Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών

Σήμερα εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών. Διαβάστε ποιος είναι ο ουσιαστικός ρόλος του εκπαιδευτικού και αποφθέγματα σπουδαίων φιλοσόφων.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου. Πότε καθιερώθηκε και ποιος είναι ο ρόλος του εκπαιδευτικού.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO για να μας υπενθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία, είτε εργάζεται σε μία πλούσια πόλη της Δύσης, είτε σε μια αυτοσχέδια σχολική αίθουσα κάποιου στρατοπέδου προσφύγων.

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών: Ο ρόλος του εκπαιδευτικού

Ο εκπαιδευτικός σήμερα καλείται να παίξει έναν πιο σημαντικό και ουσιαστικό ρόλο από αυτό του παραδοσιακού δασκάλου. Ο εκπαιδευτικός δεν λειτουργεί ως αυθεντία ούτε είναι ο μοναδικός ρυθμιστής της πορείας προς τη μάθηση. Ο εκπαιδευτικός σήμερα καλείται να αποποιηθεί τον ρόλο του παντογνώστη. Πρέπει να μάθει να εμπιστεύεται τον μαθητή και οφείλει να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις της τάξης και την ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία του κάθε μαθητή. Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών είναι αφιερωμένη στους εκπαιδευτικούς και θεσπίστηκε για να υπενθυμίζει τον ουσιώδη ρόλο τους.

Ο εκπαιδευτικός δεν είναι ένας απλός μεταδότης γνώσεων. Πάνω από όλα, είναι ένας σύμβουλος και παράλληλα ένας ψυχολόγος για το παιδί που βρίσκεται σε μια ευαίσθητη ηλικία που θέλει έναν ειδικό χειρισμό. Ο εκπαιδευτικός πρέπει να καταλάβει τον κάθε χαρακτήρα του παιδιού, να του δώσει ερεθίσματα και να ενθαρρύνει την κάθε κλίση που θα εντοπίσει ο εκπαιδευτικός ότι έχει. Πρόκειται μάλιστα, για μια διττή διαδικασία. Και οι δύο δίνουν, και οι δύο λαμβάνουν.

«Όπως η γόνιμη γη χωρίς καλλιέργεια δεν μπορεί να κάνει τίποτε, έτσι και ο νους χωρίς εκπαίδευση δεν μπορεί να αποδώσει καλούς καρπούς», είχε πει ο Πλούταρχος. Χωρίς εκπαίδευση δεν είναι εύκολο κανείς να προσαρμοστεί στην κοινωνία, να δείξει τα χαρίσματά του και να την βελτιώσει. Ο εκπαιδευτικός άλλωστε οφείλει να βγει “εκτός των τειχών του σχολείου”.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών υπενθυμίζει ότι ο εκπαιδευτικός είναι κάτι παραπάνω από ένα λειτούργημα. Είναι ο εμψυχωτής της νεολαίας και ο άνθρωπος που θα εμφυσήσει αρχές και αρετές ώστε να μεγαλώσουν άνθρωποι με παιδεία, ικανοί να καλυτερεύσουν τον κόσμο…

Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών: Αποφθέγματα

Ανταμείβει κανείς άσχημα το δάσκαλο, όταν μένει πάντα μαθητής, Φρίντριχ Νίτσε

Αυτοί που μελέτησαν προσεκτικά τον τρόπο διακυβέρνησης των ανθρώπων, πρέπει να έχουν πεισθεί ότι πως η τύχη των εθνών εξαρτάται από την εκπαίδευση των νέων, Αριστοτέλης

Εις μεν τον πατέρα μου οφείλω το ζην, εις δε τον διδάσκαλό μου το ευ ζην, Μέγας Αλέξανδρος

Η αγραμματοσύνη είναι μάνα όλων των κακών, Πυθαγόρας

Η αληθινή εκπαίδευση συνίσταται λιγότερο σε διδαχές και περισσότερο σε ασκήσεις, Ζαν Ζακ Ρουσό

Η εκπαίδευση τελειοποιεί το ένστικτο, όπως τελειοποιεί και το λογικό, Πιερ Μπονέ

«Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός δάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει», William Arthur Ward

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις