Παιδική Εργασία: Ανέφικτος ο στόχος του ΟΗΕ για εξάλειψη της έως το 2025

Εκτός παγκόσμιας πραγματικότητας είναι ο στόχος να εξαλειφθεί η παιδική εργασία ως το 2025 και μπορεί να εξωθήσει πολλά εργαζόμενα παιδιά σε μεγαλύτερη φτώχεια και περιθωριοποίηση, ανέφερε ομάδα ακαδημαϊκών αυτή την εβδομάδα, ζητώντας πιο ρεαλιστικούς στόχους.

Τα Ηνωμένα Έθνη εγκαινίασαν την περασμένη εβδομάδα το Διεθνές Έτος για την Εξάλειψη της Παιδικής Εργασίας, λέγοντας ότι χρειάζεται επείγουσα δράση για να επιτευχθεί ο στόχος καθώς η COVID-19 εκθέτει περισσότερους ανηλίκους στον κίνδυνο παιδικής εργασίας και απειλεί δεκαετίες προόδου.

Σύμφωνα με τους ακαδημαϊκούς, ο στόχος ήταν μη ρεαλιστικός ακόμα και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας που διατάραξε την εκπαιδευτική διαδικασία και αύξησε τις δυσκολίες για εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο.

«Η απομάκρυνση τους από την εργασία δεν βοηθά σε τίποτα, εάν αυτό τους οδηγεί βαθύτερα στην πείνα και σε κατεστραμμένες ζωές, κάτι που η εργασία είχε στόχο να αμβλύνει», ανέφεραν σε ανοικτή τους επιστολή 101 καθηγητές και ερευνητές, η οποία δημοσιεύθηκε από τον ιστότοπο Open Democracy.

Αντί να βασίσουμε τους στόχους κατά της παιδικής εργασίας σε «συναισθηματικές και ιδεολογικές πεποιθήσεις», οι ακαδημαϊκοί ανέφεραν ότι οι πολιτικές θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τις διάφορες εμπειρίες και τους μηχανισμούς των εργαζόμενων παιδιών και των οικογενειών τους, καθώς και την επιστημονική έρευνα.

«Η τωρινή παγκόσμια προσπάθεια να εξαλειφθεί η παιδική εργασία βασίζεται στις εμπειρίες του ιδανικού της παιδικής ηλικίας της λευκής, Δυτικής μεσαίας τάξης», ανέφερε ο Τάτεκ Αμπέμπε, καθηγητής σπουδών για την παιδική ηλικία στο Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Τροντχάιμ.

«Βασίζεται στην πεποίθηση ότι τα παιδιά θα πρέπει να πάνε σχολείο και να μην εργάζονται. Ωστόσο, η πραγματικότητα στις ζωές των παιδιών στις περισσότερες περιοχές του πλανήτη δεν είναι ανεξάρτητη από την εργασία. Η παιδική εργασία δεν είναι απαραίτητα κακή», δήλωσε ο Τάτεκ, εκ των ακαδημαϊκών που υπογράφουν την επιστολή.

Η κατάλληλη εργασία μπορεί να έχει εκπαιδευτικά οφέλη και θα πρέπει να ενθαρρύνεται, σύμφωνα με την επιστολή, με τους υπογράφοντες να ζητούν μακροπρόθεσμες στρατηγικές για την εξάλειψη της επιζήμιας παιδικής εργασίας με τρόπους που βελτιώνουν την ευημερία των παιδιών αντί να επιδιώκεται η απόλυτη απαγόρευσή της.

Ο Τάτεκ δήλωσε ότι η βελτίωση των εργασιακών συνθηκών για παιδιά αντί να τους απαγορευθεί να εργάζονται, και η διασφάλιση πρόσβασης σε θεσμική και νομική υποστήριξη που θα τους προστατεύει από το κακό και την εκμετάλλευση είναι πιο ρεαλιστικές προσεγγίσεις.

«Η εξάλειψη της παιδικής εργασίας ως απόφαση χωρίς να αντιμετωπίζονται τα θεμελιώδη, δομικά προβλήματα της φτώχειας και της ανισότητας δεν θα είναι επιτυχής», ανέφερε ο ίδιος στο Thomson Reuters Foundation.

Οι παρεμβάσεις θα πρέπει να προσαρμόζονται σε άλλες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή, που θα επιδεινώσει περαιτέρω τις ζωές των παιδιών και τις συνθήκες στον κόσμο μετά την πανδημία, σύμφωνα με την επιστολή.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις

Υπόθεση Κασόγκι: Οι Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα προσέφυγαν κατά του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν

Υπόθεση Κασόγκι: Οι Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα προσέφυγαν κατά του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ανακοίνωσαν σήμερα πως κατέθεσαν μήνυση στη Γερμανία εναντίον του πρίγκιπα διαδόχου της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν για εγκλήματα κατά της ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Συνεργασία Αυστρίας, Δανίας και Ισραήλ για παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς κατά των μεταλλάξεων

Κορονοϊός: Συνεργασία Αυστρίας, Δανίας και Ισραήλ για παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς κατά των μεταλλάξεων

Επιμένει σε όλη τον πλανήτη ο κορονοϊος και γι’αυτό τον λόγο η Αυστρία θα συνεργασθεί με την Δανία και το Ισραήλ στην παραγωγή δεύτερης γενιάς ... Διαβάστε περισσότερα
Στο σκαμνί ο πρώην πρόεδρος του Περού για «εξαναγκαστικές στειρώσεις» χιλιάδων γυναικών

Στο σκαμνί ο πρώην πρόεδρος του Περού για «εξαναγκαστικές στειρώσεις» χιλιάδων γυναικών

Έγκλημα και τιμωρία για τον πρώην πρόεδρο του Περού, Αλμπέρτο Φουχιμόρι. Κατηγορείται ότι εξανάγκασε χιλιάδες γυναίκες σε έκτρωση. Η δίκη του πρώην προέδρου του Περού ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Πάνω από 400 πράξεις βίας σε βάρος εργαζομένων στον χώρο της Υγείας

Κορονοϊός: Πάνω από 400 πράξεις βίας σε βάρος εργαζομένων στον χώρο της Υγείας

Προσβολές, ξυλοδαρμοί, συλλήψεις… Άνθρωποι από όλο τον κόσμο, που εργάζονται στο σύστημα υγείας και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το 2020 ... Διαβάστε περισσότερα
Συγκλονιστικές εικόνες την Ινδονησία: Εξερράγη το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» (pics, vid)

Συγκλονιστικές εικόνες την Ινδονησία: Εξερράγη το ηφαίστειο στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» (pics, vid)

Εξερράγη την Τρίτη (2/3) το ηφαίστειο Σιναμπούγκ στην Ινδονησία, το οποίο βρίσκεται κοντά στο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» και είναι «ευαίσθητο» στις σεισμικές δονήσεις.  Σύμφωνα με ... Διαβάστε περισσότερα