Πέμπτη, 25 Απρ.
17oC Αθήνα

Πανωλεθρία για την Άνγκελα Μέρκελ στην Έσση – Τρίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός

Πανωλεθρία για την Άνγκελα Μέρκελ στην Έσση – Τρίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός
φωτογραφία: Reuters

Πανωλεθρία για το CDU της Άνγκελα Μέρκελ καταγράφουν τα exit polls στις εκλογές – σταθμό στο κρατίδιο της Έσσης.

Το κόμμα της Α. Μέρκελ φαίνεται να σημείωσε κατακόρυφη μείωση του ποσοστού του.

Όπως μεταδίδουν γερμανικά αλλά και διεθνή ΜΜΕ, το CDU έχασε 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την προηγούμενη αναμέτρηση στην Έσση το 2013, φτάνοντας μόλις το 28%.

“Βουτιά” έκανε και το SPD που συγκεντρώνει 20% των ψήφων (30,7% – 2013)).

Μεγάλοι νικητές αναδεικνύονται οι Πράσινοι που ανεβαίνουν στο 19,5% (11,1%), ενώ το ακροδεξιό AfD παίρνει 12% (4,1% – 2013).

Οι Φιλελεύθεροι του FDP συγκεντρώνουν το 7,5% (5%) και το αριστερό κόμμα De Linke το 6,5% (5,2% – 2013).

Μέρκελ: Πλησιάζει το τέλος;

Νέα εκλογική καθίζηση του CDU στην Έσση ενδεχομένως να αποτελέσει το κύκνειο άσμα του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού και της πολιτικής καριέρας της Άνγκελα Μέρκελ.

Όπερ σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να τεθεί επί τάπητος το θέμα της αποχώρησης του κόμματος της καγκελαρίου από τη συγκυβέρνηση του Βερολίνου. Και βέβαια θέμα Μέρκελ, το αργότερο στο συνέδριο του κόμματός της στις αρχές Δεκεμβρίου, όπου η ισχυρή κυρία της Γερμανίας αλλά και της Ευρώπης φιλοδοξεί να επανεκλεγεί πρόεδρος του CDU.

Κατά τους αναλυτές η άνοδος των Πρασίνων στην Έσση οφείλεται στην σαφή τους θέση στο προσφυγικό (ήταν εξ αρχής υπέρ της εισόδου και παραμονής τους στην Γερμανία) και την ξεκάθαρη απόσταση που πήραν από το ακροδεξιό κόμμα AfD.

Παρέμειναν, επίσης, ενωμένοι χωρίς οι διαφωνούντες να μπλοκάρουν την συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες, η κομματική ηγεσία τους ενέπνευσε αισιοδοξία, ήταν συναινετικοί, απέφυγαν τις εσωκομματικές διαμάχες – σε αντίθεση με τους κυβερνητικούς εταίρους στο Βερολίνο – και επικεντρώθηκαν σε διατύπωση εποικοδομητικών προτάσεων αντί να λένε απλώς “Όχι”.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις