Παρασκευή, 26 Απρ.
17oC Αθήνα

Πάπας Φραγκίσκος: Συγγνώμη για το «κακό που διέπραξαν τόσοι πολλοί χριστιανοί» στα σχολεία του Καναδά

Πάπας Φραγκίσκος: Συγγνώμη για το «κακό που διέπραξαν τόσοι πολλοί χριστιανοί» στα σχολεία του Καναδά

Ο πάπας Φραγκίσκος ζητά συγχώρεση για τα περιστατικά κακοποίησης αυτοχθόνων στον Καναδά, ιδιαίτερα σε καθολικά σχολεία μέσα από την επίσκεψή του σήμερα (25.07.2022) στην Αλμπέρτα.

Μέσα από ένα ταξίδι συμφιλίωσης στον Καναδά, ο Πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε «καταστροφικό λάθος» την αναγκαστική πολιτιστική αφομοίωση, ιδιαίτερα στα καθολικά σχολεία, όπου τα παιδιά έπεφταν θύματα κακοποίησης.

Μιλώντας στον χώρο όπου βρισκόταν παλαιότερα ένα τέτοιο σχολείο, στην κοινότητα Μάσκουατσις, στον δυτικό Καναδά, ο πάπας Φραγκίσκος ζήτησε συγχώρηση για την υποστήριξη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην «αποικιοκρατική νοοτροπία» των καιρών εκείνων, αναγνωρίζοντας πως παιδιά ιθαγενών «υπέστησαν κακοποίηση σωματική και λεκτική, ψυχολογική και πνευματική».

Ο 85χρονος ποντίφικας είπε πως ζητά συγχώρεση για το «κακό που διέπραξαν τόσοι πολλοί χριστιανοί σε βάρος των αυτοχθόνων» και καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος.

Μεταξύ 1881 και 1996, περισσότερα από 150.000 παιδιά ιθαγενών απομακρύνθηκαν από τις οικογένειές τους και μεταφέρθηκαν σε οικοτροφεία. Πολλά εξ αυτών λιμοκτονούσαν, έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού και σεξουαλικής κακοποίησης, με την Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Καναδά να κάνει λόγο για «πολιτιστική γενοκτονία».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις