Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Πακιστάν: Πογκρόμ μουσουλμάνων κατά χριστιανών μετά από κατηγορίες για βεβήλωση του Κορανίου – Καταστροφές και φωτιές

Πακιστάν: Πογκρόμ μουσουλμάνων κατά χριστιανών μετά από κατηγορίες για βεβήλωση του Κορανίου – Καταστροφές και φωτιές

Πλήθος μουσουλμάνων επιτέθηκαν σήμερα (14.8.2023) σε χριστιανική κοινότητα στο ανατολικό Πακιστάν, προκαλώντας ζημιές σε αρκετές εκκλησίες και βάζοντας φωτιά σε δεκάδες σπίτια, αφού κατηγόρησαν μέλη της ότι βεβήλωσαν το Κοράνι, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία και δήλωσαν ηγέτες της κοινότητας.

Το επεισόδιο έλαβε χώρα στην πόλη Τζαρανουάλα της περιοχής Φαϊζαλαμπάντ του Πακιστάν, όπως, δήλωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας Ναβίντ Άχμαντ. «Ένα βίαιο πλήθος επιτέθηκε στην κοινότητα αφού δύο χριστιανοί κατηγορήθηκαν για βλασφημία», είπε.

Το σημείο αποκλείστηκε καθώς η αστυνομία προσπαθεί να διαπραγματευθεί με το πλήθος, δήλωσε ο επικεφαλής της επαρχιακής αστυνομίας Ουσμάν Ανουάρ στον αγγλόφωνο ιστότοπο Dawn.com. «Μια μεγάλη εκκλησία και ορισμένες μικρότερες βανδαλίστηκαν», είπε.

Δεκάδες άνθρωποι απέκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο εκεί κοντά.

Η τοπική διοίκηση κάλεσε παραστρατιωτικές μονάδες για να αντιμετωπίσουν το βίαιο πλήθος και να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο, σύμφωνα με κυβερνητική διαταγή που είδε το Reuters.

Υποκινούσαν τον όχλο

Χριστιανός ηγέτης, ο Άχμαλ Μπάτι, είπε πως το πλήθος πυρπόλησε τουλάχιστον πέντε εκκλησίες και απέσπασε πολύτιμα αντικείμενα πλιατσικολογώντας σπίτια που είχαν εγκαταλείψει οι ιδιοκτήτες τους όταν κληρικοί έκαναν ανακοινώσεις σε τεμένη υποκινώντας τον όχλο.

Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εκκλησίες, όπως επίσης και σπίτια και προσωπικά αντικείμενα, να καταστρέφονται καίγονται. 

 

Η βλασφημία τιμωρείται με θάνατο στο Πακιστάν και αν και κανείς δεν έχει εκτελεστεί, πολλοί κατηγορούμενοι έχουν λιντσαριστεί από οργισμένα πλήθη.

Οργανώσεις υπεράσπισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων λένε πως οι κατηγορίες για βλασφημία χρησιμοποιούνται επίσης ψευδώς προκειμένου να εξεγείρουν τα πλήθη.

Εκατοντάδες άνθρωποι αργοσβήνουν στις φυλακές έπειτα από κατηγορίες για βλασφημία καθώς οι δικαστές αναβάλλουν συχνά τις δίκες, φοβούμενοι αντίποινα αν θεωρηθούν πολύ επιεικείς, όπως λένε.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις