Κόσμος

Παγκόσμια Τράπεζα: Μέχρι και 216 εκατομμύρια μετανάστες ως το 2050 λόγω της κλιματικής αλλαγής

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Έως 216 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν έως το 2050 παγκοσμίως για να ξεφύγουν από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι η μείωση της αγροτικής παραγωγής, η έλλειψη νερού και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, ένα φαινόμενο που δεν είναι εντούτοις μη αναστρέψιμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Το ινστιτούτο με έδρα την Ουάσιγκτον δημοσίευσε σήμερα μια έκθεση, που συμπληρώνει την πρώτη έκθεση αυτού του είδους, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το 2018 και επικεντρωνόταν εκείνη την περίοδο σε τρεις περιοχές του κόσμου: την υποσαχάρια Αφρική, τη νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική. Προέβλεπε τότε 143 εκατομμύρια «κλιματικούς μετανάστες» έως το 2050 για αυτές τις αναπτυσσόμενες περιοχές.

Αυτή τη φορά, η Παγκόσμια Τράπεζα πρόσθεσε άλλες τρεις περιοχές: την ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, τη βόρεια Αφρική όπως και μια περιοχή που αποτελείται από την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, προκειμένου να αναπτύξει «μια παγκόσμια εκτίμηση», εξήγησε ο Γιούργκεν Φόγκελε, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, σε αυτήν την έκθεση.

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αυτή η πρόβλεψη δεν είναι δεδομένη», σχολίασε.

«Εάν οι χώρες αρχίσουν τώρα να μειώνουν τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις αποκλίσεις αναφορικά με την ανάπτυξη, να αποκαθιστούν τα ζωτικής σημασίας οικοσυστήματα και να βοηθούν τους ανθρώπους να προσαρμόζονται, η κλιματική μετανάστευση θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 80%, στους 44 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050», υπογράμμισε.

Αντιθέτως, χωρίς τη λήψη αποφασιστικής δράσης, θα υπάρξουν «hotspots» κλιματικής μετανάστευσης, προειδοποίησε, με σημαντικές επιπτώσεις για τις χώρες υποδοχής, που δεν είναι συχνά καλά προετοιμασμένες στο να υποδεχθούν πολλούς επιπλέον μετανάστες.

«Η πορεία των κλιματικών μεταναστεύσεων κατά τη διάρκεια του προσεχούς μισού αιώνα εξαρτάται από τη συλλογική δράση μας στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο Φόγκελε, απευθύνοντας έκκληση να υπάρξει δράση «τώρα».

Προς το παρόν, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι έως το 2050, η υποσαχάρια Αφρική θα μπορούσε να δει έως 86 εκατομμύρια κλιματικούς μετανάστες, η ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός 49 εκατομμύρια, η νότια Ασία 40 εκατομμύρια, η βόρεια Αφρική 19 εκατομμύρια, η Λατινική Αμερική 17 εκατομμύρια , η ανατολική Ευρώπη και η κεντρική Ασία, 5 εκατομμύρια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η Γαλλία βγάζει τον στρατό στους δρόμους ενόψει των νέων διαδηλώσεων το Σάββατο – Ο ρόλος της Sentinelle
Θα κινητοποιηθούν ακόμα η ελίτ των ειδικών δυνάμεων, ελικόπτερα, τεθωρακισμένα και αύρες νερού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνιέζ - Ο Λεκορνί καταγγέλλει «σχέδιο εξέγερσης» της άκρας Αριστεράς - Εξετάζεται και απαγόρευση συγκεντρώσεων
Γάλλοι στρατιώτες
Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ: Τον αποκαλούν το αποκρουστικό πρόσωπο της κυβέρνησης του Ισραήλ – Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας οδηγεί τους νέους ψηφοφόρους στην αγκαλιά της ακροδεξιάς
Oι δημοσκοπήσεις δείχνουν ενίσχυση του κόμματός του «Εβραϊκή Ισχύς», ειδικά σε νεότερους ψηφοφόρους
Ben Gvir
Reuters: Σε πολιτικό αδιέξοδο ο Μακρόν, «αυτοκινητόδρομος» η διαδρομή Λε Πεν προς την εξουσία
Ο Γάλλος πρόεδρος βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις και μια κυβέρνηση που δυσκολεύεται να διαμορφώσει σταθερή κατεύθυνση
Εμανουέλ Μακρόν και Μαρίν Λε Πεν
Μάρκο Ρούμπιο: Οι πύραυλοι αναχαίτισης για την Ουκρανία μπορεί να μην εστάλησαν, αλλά αυτό δεν έγινε για πολιτικούς λόγους
Το Reuters ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει να σταματήσουν τη λειτουργία του μηχανισμού PURL προκειμένου να πιέσουν το Κίεβο να διακόψει τις επιθέσεις κατά των ρωσικών ενεργειακών υποδομών
Ο Μάρκο Ρούμπιο