Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Παγκόσμιος θαυμασμός! Νέα τμήματα στο τείχος της περίφημης Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο!

Παγκόσμιος θαυμασμός! Νέα τμήματα στο τείχος της περίφημης Απαγορευμένης Πόλης στο Πεκίνο!
φωτογραφία: Reuters

Παγκόσμιος θαυμασμός από την είδηση ότι άνοιξαν για το κοινό νέα τμήματα του τείχους που περιβάλλει την διάσημη Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο!

Τα νέα τμήματα του τείχους γύρω από την Απαγορευμένη Πόλη στο Πεκίνο άνοιξαν για το κοινό κατά την εβδομαδιαία αργία της Εθνικής Ημέρας, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της Beijing Daily.

Το Μουσείο του Παλατιού στην Απαγορευμένη Πόλη άνοιξε το νότιο, το ανατολικό και το βόρειο τμήμα του τείχους, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου ήταν προηγουμένως μη προσβάσιμο για το κοινό. Οι επισκέπτες μπορούν τώρα να περπατήσουν στο τείχος και να θαυμάσουν έτσι τα 3/4 του παλατιού.

Απαγορευμένη Πόλη: Ένα σύγχρονο θαύμα στο Πεκίνο!

Χτισμένο στα 1400, το τείχος της Απαγορευμένης Πόλης είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα διατηρημένο τείχος παλατιού στην Κίνα, με μήκος 3.437,6 μέτρων. Έχει ύψος 9,3 μέτρα, ενώ το πλάτος του ξεκινά από τα 8,55 μέτρα στη βάση του και φθάνει στα 6,63 μέτρα στο πάνω μέρος. Το τείχος έχει μία πύλη σε κάθε πλευρά, ενώ στις τέσσερις γωνίες υπάρχουν πύργοι.

Σύμφωνα με τον Σαν Τζισιάνκ, έφορο στο Μουσείο του Παλατιού, στόχος της κίνησης αυτής ήταν να αποφευχθεί ο συνωστισμός των επισκεπτών και να δοθεί στον κόσμο η ευκαιρία να θαυμάσει τα πολιτιστικά μνημεία. Χαρακτηριστικό του ενδιαφέροντος που έχει δείξει ο κόσμος είναι ότι έχουν προπωληθεί όλα τα εισιτήρια εισόδου έως και την Παρασκευή.

Ζωντανή Ιστορία διά μέσου των αιώνων

Η Αυτοκρατορική Πόλη ή Απαγορευμένη Πόλη (κινεζικά: Gugong, Γκουγκόνγκ) είναι η πόλη – ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας, η οποία συμβολίζει τον αυτοκράτορα ως γιο του ουρανού. Βρίσκεται στην καρδιά της παλιάς πόλης του Πεκίνου, την οποία οι Δυτικοί αποκαλούσαν “Ταταρική Πόλη”. Στα νότια της αυτοκρατορικής πόλης βρίσκεται η ιστορική Πλατεία Τιενανμέν της κινεζικής πρωτεύουσας. Ήταν κινεζικό αυτοκρατορικό παλάτι από τη Δυναστεία Μινγκ μέχρι το τέλος της Δυναστείας Τσινγκ. Είναι πλέον δημόσιο μουσείο γνωστό ως το Παλάτι Μουσείο με μεγάλη συλλογή κινέζικης τέχνης.

Η Αυτοκρατορική Πόλη οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1406 και 1420 από τον τρίτο αυτοκράτορα της δυναστείας των Μινγκ Γιονγκ – Λο (Yong – Lo, βασ. 1403 – 1424), επισκευάστηκε τον 16ο αιώνα, ενώ ανακατασκευάστηκε και αναστηλώθηκε με μεγάλες προσθήκες από τον 17ο μέχρι τον 19ο αιώνα. Καταλαμβάνει χώρο με πλευρές 961 μέτρα από βορρά προς νότο και 753 μέτρα από ανατολάς προς δυσμάς.

Η Αυτοκρατορική Πόλη χτίστηκε από 200.000 εργάτες μέσα σε 16 χρόνια, καλύπτει μια επιφάνεια 0,7 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων και περιβάλλεται από ένα πανύψηλο τείχος με πύλες ύψους 10 μέτρων, έχοντας τριγύρω μια τάφρο πλάτους 52. Χαριτολογώντας, λέγεται ότι έχει 9.999 ½ δωμάτια, καθόσον 10.000 δωμάτια έχει μόνον ο ουρανός… Στην πραγματικότητα έχει 800 κτίρια και 8.706 αίθουσες. Εκεί ζούσαν 9.000 παλλακίδες και 100.000 ευνούχοι.

Η οικοδόμηση της Αυτοκρατορικής Πόλης με αυστηρά γεωμαντικούς κανόνες, η ρυθμική διευθέτηση των κτιρίων της, η ομοιομορφία της αρχιτεκτονικής και η χρωματική ποικιλία, με λευκό στους εξώστες, το κόκκινο στους τοίχους και το κίτρινο στα εφυαλωμένα κεραμίδια, συνθέτουν ένα εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό σύνολο.

Αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ, τίτλο που απονέμεται σε μνημεία, κτίσματα ή τοποθεσίες, τα οποία διακρίνονται παγκοσμίως για την ιστορική, πολιτιστική, καλλιτεχνική ή περιβαλλοντική σημασία τους.

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις