Κόσμος

Πάπας Φραγκίσκος: Το φως μπορεί να νικήσει το σκοτάδι

Το μήνυμα που έστειλε στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου και στα εκατομμύρια που παρακολουθούσαν από την τηλεόραση ο Πάπας ήταν ότι η αλλαγή ξεκινά από την καρδιά των ανθρώπων.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε σήμερα τον κόσμο να επιτρέψει στο φως των Χριστουγέννων να διαπεράσει «το σκοτάδι στις καρδιές των ανθρώπων» που οδηγεί στις θρησκευτικές διώξεις, την κοινωνική αδικία, της ένοπλες συρράξεις και τον φόβο απέναντι στους μετανάστες.

Στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του Urbi et Orbi (σ.σ. «προς την πόλη και τον κόσμο»), ο 83χρονος Πάπας έκανε έκκληση για ειρήνη στους Αγίους Τόπους, τη Συρία, τον Λίβανο, την Υεμένη, το Ιράκ, τη Βενεζουέλα, την Ουκρανία και πολλές αφρικανικές χώρες που συγκλονίζονται από βίαιες συγκρούσεις.

Το μήνυμα που έστειλε στους δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που είχαν συγκεντρωθεί στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου και στα εκατομμύρια που παρακολουθούσαν από την τηλεόραση σε όλον τον κόσμο ήταν ότι η αλλαγή ξεκινά από την καρδιά των ανθρώπων.

«Υπάρχει σκοτάδι στις καρδιές των ανθρώπων, όμως το φως του Χριστού είναι μεγαλύτερο. Υπάρχει σκοτάδι στις προσωπικές, οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις, αλλά το φως του Χριστού είναι μεγαλύτερο. Υπάρχει σκοτάδι στις οικονομικές, γεωπολιτικές και οικολογικές συρράξεις, όμως ακόμη μεγαλύτερο είναι το φως του Χριστού», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος.

Ο Πάπας αναφέρθηκε στις διώξεις των Χριστιανών από εξτρεμιστικές οργανώσεις στην Μπουρκίνα Φάσο, το Μαλί, τον Νίγηρα και τη Νιγηρία, προσευχόμενος στον Θεό να παρηγορήσει όσους υποφέρουν λόγω της πίστης τους.

Την 1η Δεκεμβρίου, τουλάχιστον 14 άνθρωποι πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν σε επίθεση σε μια εκκλησία της Μπουρκίνα Φάσο, όπου έχουν αναζωπυρωθεί οι εθνοτικές και θρησκευτικές εντάσεις.

Ο Πάπας Φραγκίσκος δεν παρέλειψε στο μήνυμά του να αναφερθεί και στα βάσανα των μεταναστών. «Η αδικία είναι εκείνη που τους αναγκάζει να διασχίζουν ερήμους και θάλασσας, οι οποίες μετατρέπονται σε νεκροταφεία. Είναι η αδικία που τους αναγκάζει να υπομένουν αδιανόητη κακοποίηση, υποδούλωση κάθε είδους και βασανιστήρια σε απάνθρωπους καταυλισμούς κράτησης» είπε.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ο ποντίφικας είχε ζητήσει να κλείσουν τα κέντρα κράτηση μεταναστών στη Λιβύη.

Μολονότι υπάρχουν πολλά μεγάλα προβλήματα στον κόσμο, οι άνθρωποι δεν χρειάζεται να ψάξουν πολύ μακριά για να διορθώσουν τις αδικίες, συνέχισε. Για αρχή, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στις δικές τους κοινότητες, είπε.

Για να τονίσει το μήνυμά του, οι δύο καρδινάλιοι που επέλεξε ο Πάπας Φραγκίσκος να τον συνοδεύσουν στο μπαλκόνι της βασιλικής του Αγίου Πέτρου ήταν ο επίτιμος πρόεδρος της υπηρεσίας μετανάστευσης του Βατικανού, Ρενάτο Μαρτίνο και ο Κόνραντ Κραγιέφσκι, της οργάνωσης που μοιράζει ελεημοσύνη στους φτωχούς και τους άστεγους της Ρώμης.

CHRISTMAS SEASON POPE

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες από την σύγκρουση των τρένων στην Ισπανία: «Άνθρωποι και καθίσματα εκσφενδονίζονταν στον αέρα» - Στους 74 οι νεκροί
Επιζώντες περιγράφουν τις εφιαλτικές στιγμές τη στιγμή του δυστυχήματος - Κίνδυνος για την κυβέρνηση Σάντσεθ πριν τις εκλογές - Διαδηλώσεις στη Μαδρίτη
Ισπανία
10
Μέγκαν Μαρκλ: Στο «μικροσκόπιο» της βρετανικής υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου της αστυνομίας η επιστολή σε βάρος του πατέρα της
Η αστυνομία είχε ήδη παραδεχτεί ότι δεν είχε προωθήσει την επιστολή στις αρμόδιες δικαστικές αρχές και είχε δηλώσει ότι «εξετάζει» την ανάγκη παραπομπής του θέματος στη μονάδα εσωτερικών υποθέσεων
Ο πατέρας της Μέγκαν Μαρκλ, Τόμας
Δεύτερο τηλεφώνημα Τραμπ σε Ερντογάν μέσα σε ένα 24ωρο – Στο επίκεντρο η σύνοδος των τουρκογενών κρατών
Η νέα συνομιλία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου με ξένους ηγέτες στην Άγκυρα, μία ημέρα μετά την επικοινωνία τους για τη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία
Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Αμπάς σε Χριστοδουλίδη: Η Κύπρος μπορεί να μεσολαβήσει μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης για την επανέναρξη των συνομιλιών
Η προοπτική νέων συνομιλιών, η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και ο ρόλος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων στη Λευκωσία
Μάχμουντ Αμπάς και Νίκος Χριστοδουλίδης