Σάββατο, 27 Απρ.
16oC Αθήνα

Παιδιά ενός κατώτερου Θεού στη Μοσούλη! Οκτώ σοκαριστικά βίντεο μαρτυρούν τη φρίκη του πολέμου

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

– Συγκλονιστικά τα στοιχεία του ΟΗΕ για την κόλαση που επικρατεί στη Μοσούλη
– Είναι εδώ και έξι μήνες υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών και η προσπάθεια ανακατάληψής της από τις ιρακινές δυνάμεις έχει δημιουργήσει ένα απίστευτο ανθώπινο δράμα
– Περίπου 500.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους!
– Οκτώ βίντεο αποτυπώνουν με τον πιο σκληρό και γλαφυρό τρόπο την τραγωδία που ζουν
– Χάος, βομβαρδισμοί, διαλυμένα σπίτια, επιθέσεις αυτοκτονίας, νεκροί, τραυματίες και κηδείες

Σχεδόν μισό εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους στη Μοσούλη αφότου ξεκίνησε, πριν από έξι μήνες, η επίθεση των ιρακινών δυνάμεων για την ανακατάληψη της μεγάλης πόλης του βορρά από την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), ανέφερε σήμερα ο ΟΗΕ.

«Ο όγκος των αμάχων που φεύγουν από τη Μοσούλη είναι ανήκουστος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Λίζε Γκράντε, συντονίστρια ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ στο Ιράκ.

Η μάχη της Μοσούλης, που ξεκίνησε στις 17 Οκτωβρίου, επέτρεψε στα κυβερνητικά στρατεύματα να εκδιώξουν τους ισλαμιστές από το ανατολικό τμήμα της πόλης, όμως οι μάχες επικεντρώνονται από τον Φεβρουάριο στη δυτική όχθη του ποταμού Τίγρη, που είναι πυκνοκατοικημένη.

«Το σενάριο καταστροφής που είχαμε εκπονήσει όταν ξεκίνησαν οι μάχες προέβλεπε πως ένα εκατομμύριο άμαχοι μπορεί να φύγουν από τη Μοσούλη. Περισσότεροι από 493.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη, αφήνοντας σχεδόν τα πάντα πίσω τους», πρόσθεσε η Γκράντε.

Ο ΟΗΕ εκτιμά σε 500.000 τον αριθμό των αμάχων που εξακολουθούν να βρίσκονται σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του ΙΚ στη ΜοσούληΗ μάχη αυτή «μας έχει ωθήσει στα επιχειρησιακά όριά μας», εκτίμησε η Γκράντε.

Υποστηριζόμενες από έναν διεθνή συνασπισμό, οι ιρακινές δυνάμεις σημείωσαν σημαντικές προόδους στη δυτική Μοσούλη σε διάστημα δύο μηνών, όμως η προώθηση στην παλιά πόλη, ένα σύμπλεγμα στενών δρόμων όπου διαμένουν ακόμη εκατοντάδες χιλιάδες άμαχοι, αποδεικνύεται δυσχερής και αργή.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είχε ζητήσει στα τέλη Μαρτίου, στη διάρκεια μιας επίσκεψης σε καταυλισμό εκτοπισμένων κοντά στη Μοσούλη, περισσότερη αλληλεγγύη εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας, εκφράζοντας λύπη για την ανεπάρκεια των διαθέσιμων πόρων.

Εικόνες “γροθιά στο στομάχι”

Παράλληλα, το rt.com παρουσιάζει μέσα από οκτώ βίντεο την φρίκη του πολέμου

* Εικόνες από drone δείχνουν τα ιρακινά στρατεύματα να ετοιμάζονται για επίθεση στην πόλη

* Βίντεο του Ισλαμικού Κράτους δείχνει φανατικούς του μαχητές να πολεμούν στους δρόμους

* Βομβιστής αυτοκτονίας σε παγιδευμένο όχημα εναντίον του ιρακινού στρατού

* Κάτοικοι της Μοσούλης που δεν έχουν τίποτα πέρα από τα ρούχα τους

* Κηδείες μετά από αεροπορικές επιδρομές…

* Πανδαιμόνιο κατά τη διάρκεια διανομής φαγητού

* Γυναίκες πετούν τη μπούργκα τους μετά την εγκατάλειψη της Μοσούλης

* Τα ερείπια της Μοσούλης από drone

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε