Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Οχάιο: Μυστήριο το κίνητρο του μακελάρη – Σκότωσε πρώτα την αδερφή του

Οχάιο

Η 22χρονη Μέγκαν Μπετς το πρώτο θύμα του μακελάρη στο Οχάιο.
Έφτασαν μαζί στο κέντρο του Ντέιτον αλλά χωρίστηκαν.
Φορούσε μάσκα, αλεξίσφαιρο και δικά ακουστικά – “Πειραγμένο” για να είναι πιο φονικό, το όπλο που αγόρασε από το Τέξας.
Μυστήριο ακόμα το κίνητρό του. Η λίστα θανάτου, οι απειλές σε γυναίκες που τον απέρριπταν και το σκοτεινό παρελθόν του Κόνορ Μπετς.

Κανείς δεν ξέρει ακόμα, σχεδόν 24 ώρες μετά το μακελειό με τους εννέα νεκρούς και τους 27 τραυματίες στο Οχάιο, το κίνητρο που όπλισε το χέρι του 24χρονου Κόνορ Μπετς. Του νεαρού που έφτασε μαζί με την αδερφή του και τον φίλο της στο Όρεγκον του Οχάιο, εκεί όπου ήξερε πως το βράδυ του Σαββάτου θα υπήρχε πολύς κόσμος.

Αν και κανείς δεν μπορεί να δώσει απάντηση στο «γιατί» ο Μπετς σκότωσε εν ψυχρώ εννέα ανθρώπους, εκείνο που μοιάζει προφανές είναι πως ο μακελάρης ήθελε πολλά θύματα. Όχι μόνο γιατί αποφάσισε να κάνει την επίθεση σε ένα δημοφιλές μέρος με πλούσια νυχτερινή ζωή, στο Ντέιτον στο Οχάιο αλλά γιατί, κατά την αστυνομία, ο δράστης είχε σκοπό να πει σε κλαμπ για να συνεχίσει να πυροβολεί.

Εκείνο που προκαλεί σοκ είναι πως το πρώτο του θύμα ήταν η αδερφή του. Ο Κόνορ και η Μέγκαν Μπετς έφτασαν στο κέντρο του Ντέιτον με ένα γκρι Toyota Corolla. Μαζί τους ήταν κι άλλος ένας άνδρας, πιθανόν ο σύντροφος της άτυχης κοπέλας.

Ο δράστης Κόνορ Μπετς με την αδερφή του Μέγκαν

Αν και έφτασαν μαζί, τα αδέρφια χωρίστηκαν κάποια στιγμή. Τότε, ο 24χρονος φόρεσε ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο, μάσκα και ειδικά ακουστικά, πήρε το όπλο που είχε αγοράσει νόμιμα μέσω internet, από έμπορο στο Τέξας και το οποίο είχε τροποποιήσει για να είναι ακόμη πιο θανατηφόρο και άρχισε να σκορπά το θάνατο.

Οχάιο
Το όπλο του μακελάρη του Οχάιο – Φωτογραφία EPA

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο πρώτος άνθρωπος που σκότωσε ήταν η 22χρονη αδερφή του. Κανείς δεν ξέρει, ακόμα, αν αυτό έγινε επίτηδες ή αν ήταν ένα ακόμα παιχνίδι της μοίρας. Ο 24χρονος Μπετς συνέχισε να πυροβολεί κατά ριπάς. Ήταν περίπου 01:00 τα ξημερώματα Κυριακής, πια. Κόσμος που ήταν στο δρόμο άρχισε πανικόβλητος να τρέχει και πολλοί βρήκαν καταφύγιο σε ένα κλαμπ. Εκεί ήθελε να πει και ο μακελάρης, προφανώς για να σκοτώσει όσους περισσότερους μπορούσε. Αλλά την ώρα της επίθεσης, αστυνομικοί έκαναν περιπολία στην περιοχή αυτή του Οχάιο και μέσα σε μισό λεπτό κατάφεραν να εξουδετερώσουν τον δράστη, ρίχνοντάς τον νεκρό!

Οχάιο Οχάιο Οχάιο

«Οι αστυνομικοί αμέσως κινήθηκαν προς την περιοχή των πυροβολισμών και μέσα σε περίπου 20 δευτερόλεπτα ενεπλάκησαν με τον δράστη, που συνέχιζε να πυροβολεί και επιχειρούσε να μπει σε ένα γεμάτο μαγαζί», δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας του Οχάιο, Ρίτσαρντ Μπίελ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο δράστης έπεσε νεκρός 30 δευτερόλεπτα αφού πυροβόλησε για πρώτη φορά. Εννέα νεκροί σε 30 δευτερόλεπτα…

Εκτός από το κίνητρό του, η αστυνομία προσπαθεί να καταγράψει το που ήταν και τι έκανε ο μακελάρης, από τη στιγμή που χωρίστηκε με την αδερφή του και τον φίλο της (σ.σ. ο οποίος έχει τραυματιστεί) έως ότου να πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών.

Το παρελθόν…

Όλα δείχνουν πως το μακελειό στο Οχάιο δεν είχε ρατσιστικά κίνητρα, όπως εκείνο στο Ελ Πάσο του Τέξας (με τους 20 νεκρούς από τα πυρά του 21χρονου Πάτρικ Κρούσιους) 13 ώρες νωρίτερα. Ο 24χρονος Μπετς είχε στο παρελθόν φτιάξει λίστα θανάτου, με ονόματα συμμαθητών του που ήθελε «να βιάσει, να σκοτώσει και να γδάρει».  

Click4more: Video σοκ από τη στιγμή που εξουδετερώνεται ο μακελάρης του Οχάιο

Σύμφωνα με το CNN, ο Μπετς είχε ακόμη ένα σκοτεινό σημείο στο παρελθόν του: να απειλεί γυναίκες που τον απέρριπταν ερωτικά. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, κάποια στιγμή στη μαθητική του ζωή απομακρύνθηκε από το σχολικό λεωφορείο από την αστυνομία. Εκτός από τα προβλήματα αυτά, ο Μπετς είχε λάβει κλήσεις από την τροχαία για υπερβολική ταχύτητα και άλλες μικρές παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Σπούδαζε ψυχολογία σε τοπικό κολλέγιο και εργαζόταν σε εστιατόριο. Σε διαδικτυακό του προφίλ, ο Μπετς φέρεται να λέει για τον εαυτό του ότι «αντιδρώ καλά υπό πίεση. Μαθαίνω γρήγορα. Θέλω να πετύχω». Τίποτα στο ιστορικό του δεν αποτελεί ένδειξη ότι θα μπορούσε να αγοράσει ένα τουφέκι εφόδου, στο οποίο έκανε μετατροπές, ανακοίνωσε ο αρχηγός της αστυνομίας. Στο τουφέκι προστέθηκε γεμιστήρας μεγάλης χωρητικότητας. Αγοράστηκε διαδικτυακά από έμπορο στο Τέξας και εστάλη σε τοπικό αντιπρόσωπο όπλων, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία.

Τα θύματα  

Στο Ντέιτον του Οχάιο σκοτώθηκαν τέσσερις γυναίκες και πέντε άνδρες, ηλικίας από 22 έως 57 ετών, σύμφωνα με τις αρχές. Έξι από τους εννέα ήταν Αφροαμερικανοί.

Είναι «δύσκολο να φανταστεί» κανείς ότι ο δράστης επέλεξε εσκεμμένα τα θύματά του, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπαρχηγός της αστυνομίας Ματ Κάρπερ. «Συνέβη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα». Στις έρευνες για την αιματηρή επίθεση στο Οχάιο συμμετέχουν και πράκτορες του FBI.

Από τους 27 τραυματίες, οι τέσσερις είναι σε σοβαρή κατάσταση και κρίσιμη κρίνεται η κατάσταση υγείας ενός ανθρώπου, σύμφωνα με αξιωματούχους από τις υπηρεσίες υγείας. 

Με πληροφορίες και από CNN

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις