Κόσμος

Πακιστάν: Συνελήφθη ο «εγκέφαλος» των επιθέσεων στη Βομβάη

Οι αρχές στο Πακιστάν συνέλαβαν το Σάββατο έναν άνδρα που φέρεται ως ο ηγέτης μιας ισλαμιστικής μαχητικής οργάνωσης και κατηγορείται από τις ΗΠΑ και την Ινδία για τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Βομβάη το 2008.

Η σύλληψη σχετίζεται με κατηγορίες για χρηματοδότηση τρομοκρατίας, ανέφερε ο αξιωματούχος, και όχι για μια συγκεκριμένη μαχητική επίθεση.

«Ο αρχηγός της εκτός νόμου οργάνωσης LeT (Λασκάρ-ε-Τάιμπα), Ζάκι-ουρ Ρεχμάν Λάχβι συνελήφθη με την κατηγορία χρηματοδότησης τρομοκρατίας», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας (CTD) της επαρχίας Πουντζάμπ.

Σύμφωνα με την υπηρεσία, ο ύποπτος διαχειριζόταν ένα ιατρικό κέντρο με σκοπό να συλλέγει και να εκταμιεύσει χρήματα για μαχητικές δραστηριότητες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Η επιτροπή κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ αναφέρει ότι ο Λάχβι είναι επικεφαλής επιχειρήσεων της LeT και κατηγορείται ότι εμπλέκεται σε μαχητικές δραστηριότητες σε πολλές άλλες περιοχές και χώρες, όπως η Τσετσενία, η Βοσνία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Οι ινδικές αρχές αναφέρουν ότι ο μόνος επιζών ένοπλος των επιθέσεων της Βομβάης το 2008, στις οποίες σκοτώθηκαν 166 άνθρωποι, είχε πει στους ανακριτές πριν από την εκτέλεση του ότι οι δράστες των επιθέσεων ήταν σε επαφή με τον Λάχβι.

Η Ινδία έχει καλέσει εδώ και πολύ καιρό το Πακιστάν να δικάσει τον Λάχβι, αλλά το Ισλαμαμπάντ τονίζει ότι το Νέο Δελχί δεν έχει προσκομίσει συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία για να δικάσει τον αρχηγό της LeT. Συνελήφθη για πρώτη φορά το 2008 αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση.

Ο Ιμράν Γκιλ, δικηγόρος του Λάχβι, επιβεβαίωσε τη σύλληψη.

Ένας άλλος άντρας που η Ινδία υποστηρίζει ότι ήταν ο εγκέφαλος των επιθέσεων του 2008 στη Βομβάη, ο Χαφίζ Σαΐντ, καταδικάστηκε πέρυσι από ένα πακιστανικό δικαστήριο για δύο κατηγορίες περί χρηματοδότησης της τρομοκρατίας. Ο Σαΐντ αρνείται τη συμμετοχή του στις επιθέσεις της Βομβάης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Γερμανία: Οι αρχές συνέλαβαν πέντε άνδρες που είναι ύποπτοι για σχεδιασμό επίθεσης σε χριστουγεννιάτικη αγορά
Τρεις Μαροκινοί, ένας Αιγύπτιος και ένας Σύριος σκόπευαν να ρίξουν ένα όχημα σε πολυσύχναστη αγορά στην περιοχή Dingolfing-Landau με σκοπό να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους
Γερμανοί αστυνομικοί
Ένας Ισραηλινός ανάμεσα στους 12 νεκρούς του αιματοκυλίσματος στο Σίδνεϊ - «Είχαμε προειδοποιήσει την Αυστραλία για αντισημιτισμό» λέει ο Νετανιάχου
«Ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση σε αυτόν τον κόσμο, οι προσευχές μας είναι με τα θύματα της φρικιαστικής επίθεσης, με την εβραϊκή κοινότητα, αλλά και με τον λαό της Αυστραλίας», ανέφερε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών
Το προσωπικό έκτακτης ανάγκης εργάζεται στον τόπο ενός περιστατικού πυροβολισμού στην παραλία Bondi Beach, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας
Μουσουλμάνος φοιτητής από το Πακιστάν ο ένας δράστης του αιματοκυλίσματος στο Σίδνεϊ - Η στιγμή που Αυστραλός πολίτης τον αφοπλίζει
O 24χρονος Ναβίτ Άκραμ είναι από τη Λαχόρη του Πακιστάν, μουσουλμάνος και φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Central Queensland στο Σίδνεϊ, στο Πανεπιστήμιο Hamdard στο Ισλαμαμπάντ και στο Ινστιτούτο Al Murad
Η αστυνομία αποκλείει μια περιοχή στην παραλία Bondi μετά από αναφορά για πυροβολισμούς στο Σίδνεϊ
Ανανεώθηκε πριν 3 ώρες
40