Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Paradise Papers: 8 τρισεκατομμύρια “κρυμμένα” σε φορολογικούς παραδείσους – “Μπλεγμένος” και ο Τίλερσον

Paradise Papers: 8 τρισεκατομμύρια “κρυμμένα” σε φορολογικούς παραδείσους – “Μπλεγμένος” και ο Τίλερσον

Πολλά είναι τα ονόματα “βόμβα” που σκάνε σιγά σιγά σε σχέση με τα Paradise Papers. Σύμφωνα με τα στοιχεία πάντως, πάνω από 8 τρισεκατομμύρια βρίσκονται σε φορολογικούς “παραδείσους”.

Ένας από τους εμπλεκόμενους στα Paradise Papers φαίνεται να είναι και ο Ρεξ Τίλερσον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Δεν είναι ο μόνος όμως από την κυβέρνηση Τραμπ καθώς και ο υπουργός εμπορίου “φιγουράρει” στην λίστα.

Αυτό θα είναι άλλο ένα “χτύπημα” για τον Αμερικανό πρόεδρο, που βλέπει τους συνεργάτες του να πέφτουν ο ένας μετά τον άλλον στο “δόκανο” των αρχών.

8 τρισεκατομμύρια στους “παραδείσους”

Σύμφωνα με τα στοιχεία 7,9 τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν ‘αποθηκευτεί” στις offshore. περίπου 13,4 εκατομμύρια έγγραφα είδαν το φως της δημοσιότητας και “καίνε” πολλές εταιρείες αλλά και ηγέτες κρατών

Στο “κέντρο” του πλούτου φαίνεται να βρίσκεται η η Appleby, μια εταιρεία με 100 εκατομμύρια δολάρια ετήσια έσοδα, 470 εργαζόμενους και γραφεία σχεδόν σε κάθε σημαντικό φορολογικό παράδεισο.

Η εφημερίδα  Süddeutsche Zeitung  υποστηρίζει ότι τα έγγραφα αποδεικνύουν ότι εταιρείες κολοσσοί όπως η Nike, η Apple, η Uber ή το Facebook συρρικνώνουν τους φόρους τους σε γελοία χαμηλά ποσοστά, αποκαλύπτουν περιουσιακά στοιχεία της βασίλισσας Ελισάβετ , του ροκ αστέρα Bono , και ενός συνεργάτη του Καναδού πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό σε φορολογικούς παραδείσους. Αποκαλύπτουν πως οι πολιτικές ελίτ χρησιμοποιούν αυτόν τον μυστικό κόσμο: περισσότεροι από 120 πολιτικοί από σχεδόν 50 χώρες εμπλέκονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Στη Γερμανία, τα ίχνη οδηγούν σε χιλιάδες πελάτες, δικαιούχους ή άλλα εμπλεκόμενα πρόσωπα – χωρίς αυτό βέβαια να αποτελεί αυτόματα νομικό παράπτωμα. Μεταξύ των υπεράκτιων χρηστών είναι δισεκατομμυριούχοι, ευγενείς, επιχειρηματίες, κληρονόμοι, επενδυτές, καταδικασθέντες απατεώνες και πρώην πολιτικοί, όπως ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ αλλά και εταιρείες όπως η Sixt, η Deutsche Post ή η αλυσίδα ξενοδοχείων Meininger, η Siemens, η Allianz, η Bayer και η Deutsche Bank γράφει η SZ.

Τα έγγραφα δείχνουν έναν κόσμο που έχει προσαρμοστεί στις ανάγκες των μεγάλων εταιρειών, των πλουσίων και των εξαιρετικά πλούσιων. Ανοίγουν την πόρτα σε μια βιομηχανία που υπόσχεται την υψηλότερη μυστικότητα και καλύπτει ένα προηγουμένως αόρατο δίκτυο σε όλο τον κόσμο.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις