Κυριακή, 26 Μαΐ
23oC Αθήνα

Παναγία των Παρισίων: Το πριν και το μετά την πυρκαγιά του 2019 σε φωτογραφίες

Παναγία των Παρισίων: Το πριν και το μετά την πυρκαγιά του 2019 σε φωτογραφίες
ΦΩΤΟ Reuters

Σχεδόν πέντε χρόνια εργασιών ανοικοδόμησης και ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων αποκτά και πάλι την εμβληματική του όψη. Η καταστροφική πυρκαγιά του 2019 προκάλεσε σοβαρές ζημιές και την κατάρρευση του θόλου του πιο επισκέψιμου μνημείου της Ευρώπης.

Στις 15 Απριλίου 2019, ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων.

Οι φλόγες κατέστρεψαν τη δομή της στέγης του μνημείου και στη συνέχεια εξαπλώθηκαν, καταστρέφοντας την κορυφή, τις στέγες του κυρίως ναού και του εγκάρσιου κλίτους και τους ξύλινους σκελετούς τους.

Οι σκαλωσιές που περιβάλλουν μεγάλο μέρος της πρόσοψης του καθεδρικού ναού έχουν αρχίσει να απομακρύνονται σιγά – σιγά και μία νέα κορυφή είναι ήδη ορατή.

Περίπου 500 εργάτες βρίσκονται καθημερινά στο εργοτάξιο, αγωνιζόμενοι για την ανοικοδόμηση του εμβληματικού κτιρίου, του πιο επισκέψιμου μνημείου της Ευρώπης πριν από την πυρκαγιά.

Η Notre Dame του Παρισιού δεσπόζει στο νησί Ile de la Cite στον ποταμό Σηκουάνα από τον Μεσαίωνα.

Τέλος, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι οι εργασίες αποκατάστασης στην Παναγία των Παρισίων βρίσκονται εντός χρονοδιαγράμματος, με τον καθεδρικό να έχει προγραμματιστεί να ανοίξει ξανά για το κοινό στις 8 Δεκεμβρίου 2024.

φωτογραφίες: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις