Κόσμος

Παγκόσμια Τράπεζα: Μέχρι και 216 εκατομμύρια μετανάστες ως το 2050 λόγω της κλιματικής αλλαγής

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Έως 216 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν έως το 2050 παγκοσμίως για να ξεφύγουν από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως είναι η μείωση της αγροτικής παραγωγής, η έλλειψη νερού και η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, ένα φαινόμενο που δεν είναι εντούτοις μη αναστρέψιμο, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Το ινστιτούτο με έδρα την Ουάσιγκτον δημοσίευσε σήμερα μια έκθεση, που συμπληρώνει την πρώτη έκθεση αυτού του είδους, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα το 2018 και επικεντρωνόταν εκείνη την περίοδο σε τρεις περιοχές του κόσμου: την υποσαχάρια Αφρική, τη νότια Ασία και τη Λατινική Αμερική. Προέβλεπε τότε 143 εκατομμύρια «κλιματικούς μετανάστες» έως το 2050 για αυτές τις αναπτυσσόμενες περιοχές.

Αυτή τη φορά, η Παγκόσμια Τράπεζα πρόσθεσε άλλες τρεις περιοχές: την ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, τη βόρεια Αφρική όπως και μια περιοχή που αποτελείται από την ανατολική Ευρώπη και την κεντρική Ασία, προκειμένου να αναπτύξει «μια παγκόσμια εκτίμηση», εξήγησε ο Γιούργκεν Φόγκελε, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη βιώσιμη ανάπτυξη, σε αυτήν την έκθεση.

«Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι αυτή η πρόβλεψη δεν είναι δεδομένη», σχολίασε.

«Εάν οι χώρες αρχίσουν τώρα να μειώνουν τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τις αποκλίσεις αναφορικά με την ανάπτυξη, να αποκαθιστούν τα ζωτικής σημασίας οικοσυστήματα και να βοηθούν τους ανθρώπους να προσαρμόζονται, η κλιματική μετανάστευση θα μπορούσε να μειωθεί κατά περίπου 80%, στους 44 εκατομμύρια ανθρώπους έως το 2050», υπογράμμισε.

Αντιθέτως, χωρίς τη λήψη αποφασιστικής δράσης, θα υπάρξουν «hotspots» κλιματικής μετανάστευσης, προειδοποίησε, με σημαντικές επιπτώσεις για τις χώρες υποδοχής, που δεν είναι συχνά καλά προετοιμασμένες στο να υποδεχθούν πολλούς επιπλέον μετανάστες.

«Η πορεία των κλιματικών μεταναστεύσεων κατά τη διάρκεια του προσεχούς μισού αιώνα εξαρτάται από τη συλλογική δράση μας στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια», κατέληξε ο Φόγκελε, απευθύνοντας έκκληση να υπάρξει δράση «τώρα».

Προς το παρόν, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι έως το 2050, η υποσαχάρια Αφρική θα μπορούσε να δει έως 86 εκατομμύρια κλιματικούς μετανάστες, η ανατολική Ασία και ο Ειρηνικός 49 εκατομμύρια, η νότια Ασία 40 εκατομμύρια, η βόρεια Αφρική 19 εκατομμύρια, η Λατινική Αμερική 17 εκατομμύρια , η ανατολική Ευρώπη και η κεντρική Ασία, 5 εκατομμύρια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νέες μυστικές Ρωσικές εγκαταστάσεις drone απειλούν το ΝΑΤΟ – Η μεγάλη εμβέλεια και η δυνατότητα ταυτόχρονης εκτόξευσης
Η Telegraph επισημαίνει ότι η νέα υποδομή θα μπορούσε, σε περίπτωση μελλοντικής σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, να επιτρέψει στη Μόσχα να απειλήσει στόχους βαθιά μέσα στην Ευρώπη
ρωσια νατο drones
Το Ιράν απειλεί τον Τραμπ τη μέρα που εκπνέει η συμφωνία: «Θα σου σπάσουμε τα πόδια»
«Ο εχθρός θα πρέπει να γνωρίζει ότι δεν μπορεί να μας αιφνιδιάσει. Αντίθετα, ο εχθρός είναι αυτός που πρέπει να προβλέπει στρατηγικές εκπλήξεις», δήλωσε ο ταξίαρχος Γιαντολάχ Τζαβανί
Ιράν
WSJ: Το «κρυφό» σχέδιο του Ιράν για τον πόλεμο – H στρατηγική στην επόμενη φάση της σύγκρουσης
Το Ιράν ενίσχυσε την πολεμική του προετοιμασία, αυξάνοντας την παραγωγή πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών και τοποθετώντας σκληροπυρηνικά στελέχη σε σημαντικές θέσεις των ενόπλων δυνάμεων
Χούθι 6
Τραγωδία στην Ιρλανδία: 5 νεκροί και 4 τραυματίες από μετωπική σύγκρουση οχημάτων – Το ένα κινούταν ανάποδα σε αυτοκινητόδρομο
Μία γυναίκα περίπου 20 ετών, η οποία καθόταν στο πίσω κάθισμα, νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση, όπως και ο τέταρτος επιβάτης του οχήματος, ένα παιδί
τροχαιο ιρλανδια