Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Παναγία των Παρισίων: Από τη βάση του βέλους που κατέρρευσε ξεκίνησε η φωτιά

Παναγία των Παρισίων: Από τη βάση του βέλους που κατέρρευσε ξεκίνησε η φωτιά
Φωτογραφία Daily Mail

Drone που θα πετάξει πάνω από την Παναγιά των Παρισίων, ίσως δώσει τις απαντήσεις για την καταστροφική φωτιά.
Μέσα από αναπαράσταση θα προσπαθήσουν να βρουν τα αίτια της καταστροφής.
Δραματική αποκάλυψη: Η Notre Dame έφτασε μια ανάσα από την ολική καταστροφή.
Σε θερμοκρασία 800 βαθμών Κελσίου επιχειρούσαν οι πυροσβέστες.
Από τη βάση του βέλους ίσως ξεκίνησε η πυρκαγιά. Δεν αποκλείεται να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα.
Νέα αποκαλυπτικά πλάνα αποτυπώνουν το μέγεθος της καταστροφής.

Τι προκάλεσε τη φωτιά στην Παναγία των Παρισίων; Απάντηση στο ερώτημα αυτό ψάχνουν οι γαλλικές αρχές για να καταλάβουν πως ο ναός – σύμβολο της Γαλλίας κινδύνευσε με ολική καταστροφή από την πυρκαγιά της περασμένης Δευτέρας (15.04.2019).

Την ώρα που το «γιατί» παραμένει αναπάντητο, νέα πλάνα από drones και εικόνες από το εσωτερικό του Ναού αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής. Μιας καταστροφής που θα μπορούσε να είναι ολική και απείχε μόλις 15 με 30 λεπτά!

https://youtu.be/1zKQPIRTM6I

Φωτογραφία Daily Mail

Η Notre Dame, η «καρδιά του Παρισιού» που στέκει αγέρωχη εδώ και σχεδόν 850 χρόνια στο Ιλ ντε λα Σιτέ, κινδύνευσε αλλά σώθηκε χάρη στις απεγνωσμένες προσπάθειες των πυροσβεστών. Των ανθρώπων που ρίσκαραν τις ζωές τους σε θερμοκρασίες που έφταναν τους 800 βαθμούς Κελσίου για να «υψώσουν» τείχος από νερό και να εμποδίσουν τις φλόγες να φτάσουν στο ξύλινο πλαίσιο όπου βρίσκονται οι καμπάνες. Η μια απ’ αυτές ζυγίζει 13 τόνους. Αν οι καμπάνες έπεφταν, θα προκαλούσαν την κατάρρευση των γοτθικών Πύργων, των συμβόλων της Παναγίας των Παρισίων.

https://youtu.be/TfNHaBeirYc

Η φωτιά εντοπίστηκε στη βάση του 93 μέτρων βέλους (το οποίο κατέρρευσε από τη φωτιά). Ο πρώτος συναγερμός, στις 18:20, όπως αποκάλυψε ο εισαγγελέας που έχει αναλάβει την έρευνα, δεν αξιολογήθηκε σωστά. Δεν εντοπίστηκε φωτιά, είπε. Όταν ήχησε ο δεύτερος συναγερμός, 23 λεπτά αργότερα, η φωτιά είχε ήδη ξεκινήσει, είχε φτάσει σε ύψος άνω των 100 μέτρων και εξαπλώθηκε ταχύτητα στην ξύλινη οροφή, καταστρέφοντάς την ολοσχερώς. Μια οροφή που φτιάχτηκε τον 13ο αιώνα, είχε μήκος 110 μέτρα και ήταν γνωστή ως «το δάσος».

Η Παναγία των Παρισίων έφτασε μια ανάσα από την καταστροφή. «Όλα έγιναν μέσα σε 15 με 30 λεπτά» είπε ο Λοράν Νουνές, αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Μακρόν. Μια δήλωση που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερο σοκ. Η Notre Dame βρέθηκε 15 έως 30 λεπτά από την απόλυτη καταστροφή.

Βραχυκύκλωμα στα ασανσέρ;

Μέχρι στιγμής οι γαλλικές αρχές έχουν πάρει καταθέσεις από περισσότερους από 30 εργαζόμενους στην Παναγία των Παρισίων. Οι εκτιμήσεις είναι πως η φωτιά ξεκίνησε από τη βάση του βέλους που κατέρρευσε, στην πλευρά του Σηκουάνα. Όταν οι πρώτοι πυροσβέστες έφτασαν στο σημείο, η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη και δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα.

Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζουν οι αρχές είναι η φωτιά στην Παναγία των Παρισίων να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα. Στο σημείο άλλωστε είχαν τοποθετηθεί τρία ασανσέρ στο πλαίσιο των εργασιών συντήρησης. Το πρώτο ασανσέρ είχε τοποθετηθεί για να υπάρχει πρόσβαση σε διάδρομο 24 μέτρα από το έδαφος, το δεύτερο για να φτάνει ως τη σκεπή σε ύψος 54 μέτρων και το τρίτο που έφτανε ως την οροφή του βέλους. Κατά τον επικεφαλής της εταιρίας Europe Scaffolding, που είχε αναλάβει τις εργασίες συντήρησης και αναπαλαίωσης, όλες οι δικλείδες ασφαλείας είχαν τηρηθεί.

Τα drones θα δώσουν την απάντηση

Τις επόμενες ώρες, drones θα πετάξουν πάνω από την Παναγία των Παρισίων για να συλλέξουν στοιχεία ανέφεραν πηγές των ερευνών. Οι φωτογραφίες και τα πλάνα που θα συλλέξουν τα drones θα χρησιμοποιηθούν για να γίνει αναπαράσταση των πρώτων στιγμών από το ξέσπασμα της φωτιάς. Στόχος, με τον τρόπο αυτό, είναι να γίνει προσομοίωση από την εξέλιξη της φωτιάς ώστε να καταλάβουν οι ερευνητές πως εξαπλώθηκε η πυρκαγιά και προς τα που κινήθηκε.

Ο ήρωας της Notre Dame

Το όνομά του είναι Ζαν Μαρκ Φουρνιέ και τα γαλλικά ΜΜΕ τον χαρακτηρίζουν «ήρωα». Είναι ιερέας την πυροσβεστική υπηρεσία του Παρισιού και ένας από εκείνους που όρμησαν στη φλεγόμενη Παναγία των Παρισίων για να σώσουν ιστορικά κειμήλια. Ο πατέρας Φουρνιέ λέγεται πως είναι εκείνος που διέσωσε το ακάνθινο στεφάνι που φορούσε ο Ιησούς στη σταύρωση και από το 2014 βρισκόταν στην Παναγία των Παρισίων.

«Μπήκε με τους πυροσβέστες μέσα στο Ναό για να σώσει το ακάνθινο στεφάνι και τα τίμια δώρα», έγραψε ο δημοσιογράφος Ετιέν Λοραγιέρ, του τηλεοπτικού δικτύου KTO.

Ο ήρωας ιερέας υπηρετεί στην Πυροσβεστική υπηρεσία από το 2011 ήταν από εκείνους που είχαν φτάσει από τους πρώτους και στο Bataclan, τον Νοέμβριο του 2015, όταν τζιχαντιστές τρομοκράτες εκτέλεσαν 89 αθώους. Ο Φουρνιέ είχε βοηθήσει στη μεταφορά των τραυματιών, ενώ κοινώνησε τους βαριά τραυματίες πριν αφήσουν την τελευταία τους πνοή.

Με πληροφορίες από leparisien.fr, theguardian.com

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις