Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Παναγία των Παρισίων: Αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της μετά τη φωτιά του 2019

Παναγία των Παρισίων: Αναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της μετά τη φωτιά του 2019
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ REUTERS

Η 15η Απριλίου του 2019 αποτελεί μαύρη σελίδα στην εμβληματική ιστορία της Παναγίας των Παρισίων, καθώς ο ναός σύμβολο της Γαλλίας είχε καεί τότε από φωτιά που ξέσπασε κατά τη διάρκεια εργασιών.

Από τότε κύλησαν πάνω από 3,5 χρόνια, αλλά οι αρχές της Γαλλίας δεν άφησαν τον χρόνο να κυλήσει άσκοπα και έβαλαν γρήγορα μπροστά το σχέδιο αποκατάστασης των τεράστιων ζημιών που προκάλεσε εκείνη η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων.

Οι εργασίες προχωράνε με εντατικούς ρυθμούς, αλλά ακόμα δεν έχει ξεκαθαρίσει το πότε η Παναγία των Παρισίων θα είναι και πάλι όπως παλιά και το Παρίσι, η Γαλλία και όλος  κόσμος θα μπορούν να επισκεφθούν κάθε σημείο του ιστορικού ναού.

Η Παναγία των Παρισίων, που αποτελεί παγκόσμιο ιστορικό μνημείο ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1160 (τότε μπήκε ο θεμέλιος λίθος από τον πάπα Αλέξανδρο Γ΄ και τον βασιλιά Λουδοβίκο Ζ΄ της Γαλλίας.

Τα τελευταία χρόνια πριν την φωτιά ο ναός είχε πολλά προβλήματα συντήρησης, και καθώς η κρατική επιχορήγηση δεν ήταν επαρκής.

Στις 15 Απριλίου του 2019, κατά τη διάρκεια αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων, ξέσπασε φωτιά, η οποία οδήγησε σε κατάρρευση της οροφής και του κεντρικού οβελού της εκκλησίας.

Οι αρχές της Γαλλίας δεν το έβαλαν κάτω και επέλεξαν να ξαναχτίσουν το αριστούργημα της γοτθικής τέχνης του 12ου αιώνα όπως ήταν πριν.

Μάλιστα αποφάσισαν και την αναδημιουργία του κωδωνοστασίου ύψους 96 μέτρων, του 19ου αιώνα, που σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Εζέν Βιολέτ λε Ντουκ.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις