Δευτέρα, 6 Μαΐ
23oC Αθήνα

Παναγία των Παρισίων: Ιππότης και αρχιερέας βρέθηκαν θαμμένοι σε μυστικές σαρκοφάγους

Παναγία των Παρισίων: Ιππότης και αρχιερέας βρέθηκαν θαμμένοι σε μυστικές σαρκοφάγους

Σε δύο εύπορους άνδρες ανήκουν τα λείψανα που εντοπίστηκαν στις σαρκοφάγους που είχαν εντοπιστεί στις αρχές του 2022 κατά τη διάρκεια αποκατάστασης της «Παναγίας των Παρισίων» μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 2019.

Όπως αναφέρει το Livescience.com, μέσα στη Notre Dame είχαν εντοπιστεί δύο μολύβδινες σαρκοφάγοι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών κρυμμένες σε ειδικούς χώρους της «Παναγίας των Παρισίων». Οι επιστήμονες πλέον ανακοίνωσαν τα ευρήματά τους.

Πρόκειται για έναν κληρικό και έναν ευγενή σχετικά νεαρής ηλικίας. 

Οι σαρκοφάγοι χρονολογούνται πριν από αιώνες και αρκετοί ήταν αυτοί που από την πρώτη στιγμή ήταν βέβαιοι ότι πρόκειται για πλούσιους άνδρες.

Ο Eric Crubezy τον περασμένο μήνα άνοιξε τις δύο μολύβδινες σαρκοφάγους και ανακάλυψε πως περιέχουν τα λείψανα δύο πλούσιων ανδρών, ο ένας κληρικός που μπορεί να είχε την «ασθένεια των βασιλιάδων» (μια μορφή αρθρίτιδας) και ο άλλος νεαρός και ευγενής.

Ο Crubezy διαπίστωσε πως ο ιερέας είχε εξαιρετικά δόντια και δεν βρέθηκαν σημάδια που να υποδηλώνουν εργασία, άρα ο επιστήμονας εικάζει ότι ο ίδιος έκανε καθιστική ζωή. Πρόκειται για τον Antoine de la Porte που πέθανε 83 ετών το 1710 μ.Χ.

Ο ευγενής δεν φαίνεται να είχε τόσο εύκολη ζωή, ενώ όταν πέθανε ήταν μεταξύ 25 και 40 ετών. Μάλιστα, πριν πεθάνει είχε χάσει όλα του τα δόντια, εικάζεται, δε, πως ήταν ιππότης. 

O Crubezy κατέληξε πως πέθανε από μηνιγγίτιδα ύστερα από φυματίωση. Ωστόσο, δεν υπήρχε επιγραφή στη σαρκοφάγο του και η ταυτότητά του δεν είναι γνωστή. 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις