Κόσμος

Πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενοι στην υγεία έμειναν άνεργοι στις ΗΠΑ

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους από τον Μάρτιο μέχρι τώρα στον τομέα της υγείας στις ΗΠΑ.

Μάλιστα οι 135.000 από αυτούς εργάζονταν σε νοσοκομεία, τα έσοδα των οποίων περιορίστηκαν δραματικά καθώς μειώθηκε ο αριθμός των ασθενών εκείνων που δεν πάσχουν από κορονοϊό.

Οι εγχειρίσεις και οι μη επείγουσες εξετάσεις έχουν αναβληθεί στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Χάρη στην καραντίνα μειώθηκαν τα τροχαία ατυχήματα ενώ ταυτόχρονα πολλοί άνθρωποι που πάσχουν από χρόνια νοσήματα αποφεύγουν τα νοσοκομεία επειδή φοβούνται μήπως μολυνθούν από τον νέο κορονοϊό.

Στη Νέα Υόρκη γιατροί και υγειονομικοί υπάλληλοι κάθε ειδικότητας επιστρατεύτηκαν για να διαχειριστούν το τσουνάμι των ασθενών με Covid-19. Όμως σε άλλες περιοχές που δεν επλήγησαν τόσο από την πανδημία, τα νοσοκομεία βρέθηκαν με άδειες κλίνες.

Στο Μαϊάμι, τα επείγοντα ενός παιδιατρικού νοσοκομείου υποδέχονται πλέον γύρω στα 100 παιδιά την ημέρα – δηλαδή τους μισούς ασθενείς απ’ ότι συνήθως. Στις αρχές Απριλίου σταμάτησε να απασχολεί τις έκτακτες νοσοκόμες, όπως την Ντέινα Τζέιμς, 40 ετών, η οποία εργαζόταν εκεί δύο ημέρες την εβδομάδα. «Στη νότια Φλόριντα δεν υπάρχουν αρκετοί ασθενείς, το νοσοκομείο δεν έχει τα μέσα να πληρώνει όλο το προσωπικό το οποίο δεν έχει τίποτα να κάνει. Είναι θλιβερό, αυτό ήταν το επάγγελμά μου, η καριέρα μου επί 17 χρόνια», αφηγήθηκε η νοσηλεύτρια στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Παραμένει πάντως «σε επιφυλακή»: το νοσοκομείο την κάλεσε να εργαστεί στην Κυριακή, ανήμερα της Γιορτής της Μητέρας. «Κανείς δεν ήθελε να δουλέψει αλλά εγώ ήμουν απελπισμένη, ασφαλώς και πήγα», είπε.

Στην Ουάσινγκτον, τον Μάρτιο, οι εγχειρίσεις στα γόνατα και τους γοφούς, οι μη επείγουσες εκτομές της σκωληκοειδούς απόφυσης, ακόμη και οι ακτινογραφίες αναβλήθηκαν επ’ αόριστον. Όμως δεν υπήρξε κορύφωση τέτοια που να απαιτεί τη γενική κινητοποίηση όλου του υγειονομικού προσωπικού.

«Η Covid κατέστησε τη δουλειά μου άχρηστη», είπε μια 34χρονη νοσηλεύτρια η οποία ειδικεύεται στην προεγχειριτική και τη μετεγχειριτική φροντίδα. «Δεν κάναμε μη επείγοντα χειρουργεία επί δύο μήνες, ενώ αυτή ήταν η βασική πηγή εσόδων της υπηρεσίας μας», εξήγησε.

Στο αμερικανικό σύστημα πολλές νοσηλεύτριες δεν είναι μισθωτές αλλά απασχολούνται «ανά ημέρα», έτσι που τα νοσοκομεία μπορούν να μειώνουν τις δαπάνες τους από τη μία ημέρα στην άλλη. Η νοσηλεύτρια από την Ουάσινγκτον δουλεύει πλέον μόνο 9 ώρες την εβδομάδα, αντί για 36 μέχρι πρόσφατα.

«Το αμερικανικό σύστημα υγείας χρηματοδοτείται –και πλουτίζει πολύ κόσμο– μέσω πανάκριβων εξετάσεων και εγχειρίσεων που δεν είναι επείγουσες και κατασκευάζοντας γιγαντιαία νοσοκομεία στη βάση αυτού του οικονομικού μοντέλου», είπε ο καθηγητής Χάουαρντ Μάρκελ, ο διευθυντής του Κέντρου Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Μάλιστα, το ίδιο το Πανεπιστήμιο ανακοίνωσε ότι δεν θα πληρώσει τις συνταξιοδοτικές εισφορές των υπαλλήλων του την επόμενη χρονιά επειδή μειώθηκαν τα έσοδα στο ιατρικό κέντρο του.

«Οι ασφαλιστικές, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, πληρώνουν όταν βάζουμε έναν σωλήνα σε κάποιον, όχι όταν του μιλάμε», είπε ο Μάρκελ για να δώσει ένα σαφέστερο παράδειγμα.

Η ένωση νοσοκομείων των ΗΠΑ εκτιμά ότι οι απώλειες στο διάστημα Μαρτίου-Ιουνίου ανέρχονται στα 200 δισεκατομμύρια δολάρια. Προβλέπει ότι οι αποζημιώσεις που θα λάβουν για τους ασθενείς με Covid-19 και το πακέτο στήριξης των 100 δισεκ. δολαρίων που ψήφισε το Κογκρέσο δεν θα είναι αρκετά για να καλύψουν τα πραγματικό κόστος το οποίο μπορεί να ξεπερνά τα 80.000 δολάρια ανά ασθενή που νοσηλεύεται διασωληνωμένος, σύμφωνα με το Ίδρυμα Κάιζερ Φάμιλι.

Εκτός από τα νοσοκομεία, ένα μέρος του συστήματος υγείας έκλεισε τελείως κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Στα οδοντιατρεία χάθηκαν 500.000 θέσεις εργασίας μέσα σε έναν μήνα, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία. Καταστροφή επίσης για τους ποδίατρους, τους οφθαλμίατρους, τους φυσικοθεραπευτές.

Ακόμη και στη Νέα Υόρκη, πνευμονολόγοι έκλεισαν τα ιατρεία τους. Ο γιατρός Λεν Χούροβιτς, που απασχολεί δύο υπαλλήλους, έκλεισε το δικό του για πέντε εβδομάδες. «Την τρίτη εβδομάδα του Μαρτίου το τηλέφωνο σταμάτησε να χτυπά», είπε. Πλέον, το ιατρείο του επαναλειτουργεί αλλά βρήκε νέα πηγή εσόδων: κάνει τεστ διάγνωσης για τον νέο κορονοϊό.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλβανία: Διαδηλωτές γκρέμισαν τους φράχτες στο εργοτάξιο του υπό κατασκευή θέρετρου του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ
Οι Αλβανοί διαμαρτύρονται εδώ και εβδομάδες κατά ενός σχεδιαζόμενου πολυτελούς θέρετρου που υποστηρίζεται από μια εταιρεία που συνδέεται με τον Τζάρεντ Κούσνερ
Protesters who say their land has been taken unjustly, tear down the fence where a tourist resort is to be built by the Adriatic coast, in Rrjoll, near Shkodra, Albania, June 13, 2026. REUTERS/Florion Goga
Politico: Πώς ο γαμπρός του Ντόναλντ Τραμπ πυροδότησε κατά λάθος μια αλβανική εξέγερση
Φλαμίνγκο, μια παρθένα ακτογραμμή και ένα λαμπερό θέρετρο με την οικονική επένδυση του Τζάρεντ Κούσνερ προκάλεσαν τις μεγαλύτερες πολιτικές διαδηλώσεις στη σύγχρονη ιστορία της Αλβανίας
Protesters hold banners and placards during a protest against a luxury resort, a plan by a company linked to Donald Trump's son-in-law, Jared Kushner, on an environmentally sensitive part of the Adriatic coast, in Tirana, Albania, June 12, 2026. REUTERS/Valdrin Xhemaj
Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ απέκτησε το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας στο Χόλιγουντ
Το αστέρι του Μπέκαμ αναγνωρίζει την λαμπρή καριέρα του, κατά τη διάρκεια της οποίας ξεπέρασε τον κόσμο του επαγγελματικού ποδοσφαίρου και να έγινε μια εξέχουσα προσωπικότητα στη μόδα, το lifestyle και την ποπ κουλτούρα
Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ποζάρει μπροστά στο αστέρι του, μετά την αποκάλυψή του στο «Walk of Fame» του Χόλιγουντ στο Λος Άντζελες