Κόσμος

Παραδοχή ΕΚΤ: Θέλουμε τους μετανάστες γιατί η Ευρώπη “γερνάει”

Η Ευρώπη γερνά, διαπράττει «δημογραφική αυτοκτονία» και χρειάζεται μετανάστες για να αποτρέψει μία περαιτέρω μείωση του εργατικού δυναμικού της, παραδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Βίτορ Κονστάνσιο.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ο Κονστάνσιο τόνισε, σε συνέντευξή του στο Reuters, ότι αν και η ΕΚΤ μπορεί να επεκτείνει το πρόγραμμά της αγορών ομολόγων, είναι εξωπραγματικές οι προσδοκίες ότι θα μπορούσε μόνη της να αντιστρέψει την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης, προσθέτοντας ότι η μετανάστευση θα μπορούσε να βοηθήσει στην κατεύθυνση αυτή.

Ένας από τους λόγους, είπε, της οικονομικής επιβράδυνσης της Ευρωζώνης είναι η γήρανση της κοινωνίας της και η μείωση του εργατικού δυναμικού που αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω τις επόμενες δεκαετίες.

«Αυτό είναι ένα πολύ οξυμένο πρόβλημα, επειδή η Ευρώπη διέπραττε επί έτη μία μορφή συλλογικής δημογραφικής αυτοκτονίας», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών και Γενικός Γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, μίας από τις χώρες που επλήγη περισσότερο από την οικονομική ύφεση.

«Για να αλλάξουν οι δημογραφικές τάσεις», πρόσθεσε, «η αύξηση των γεννήσεων δεν αρκεί. Πρέπει να γίνει (η αλλαγή των τάσεων) και με τη μετανάστευση. Εάν δεν γίνει αυτό, θα δυσκολέψουμε πολύ την ανάπτυξη και την ευημερία των μελλοντικών γενεών».

Ο Κονστάνσιο προειδοποίησε ότι ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι αδύναμος, κάτι που οφείλεται και στη συρρίκνωση της αγοράς εργασίας, σημειώνοντας ότι η νομισματική πολιτική είναι ανίσχυρη από την άποψη αυτή.

«Ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης είναι πολύ χαμηλός και στις παρούσες συνθήκες φοβόμαστε ότι θα πρόκειται για μία παρατεταμένη περίοδο χαμηλής ανάπτυξης», δήλωσε. Όλα αυτά ενώ εκατομμύρια άνθρωποι, που θέλουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, συρρέουν στην Ευρώπη από περιοχές, όπως η Συρία και το Αφγανιστάν, μαζί με μετανάστες που αναζητούν εργασία, αυξάνοντας τις εντάσεις μεταξύ των χωρών της ΕΕ σχετικά με το πώς θα διαχειρισθούν ή θα προσπαθήσουν να αποθαρρύνουν τις μαζικές αυτές εισροές.

Ο Κονστάνσιο απέδωσε τη «δραματική… αρνητική αντίδραση» κατά της μετανάστευσης στην υψηλή ανεργία και σημείωσε ότι ο υψηλός αριθμός ανέργων στην Ευρώπη «αποσταθεροποιεί την ήπειρο». Ο πληθυσμός της Ευρωζώνης αυξήθηκε μόλις κατά 0,25% πέρυσι, ενώ σε 7 από τις 19 χώρες της ο πληθυσμός μειώθηκε.

Αντίθετα, ο πληθυσμός των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,75% και της Αυστραλίας, που δεν έχει βρεθεί σε ύφεση από το 1991, αυξήθηκε κατά το ποσοστό ρεκόρ του 1,4%. Η ανεργία στην Ευρωζώνη παραμένει υψηλή, αλλά υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ χωρών, όπως της Ελλάδας ή της Ισπανίας, που πασχίζουν ακόμη με την κρίση χρέους, και των ισχυρότερων οικονομικά χωρών, περιλαμβανομένης της Γερμανίας.

Ενώ ο αριθμός των απασχολουμένων μειώθηκε στην Ισπανία κατά 1,8 εκατομμύρια στην πενταετία έως το 2014 και μειώθηκε επίσης και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, το εργατικό δυναμικό της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 1,4 εκατομμύρια.
«Το ποσοστό της ανεργίας στην Ευρώπη είναι πολύ υψηλό στο 11%, που αποσταθεροποιεί την ήπειρο. Οι ευρωπαϊκές αξίες διαβρώνονται ως αποτέλεσμα του φόβου που προκαλεί η ανεργία», δήλωσε ο Κονστάνσιο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αλγερινός επιτέθηκε με σφυρί στον γείτονά του στην Ισπανία και συνελήφθη - Του άνοιξε το κεφάλι και τον άφησε αιμόφυρτο στον δρόμο
Ο άνδρας διαπληκτίστηκε με το θύμα και ένα φίλο του θύματος - Τραυμάτιζε με μπουκάλι τον φίλο, ο οποίος νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση
Ισπανία
Νέο ρεκόρ ζέστης για τον μήνα Ιούνιο: Η Ευρώπη «βράζει» λόγω του ακραίου καύσωνα - Εκατοντάδες νεκροί το τελευταίο 10ημερο
«Στον φούρνο» τουλάχιστον 150 εκατομμύρια Ευρωπαίοι πολίτες - «Στο έλεος» του καύσωνα Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία, Ελβετία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισπανία και Ιταλία
Παρίσι