Κόσμος

Πακιστάν: Βασάνισαν και έκαψαν διευθυντή εργοστασίου για βλασφημία – Πάνω από 100 συλλήψεις

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στο Πακιστάν μετά την άγρια δολοφονία του διευθυντή ενός εργοστασίου από έναν όχλο που τον βασάνισε και στη συνέχεια τον έκαψε, κατηγορώντας τον για βλασφημία.

Η δολοφονία αυτή, η οποία καταγράφηκε σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σόκαρε τον πρωθυπουργό Ίμραν Καν, που έκανε λόγο για μια «ημέρα ντροπής για το Πακιστάν».

Το ζήτημα της βλασφημίας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο Πακιστάν, όπου κατηγορίες, συχνά αβάσιμες, περί προσβολής του Ισλάμ έχουν προκαλέσει πολλές φορές φονικά λιντσαρίσματα τα τελευταία χρόνια.

Χρησιμοποιείται συχνά ως πρόσχημα σε διαμάχες, που δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία, υπογραμμίζουν οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η δολοφονία διαπράχθηκε χθες στο Σιαλκότ, στην επαρχία Παντζάμπ, σε απόσταση περίπου 200 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της πρωτεύουσας Ισλαμαμπάντ, αφότου κυκλοφόρησαν φήμες βάσει των οποίων ο διευθυντής του εργοστασίου, που ήταν από τη Σρι Λάνκα, ήταν «ένοχος για βλασφημία», σύμφωνα με την αστυνομία.

«Μια φήμη εξαπλώθηκε στο εργοστάσιο, σύμφωνα με την οποία ο υπεύθυνος είχε σκίσει μια θρησκευτική αφίσα και την είχε πετάξει σε έναν κάδο απορριμμάτων», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζουλφικάρ Άλι, ένας αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας.

Τουλάχιστον 120 άνθρωποι, μεταξύ αυτών ένας εκ των βασικών υπόπτων, συνελήφθησαν μετά τη δολοφονία, ανέφερε στο AFP ο Κουράμ Σεχζάντ, ένας εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας.

Σύμφωνα, πάντως, με τον Ταχίρ Ασράφι, ειδικό αντιπρόσωπο του πρωθυπουργού για την αρμονία μεταξύ των θρησκειών, οι εργάτες του εργοστασίου είχαν παραπονεθεί, πριν από το λιντσάρισμα, για τη μεγάλη αυστηρότητα που επιδείκνυε ο υπεύθυνος.

«Οι ειδικοί της αστυνομίας ερευνούν την υπόθεση, εξετάζοντας σειρά σεναρίων, μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο οι εργαζόμενοι του εργοστασίου να χρησιμοποίησαν τη δικαιολογία της θρησκείας για να εκδικηθούν τον υπεύθυνο», σημείωσε ο Ασράφι.

Σε βίντεο που κυκλοφόρησαν στο Twitter διακρίνεται το θύμα να ξυλοκοπείται από τον όχλο, με πολλούς να ουρλιάζουν συνθήματα κατά της βλασφημίας. Σε άλλες εικόνες διακρίνεται το απανθρακωμένο πτώμα του μπροστά από ένα πλήθος δεκάδων ανδρών.

Πολλοί δεν κάνουν καμία προσπάθεια να κρύψουν το πρόσωπό τους και δεν διστάζουν να τραβήξουν σέλφι μπροστά από το πτώμα.

«Το πλήθος τα παρακολουθούσε όλα αυτά σιωπηλό και κανείς δεν επιχείρησε να τον βοηθήσει», περιέγραψε στο AFP ο Μαλίκ Νασέμ Αγουάν, ένας δικηγόρος στη Σιαλκότ, τονίζοντας πόσο σοκαρισμένος είναι.

Σχεδόν όλα τα πολιτικά και θρησκευτικά κόμματα, όπως και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, καταδίκασαν τη δολοφονία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από την σύγκρουση των τρένων στην Ισπανία: «Άνθρωποι και καθίσματα εκσφενδονίζονταν στον αέρα» - Στους 74 οι νεκροί
Επιζώντες περιγράφουν τις εφιαλτικές στιγμές τη στιγμή του δυστυχήματος - Κίνδυνος για την κυβέρνηση Σάντσεθ πριν τις εκλογές - Διαδηλώσεις στη Μαδρίτη
Ισπανία
11
Μέγκαν Μαρκλ: Στο «μικροσκόπιο» της βρετανικής υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου της αστυνομίας η επιστολή σε βάρος του πατέρα της
Η αστυνομία είχε ήδη παραδεχτεί ότι δεν είχε προωθήσει την επιστολή στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και είχε δηλώσει ότι «εξετάζει» την ανάγκη παραπομπής του θέματος στη μονάδα εσωτερικών υποθέσεων
Ο πατέρας της Μέγκαν Μαρκλ, Τόμας
Δεύτερο τηλεφώνημα Τραμπ σε Ερντογάν μέσα σε ένα 24ωρο – Στο επίκεντρο η σύνοδος των τουρκογενών κρατών
Η νέα συνομιλία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου με ξένους ηγέτες στην Άγκυρα, μία ημέρα μετά την επικοινωνία τους για τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Αμπάς σε Χριστοδουλίδη: Η Κύπρος μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης για την επανέναρξη των συνομιλιών
Η προοπτική νέων συνομιλιών, η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Λευκωσία
Μάχμουντ Αμπάς και Νίκος Χριστοδουλίδης