Άμυνας της Γερμανίας.

Είναι φιλοευρωπαία και ονειρεύεται στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, όπως είχε δηλώσει παλιότερα. Έχει ταχθεί υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων και της καθιέρωσης κατώτατου μισθού. Γι’ αυτά προκάλεσε πολλούς εχθρούς στις τάξεις των Χριαστιανοδημοκρατών και φίλους στην… άλλη πλευρά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις