Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Παίρνει κεφάλια ο Ερντογάν! Εκκαθαρίσεις και στο AKP

Ερντογάν

Κάποτε θα ερχόταν και η δική τους σειρά. Γιατί ο Ερντογάν είναι… αμείλικτος. Και δεν ξεχνά τα χαμηλά ποσοστά στο δημοψήφισμα. Γι’ αυτό και ξεκινά εκκαθαρίσεις ακόμη και μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

Ασταμάτητος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παίρνει… κεφάλια, ξεχνώντας φιλίες και αφοσίωση. Όπως έγινε με τον φίλο του, δήμαρχο της Άγκυρας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας “ξηλώνει” και το κόμμα που ίδιος ίδρυσε. Γιατί μπορεί…

Τις τελευταίες μέρες ήταν γνωστό ότι ο Ερντογάν απαίτησε τις παραιτήσεις δημάρχων που ανήκουν στο κόμμα του. Ανάμεσά τους εκείνοι της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας. Οι εξελίξεις απασχόλησαν, μάλιστα, δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde.

Ήδη, ο Τούρκος πρόεδρος έχει ζητήσει τις παραιτήσεις έξι δημάρχων. Και φαίνεται ότι είναι μόνο η αρχή. Γιατί στο γραφείο του υπάρχει κι ένας κατάλογος με τα ονόματα δεκάδων άλλων τοπικών αξιωματούχων.

Οι… υπάκουοι

Μέχρι στιγμής, 4 έχουν συμμορφωθεί με το αίτημα. Ανάμεσά τους ο ισχυρός δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Καντίρ Τοπμπάς. Αποχώρησε «χωρίς παζάρια» στις 23 Σεπτεμβρίου. Λίγες εβδομάδες αργότερα, τον ακολούθησαν οι Μαχμέτ Κελές και Φαρούκ Ακντογάν, δήμαρχοι Düzce και Nigde.

Στις 23 Οκτωβρίου ανακοίνωσε την παραίτησή του και ο Ρετζέπ Αλτεπέ, δήμαρχος Προύσας.

Οι… ανυπάκουοι

Δύο ωστόσο κώφευσαν στο αίτημα: οι δήμαρχοι Balikesir και Άγκυρας. Η πιο σθεναρή αντίσταση ήρθε από τον Μελίχ Γκιοκτσέκ, τον δήμαρχο της πρωτεύουσας. «Για τον οποίο κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι θα βρεθεί σε δυσμένεια, δεδομένου του ιστορικού των υπηρεσιών του», σχολιάζει η δημοσιογράφος της Monde.

Εκλεγμένος πέντε φορές από το 1994 στον δήμο της πρωτεύουσας, ο 69χρονος Γκιοκτσέκ επέδειξε πάντοτε αφοσίωση στον αρχηγό του, επεξηγεί. «Υπέρμαχος της ρωσοτουρκικής προσέγγισης, οπαδός των κακόγουστων οικοδομικών έργων και εχθρός των χώρων πρασίνου», γράφει η Monde για τον εκκεντρικό δήμαρχο και φίλο του Ερντογάν.

Ο Μελίχ Γκιοκτσέκ ήταν η.. “χαρά του Twitter” με τις ευφάνταστες αναρτήσεις του. Τελευταία αυτή για ανάμειξη της αμερικανικής κυβέρνησης στις σεισμικές δονήσεις στην Αλικαρνασσό το καλοκαίρι, γράφει η δημοσιογράφος.

Τελικά όμως ο Γκιοκτσέκ επανήλθε στην… τάξη. Την Τετάρτη ανακοίνωσε ότι «εάν θέλει ο Θεός» θα παραιτηθεί το Σάββατο. Είχε προηγηθεί συνάντησή του με τον ίδιο τον Ερντογάν.

Τους… καρατόμησε

Έχουν ήδη αντικατασταθεί δεκάδες τοπικοί αξιωματούχοι προσκείμενοι στο HDP, όμως το να στρέφεται το ίδιο το κυβερνών AKP εναντίον δικών του εκλεγμένων εκπροσώπων υπερβαίνει κάθε όριο, γράφει η Monde.

Σχετίζεται ίσως με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις οποίες, αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το AKP δεν θα έπαιρνε πάνω από το 35%.

Οι συγκεκριμένοι δήμαρχοι όμως φαίνεται πως έπεσαν σε δυσμένεια και επειδή απέτυχαν να πείσουν υπέρ του «ναι» στο πρόσφατο δημοψήφισμα για τη συνταγματική μεταρρύθμιση.

Αποτέλεσμα ήταν να χαθούν μεγάλοι δήμοι όπως της Άγκυρας και Κωνσταντινούπολης.

Απογοητευμένος από τη βραχεία νίκη του στο δημοψήφισμα (51,4%), ο Ερντογάν ζητά «σε βάθος αλλαγή» στο κόμμα που ίδρυσε το 2001.

«Έχω εμπιστοσύνη στους νέους, είμαι βέβαιος ότι θα εργαστούν καλά», έγραψε στο Twitter ο Τούρκος Πρόεδρος μετά τη συνάντησή του με τον δήμαρχο της Άγκυρας.

«Η καθαίρεση εκλεγμένων αξιωματούχων χωρίς πραγματικό λόγο και η αντικατάστασή τους από διορισμένους από την Άγκυρα συνιστά παραβίαση της δημοκρατίας», δήλωσε στο Κοινοβούλιο ο εκπρόσωπος του CHP, βουλευτής Sezgin Tanrikulu.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις