Παρασκευή, 3 Μαΐ
19oC Αθήνα

Ούτε ο «ρωσικός Αη Βασίλης» δεν ακούει τον Πούτιν – Δεν θα επισκεφτεί τις «προσαρτημένες» περιοχές

Ούτε ο «ρωσικός Αη Βασίλης» δεν ακούει τον Πούτιν – Δεν θα επισκεφτεί τις «προσαρτημένες» περιοχές

Ήταν 30ή Σεπτεμβρίου 2022 όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραφε το προεδρικό διάταγμα με το οποίο προσαρτούσε τέσσερις περιοχές – τις Χερσώνα, Ζαπορίζια, Λουγκάνσκ και Ντονέτσκ – στην Ρωσική Ομοσπονδία.

Μάλιστα ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε διοργανώσει φιέστα στην Κόκκινη Πλατεία για να γιορτάσει τις προσαρτήσεις αυτές.

Βέβαια από τότε «κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι». Για παράδειγμα ο ρωσικός στρατός αναγκάστηκε να αποχωρήσει άρον-άρον από ένα μεγάλο τμήμα της Χερσώνας, μετά την αντεπίθεση των Ουκρανών, ενώ και στις άλλες προσαρτημένες περιοχές οι μάχες μαίνονται.

Το γεγονός αυτό φαίνεται πως «μέτρησε» στην απόφαση του ρωσικού Αη Βασίλη, του «παππού Χιονιά» να μην περιλάβει τις προσαρτημένες περιοχές στην περιοδεία που θα κάνει ενόψει των γιορτών. Ούτε καν τις περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία.

Ο Παππούς Χιονιάς θα πραγματοποιήσει περισσότερες από 70 στάσεις μεταξύ του ανατολικού λιμανιού της πόλης του Βλαδιβοστόκ και της Αγίας Πετρούπολης, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έδωσε σήμερα η εταιρεία ρωσικών σιδηροδρόμων. 

Συγκεκριμένα, οι δυτικές περιοχές του Κρασνοντάρ, του Ροστόφ, του Μπέλγκοροντ, του Κουρσκ και του Μπριάνσκ, που βρίσκονται στα σύνορα με την Ουκρανία, δεν συγκαταλέγονται στο πρόγραμμα. Δεν συμπεριλήφθηκαν επίσης τα προσαρτημένα εδάφη των Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορίζιας και Χερσώνας, αλλά ακόμη και η Κριμαία, που είχε προσαρτηθεί από το 2014.

Το τρένο Παππούς Χιονιάς είναι ένα τουριστικό έργο που ξεκίνησε η εταιρεία ρωσικών σιδηροδρόμων πέρυσι μαζί με τη βόρεια ρωσική επαρχία Βολογκντά.

Σύμφωνα με τον χριστουγεννιάτικο μύθο της χώρας, ο Παππούς Χιονιάς δεν ζει στον Βόρειο Πόλο, αλλά κοντά στη μικρή πόλη Βελίκι Ουστιούγκ στη Βολογκντά.

Φέτος, ο Παππούς Χιονιάς ξεκίνησε την περιοδεία του τον Οκτώβριο, με σκοπό να κάνει όλες τις στάσεις μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, πολλές ρωσικές πόλεις έχουν περιορίσει το μέγεθος των χειμερινών τους εορταστικών εκδηλώσεων. Ωστόσο, για να διατηρηθεί η κανονικότητα, δημοτικές και περιφερειακές διοικήσεις σε εθνικό επίπεδο διατηρούν τους εορτασμούς της Πρωτοχρονιάς, τουλάχιστον σε μικρότερη κλίμακα.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις