Κόσμος

Πανευρωπαϊκός συναγερμός: Οι Τζιχαντιστές φτιάχνουν χιλιάδες πλαστά διαβατήρια

Το Ισλαμικό Κράτος είναι σε θέση να εκδίδει διαβατήρια που φαίνονται αυθεντικά. Οι Τζιχαντιστές, σύμφωνα με αποκάλυψη της γερμανικής die Welt τα φτιάχνουν από μηχανολογικό εξοπλισμό που έχει πέσει στα χέρια του. Την ίδια ώρα η Frontex τονίζει: "Όχι όλοι οι πρόσφυγες είναι δυνητικοί τρομοκράτες".

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Αποκάλυψη πολλών μεγατόνων κάνει σήμερα στο κυριακάτικο φύλλο της η γερμανική εφημερίδα die Welt. Επικαλούμενη δυτικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρει ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι σε θέση να εκδώσει διαβατήρια που φαίνονται ως αυθεντικά χωρίς να είναι, αφού χρησιμοποιεί μηχανήματα υπηρεσιών έκδοσης ταξιδιωτικών εγγράφων σε περιοχές χωρών που βρίσκονται υπό τον έλεγχό του.

Μέχρι 1500 δολάρια το διαβατήριο

Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος προμηθεύτηκε τα αυθεντικά διαβατήρια όπως επίσης και τον μηχανολογικό εξοπλισμό για την έκδοση επίσημων εγγράφων, όπως ταυτότητες και διαβατήρια, από αρχές και υπηρεσίες των πόλεων που κατέκτησε στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη και πιθανώς αλλού. Ο αριθμός των εγγράφων υπολογίζεται σε δεκάδες χιλιάδες. Αμερικανικές και ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες, τις οποίες επικαλείται η κυριακάτικη die Welt, αναφέρουν ότι η τιμή ενός διαβατηρίου στη μαύρη αγορά ανέρχεται στα 1000 με 1500 δολάρια. Οι ίδιες πηγές εκφράζουν την ανησυχία, ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν αυτά τα διαβατήρια και για να στείλουν τρομοκράτες υπό τον μανδύα του πρόσφυγα στην Ευρώπη.

«Θα ήταν λάθος να θεωρούνται γενικά οι πρόσφυγες ως δυνητικοί τρομοκράτες», προειδοποιεί στην ίδια εφημερίδα ο επικεφαλής της FRONTEX, Φαμπρίτσε Λετζέρι. Όμως, «οι μεγάλες ροές ανθρώπων, που εισέρχονται ανεξέλεγκτα στην Ευρώπη, συνιστούν κίνδυνο για την ασφάλεια». Ο Λετζέρι πρόσθεσε ότι ναι μεν οι υπάλληλοι της FRONTEX ελέγχουν διεξοδικά εάν τα ταξιδιωτικά έγγραφα με τα οποία οι πρόσφυγες εισέρχονται στην Ευρώπη, είναι κλεμμένα ή πλαστά, είναι όμως πολύ δύσκολο να πει κανείς μετά βεβαιότητας εάν ένα διαβατήριο από μια χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου εκδόθηκε από επίσημη αρχή και αν ο κάτοχος του διαβατηρίου είναι πράγματι αυτός ο οποίος αναφέρεται στο έγγραφο.

Και ευρωπαϊκά διαβατήρια προμηθεύει τους πρόσφυγες οι Τζιχαντιστές

Πάντως,σύμφωνα με τη WELT, ξένη μυστική υπηρεσία έχει παραδώσει στις γερμανικές αρχές κατάλογο με τους αριθμούς συριακών διαβατηρίων που πιθανολογείται ότι βρίσκονται στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους. Τα στοιχεία αυτά έχουν καταχωρηθεί στο μεταξύ στο σύστηµα πληροφοριών Σένγκεν (SIS), στο οποίο έχουν πρόσβαση όλα τα κράτη – μέλη. Οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δεν ενδιαφέρονται όμως μόνο για αραβικά διαβατήρια, Την περασμένη εβδομάδα στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης συνελήφθηκαν δύο άνδρες, που πέρασαν λαθραία 100 ευρωπαϊκά διαβατήρια. Βρέθηκαν κρυμμένα σε φούρνους για πίτσες μαζί με φωτογραφικές μηχανές και κάρτες SIM για κινητά τηλέφωνα.

Πηγή Deutsche Welle

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Εργοδότες στη Βρετανία προσλαμβάνουν ιδιωτικούς ντετέκτιβ για να «ξετρυπώσουν» τους υπαλλήλους που κλέβουν εταιρείες ή δηλώνουν ψευδώς «άρρωστοι»
Οι ιδιωτικοί ντεντέκτιβ κλήθηκαν να συλλέξουν πληροφορίες για εργαζόμενους που είναι ύποπτοι για κατάχρηση του συστήματος
iStock
Νετανιάχου: «Επιστρέψαμε μια ισχυρότεροι από ποτέ – Έχουμε σκοτώσει χιλιάδες μαχητές της Χεζμπολάχ»
Χαρακτήρισε την κατάληψη του ιστορικού Κάστρου Μποφόρ και της γύρω στρατηγικής κορυφογραμμής στον νότιο Λίβανο ως «ουσιαστική μεταβολή» στην πολιτική του Ισραήλ απέναντι στη Χεζμπολάχ
Ο Μπένιαμιν Νετανιάχου
Τραγωδία στο Παρίσι: Νεκρός 24χρονος στα επεισόδια μετά την κατάκτηση του Champions League από την Παρί – Έπεσε με τη μηχανή πάνω σε οδοφράγματα
Ο άτυχος άνδρας προσέκρουσε σε οδόφραγμα με τη μηχανή του - Ένας 17χρονος είναι σε κρίσιμη κατάσταση μετά από επίθεση που δέχθηκε
Μηχανές και ποδήλατα
6
Ανυποχώρητο το Ιράν: «Καμιά συμφωνία με τις ΗΠΑ χωρίς εγγυήσεις» – Προειδοποίηση για τα Στενά του Ορμούζ
Ιρανός αξιωματούχος τόνισε ότι η Ουάσιγκτον οφείλει να προχωρήσει σε παραχωρήσεις προκειμένου να υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν,  υποστηρίζοντας ότι ο Τραμπ βρίσκεται σε μειονεκτική θέση
Στενά του Ορμούζ 6