Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Παγκόσμιος σάλος για το διατροφικό σκάνδαλο με τις άρρωστες αγελάδες – video

Παγκόσμιος σάλος για το διατροφικό σκάνδαλο με τις άρρωστες αγελάδες – video

Οι εικόνες με τα άρρωστα ζώα που σφαγιάζονται και το κρέας τους καταναλώνεται από ανθρώπους έκαναν τον γύρο του κόσμου. Ελέγχους σε σφαγεία διέταξαν οι αρχές στην Πολωνία.

Ο Αρχικτηνίατρος της Πολωνίας έδωσε εντολή να διεξαχθούν έλεγχοι σε σφαγεία αφού τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν μια εταιρεία να σκοτώνει άρρωστες αγελάδες και να πουλάει το κρέας τους για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η Πολωνία παράγει περίπου 560.000 τόνους μοσχαρίσιου κρέατος τον χρόνο, με το 85% της ποσότητας αυτής να εξάγεται σε χώρες στις οποίες περιλαμβάνονται η Βρετανία, η Ισπανία, η Ιταλία και η Γερμανία.

Οι ανησυχίες των καταναλωτών για την ασφάλεια των τροφίμων έχουν αυξηθεί αφότου ένας δημοσιογράφος του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου TVN προσελήφθη σε σφαγείο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 110 χλμ. ανατολικά της Βαροσβίας και στο οποίο διατάχθηκε να σκοτώσει και να τεμαχίσει αγελάδες.

Στις τηλεοπτικές εικόνες φαίνονταν άρρωστες αγελάδες να μεταφέρονται στο σφαγείο, όπου τις κακομεταχειρίζονταν και τις σκότωναν.

«Το γραφείο του Αρχικτηνιάτρου διέταξε άμεσες επιθεωρήσεις στην Πολωνία … Οι επιθεωρήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν σε στενή συνεργασία με … την Αστυνομία, την Επιθεώρηση Οδικών Μεταφορών και την Εισαγγελία», αναφέρεται στον ιστότοπό του.

Οι παραγωγοί κρέατος υποβάθμισαν το μέγεθος του προβλήματος, αν και είπαν πως η υπόθεση θα πρέπει να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου όσον αφορά το σύστημα κτηνιατρικού ελέγχου των σφαγείων.

«Αυτό είναι το πρόβλημα μόνο μιας εταιρείας. Είναι δυσάρεστο και αξίζει να στιγματισθεί. Ευτυχώς είναι ένα μικρό σφαγείο και το άλλο 99,9% των εργοστασίων επεξεργασίας κρέατος είναι καλό», δήλωσε ο Γιάνους Ροτζίεβιτς, επικεφαλής του λόμπι του κρέατος SRiWRP.

«Όλοι οι κτηνίατροι που εργάζονται σε εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος θα πρέπει να πληρώνονται από το κράτος, όχι από τις ίδιες τις εταιρείες, ώστε να εξασφαλίζεται ότι είναι ανεξάρτητοι», πρόσθεσε.

πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις