Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

“Παιχνίδια” με τους νεκρούς στη Βραζιλία! Κανείς δεν ξέρει ποιος απολογισμός είναι… σωστός

“Παιχνίδια” με τους νεκρούς στη Βραζιλία! Κανείς δεν ξέρει ποιος απολογισμός είναι… σωστός

Τι συμβαίνει τελικά στη Βραζιλία με τον κορονοϊό; Κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει με σιγουριά. Γιατί ο Ζαΐρ Μπολσονάρο φροντίζει να κρύβει στοιχεία και να παίζει παιχνίδια!

Μετά τα δημοσιεύματα και τις κατηγορίες πως η Βραζιλία κρύβει τον αριθμό των νεκρών με εντολή Μπολσονάρο, ήρθε μια ακόμη περίεργη είδηση: πως την Κυριακή δόθηκαν στη δημοσιότητα δυο απολογισμοί για νεκρούς και κρούσματα. Αλλά κανείς δεν ξέρει ποιος είναι ο σωστός…

Το βράδυ της Κυριακής (07.06.2020) ανακοινώθηκαν δυο απολογισμοί. Ο πρώτος δημοσιοποιήθηκε μέσω WhatsApp, περίπου στις 20:30 (τοπική ώρα· 02:30 ώρα Ελλάδας), κι έκανε λόγο για 1.382 νέους θανάτους, με το σύνολό τους να φθάνει τους 37.312. Τα νέα κρούσματα μόλυνσης, σύμφωνα με αυτό το πρώτο πακέτο δεδομένων, ανέρχονταν σε 12.581 και το σύνολο σε 685.427.

Click4more Με εντολή Μπολσονάρο η Βραζιλία κρύβει τους νεκρούς από κορονοϊό

Ο δεύτερος ημερήσιος απολογισμός, ο οποίος ανέβηκε δύο ώρες αργότερα στο site του υπουργείου Υγείας κι έκανε λόγο για χαμηλότερο αριθμό θανάτων (525), αλλά αρκετά υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης (18.912).

Όταν ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, το υπουργείο δεν διευκρίνισε ποιος από τους δύο απολογισμούς είναι ο σωστός.

Αν ληφθεί υπόψη ο δεύτερος, τότε το σύνολο των θανάτων ανέρχεται σε 36.455 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης σε 691.758.

Ωστόσο, η επιστημονική κοινότητα εκτιμά ότι οι αριθμοί που δίνει το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας είναι πολύ υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα.

Σε κάθε περίπτωση η Βραζιλία, η χώρα των περισσότερων από 210 εκατομμυρίων κατοίκων, έχει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορονοϊό και τον τρίτο πιο βαρύ απολογισμό θανάτων στον κόσμο.

Δημοσιοποιώντας τον πρώτο απολογισμό, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας σημείωσε ότι ξαναρχίζει να δημοσιοποιεί συνολικά δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση, κάτι που είχε ανασταλεί για δύο ημέρες, κατ’ εντολήν Μπολσονάρο σύμφωνα με πηγές του υπουργείου.

Οι περιφερειακές υπηρεσίες υγείας της Βραζιλίας κατηγόρησαν το Σάββατο την κυβέρνηση ότι «κάνει αόρατους» τους θανάτους εξαιτίας της COVID-19. Ο Μπολσονάρο, από την πλευρά του, έγραψε στο Twitter ότι οι συνολικοί αριθμοί «δεν αντανακλούν τη στιγμή στην οποία βρίσκεται η χώρα».

Διαδηλώσεις υπέρ και κατά Μπολσονάρο

Ο Μπολσονάρο παίζει παιχνίδια με τους νεκρούς και τα κρούσματα του κορονοϊού ενώ την Κυριακή χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους στο Σάο Πάολο και στην Μπραζίλια για να διαδηλώσουν υπέρ και κατά του ακροδεξιού προέδρου. Ο Μπολσονάρο δέχεται σφοδρές επικρίσεις για τον τρόπο που έχει χειριστεί την κρίση που προκαλεί η πανδημία του κορονοϊού.

Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής στο Σα Πάολο, με πλακάτ και πανό που έγραφαν συνθήματα υπέρ της δημοκρατίας, εναντίον του ρατσισμού και της πολιτικής του προέδρου. Πολλοί διαδηλωτές φόραγαν μαύρα ρούχα και μαύρες μάσκες.

Click4more Ο Μπολσονάρο απειλεί με αποχώρηση από τον ΠΟΥ, την ώρα που ο κορονοϊός “σκοτώνει έναν Βραζιλιάνο κάθε λεπτό”

Η Γκαμπριέλα Βιτόρια, 18 ετών, η οποία δεν είχε κατέβει ποτέ πριν στον δρόμο να διαδηλώσει, είπε πως κινητοποιήθηκε διότι «ο Μπολσονάρο είναι εναντίον όλων. Δεν θέλει τους μαύρους, τους γκέι, τις γυναίκες, δεν λογαριάζει παρά μόνο τους πλούσιους. Βρισκόμαστε στη μέση μιας πανδημίας και θέλει να ανοίξουν τα πάντα, χωρίς να βλέπει τα καλά παραδείγματα άλλων χωρών», κατήγγειλε.

«Είμαστε πολύ ανήσυχοι διότι δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για να βοηθηθούν οι κοινότητες της περιφέρειας, που έχουν τις περισσότερες δυσκολίες να τηρήσουν τα μέτρα περιορισμού», τόνισε η Γιουσάρα Μπάσου, εκπρόσωπος των άστεγων εργαζομένων (MTST), που είχε καλέσει στην κινητοποίηση.

Μια… χούφτα άνθρωποι

Στη λεωφόρο Παουλίστα, περίπου 6 χιλιόμετρα από εκεί, περίπου πενήντα άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί, ανεμίζοντας σημαίες της Βραζιλίας, για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στον Ζαΐρ Μπολσονάρο και να απαιτήσουν να πάρουν τέλος τα μέτρα περιορισμού που έχουν επιβάλει οι τοπικές αρχές για να φρενάρουν την εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

«Η ασθένεια υπάρχει, αλλά δεν είναι όπως μας τα λένε. Είναι καιρός να ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα», είπε διαδηλώτρια που υποστηρίζει τον πρόεδρο, αρνούμενη να δώσει το όνομά της.

Οι πολιτειακές αρχές απαίτησαν οι κινητοποιήσεις να οργανωθούν σε απόσταση η μία από την άλλη, ώστε να αποφευχθούν νέα επεισόδια, όπως αυτά της περασμένης Κυριακής ανάμεσα σε οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων που έκαναν πορεία «εναντίον του φασισμού» και υποστηρικτών του προέδρου, που διαδήλωναν εναντίον των μέτρων περιορισμού.

Στην Μπραζίλια, αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές έκαναν πορεία και την Κυριακή το πρωί εναντίον του αρχηγού του κράτους.

«Όλοι υπέρ της δημοκρατίας», «εναντίον του ρατσισμού και του φασισμού», έγραφαν τα πλακάτ και τα πανό. «Πίσω φασίστα, κάνε πίσω, η λαϊκή εξουσία είναι στους δρόμους», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι.

Παράλληλα, μικρότερο πλήθος διαδηλωτών που υποστηρίζουν τον πρόεδρο συμμετείχε σε άλλη συγκέντρωση στην πρωτεύουσα.

Οι οπαδοί του ακροδεξιού προέδρου, ο οποίος υποβαθμίζει την πανδημία του COVID-19, το έχουν συνήθεια τελευταία να διαδηλώνουν τα Σαββατοκύριακα, παρόντος σχεδόν πάντα του αρχηγού του κράτους, για να απαιτήσουν να αρθούν τα μέτρα και να καταφερθούν εναντίον μελών του Κογκρέσου, αλλά και εναντίον του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις