Πέμπτη, 30 Μαΐ
26oC Αθήνα

Παναγία των Παρισίων: Συγκλονίζουν οι πρώτες φωτογραφίες από το εσωτερικό!

Παναγία των Παρισίων: Συγκλονίζουν οι πρώτες φωτογραφίες από το εσωτερικό!
Reuters

Σοκάρουν οι πρώτες εικόνες από το εσωτερικό μετά τη φωτιά που ξέσπασε νωρίς το βράδυ της Δευτέρας (15.4.2019) στην Παναγία των Παρισίων και τέθηκε υπό έλεγχο έπειτα από σχεδόν 9 ολόκληρες ώρες!

Οι πρώτες φωτογραφίες αποτυπώνουν το μέγεθος των ζημιών που έχει υποστεί από τη φωτιά ο καθεδρικός ναός-σύμβολο της Γαλλίας, η Παναγία των Παρισίων.

Ευτυχώς, οι φλόγες κρατήθηκαν μακριά από τους δύο πύργους. Έτσι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι, σύντομα και αφού γίνουν οι απαραίτητες εργασίες, οι επισκέπτες θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν τα 387 σκαλοπάτια μέχρι την κορυφή.

Η μάχη των Γάλλων αστυνομικών και πυροσβεστών ήταν συγκινητική, καθώς σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα προκειμένου να καταφέρουν να μεταφέρουν έγκαιρα έξω από την Παναγία των Παρισίων τα έργα τέχνης που κοσμούν για αιώνες τον Ναό.

Η φωτιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το βράδυ της 15ης Απριλίου, εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου που ανεγέρθηκε τον 13ο αιώνα, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη.

Παρότι οι φλόγες συνέχιζαν να κατακαίνε τον ναό έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, πυροσβέστες μάχονταν για να αποτρέψουν την κατάρρευση του ενός κωδωνοστασίου του.

Παράλληλα, προσπαθούσαν να περισώσουν όσα περισσότερα θρησκευτικά κειμήλια και ανεκτίμητης αξίας έργα τέχνης μπορούσαν.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής υπηρεσίας του Παρισιού Ζαν Κλοντ Γκαλέ διαβεβαίωσε ότι η βασική δομή του εμβληματικού καθεδρικού ναού σώθηκε από την καταστροφή.

Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε βαριά. Πρόκειται για το μοναδικό θύμα της πυρκαγιάς στο στολίδι της πόλης του Φωτός.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις