Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

Παναγία των Παρισίων: “Πληγωμένο” το μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο του 15ου αιώνα!

Παναγία των Παρισίων: “Πληγωμένο” το μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο του 15ου αιώνα!
YouTube

“Δεν κάηκε” από την πυρκαγιά, αλλά η δομή του μπορεί να έχει υποστεί ζημιές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ένας από τους τρεις οργανίστες για το ηλικίας 500 ετών μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο στην Παναγία των Παρισίων.

Το μεγάλο εκκλησιαστικό όργανο, το οποίο ανακαινίζεται στο πέρασμα των αιώνων, αλλά το ουσιαστικό μέρος της δομής του χρονολογείται από την αρχή του 15ου αιώνα, “έχει εν μέρει διασωθεί, όμως είναι καλυμμένο με μπάζα, σκόνη και νερό”, δήλωσε ο Φιλίπ Λεφέβρ, που εδώ και 35 χρόνια είναι οργανίστας στην Παναγία των Παρισίων.

“Τους επόμενους μήνες, όλο αυτό θα στεγνώσει και υπάρχει κίνδυνος να προκληθούν δομικά προβλήματα”, πρόσθεσε ο 70χρονος οργανίστας.

“Ελπίζουμε ότι θα παραμείνει σταθερό και ότι μόλις καταστεί δυνατό θα προστατευτεί”, πρόσθεσε επισημαίνοντας πως το συγκεκριμένο όργανο είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Αντιθέτως, “το μικρό εκκλησιαστικό όργανο υπέστη ζημιές” από τη φωτιά, διευκρίνισε.

“Όμως το χειρότερο αποφεύχθηκε, η Νοτρ Νταμ είναι ακόμη όρθια και το ανακουφιστικό είναι η ομόφωνη αντίδραση ολόκληρου του κόσμου”, δήλωσε ακόμη προσθέτοντας πως “εδώ και αιώνες ο Καθεδρικός ζει με τη ζωή των ανθρώπων”.

Νυχτερινή μουσική εκδήλωση στην Παναγία των Παρισίων στο παρακάτω video:

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις