Τρίτη, 30 Απρ.
18oC Αθήνα

Παραίτηση Μπόρις Τζόνσον: Οι τελευταίες ώρες στη Ντάουνινγκ Στριτ και οι πιθανοί διάδοχοι του

Παραίτηση Μπόρις Τζόνσον: Οι τελευταίες ώρες στη Ντάουνινγκ Στριτ και οι πιθανοί διάδοχοι του
Φωτογραφία Reuters

Καταιγιστικές θα είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία τις επόμενες ημέρες, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, το μεσημέρι της Πέμπτης (07.07.2022). 

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, δήλωσε στο υπουργικό συμβούλιο ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιδιώξει να εφαρμόσει ένα νέο πολιτικό πρόγραμμα, ούτε θα κάνει σημαντικές αλλαγές, μέχρι το Συντηρητικό κόμμα να εκλέξει έναν νέο ηγέτη, ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Μπόρις Τζόνσον: Τα σκάνδαλα της θητείας του – Από το partygate, τις σεξουαλικές απρέπειες έως την «χρυσή» ανακαίνιση

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Τζόνσον είπε επίσης ότι οι σημαντικές οικονομικές αποφάσεις θα ληφθούν «από τον επόμενο πρωθυπουργό». Η κυβέρνησή του θα επικεντρωθεί μόνο στην υλοποίηση του προγράμματος για το οποίο εξελέγη.

Το τελευταίο πρωί στην Ντάουνινγκ Στριτ

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η “Daily Mail”, ήταν 8.30 το πρωί (τοπική ώρα), όταν ο Μπόρις Τζόνσον αποφάσισε ότι πρέπει να παραιτηθεί. Πηγή της Ντάουνιγνκ Στριτ ανέφερε στη βρετανική ιστοσελίδα, ότι ο πρωθυπουργός “ήταν μόνος” όταν έγραψε τη δήλωση παραίτησης και στη συνέχεια ζήτησε από τους συνεργάτες του, και τη σύζυγο του, Κάρι, να περιμένουν έξω, προκειμένου να προετοιμαστεί για το διάγγελμα του. 

Άλλη πηγή αποκάλυψε πως «πολλοί από το προσωπικό ήταν απίστευτα αναστατωμένοι και δακρυσμένοι», καθώς και ότι «αμέσως μετά το διάγγελμα, παραχώρησε μία ομιλία, απευθυνόμενος σε όλο το προσωπικό και τους είπε ένα τεράστιο ευχαριστώ για όσα έχουν κάνει εδώ και τρία χρόνια και όσα κατάφεραν». Σύμφωνα με τη “Daily Mail”, σε αυτή την ομιλία η σύζυγος του Μπόρις Τζόνσον δεν ήταν παρούσα. 

Οι πιθανοί διάδοχοι του

Οι πιο πιθανοί διάδοχοι του Μπορις Τζόνσον – σύμφωνα με τις στοιχηματικές εταιρείες στη Βρετανία – είναι η υπουργός Εμπορίου Πένι Μόρντοντ, ο μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ, ο υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας και ο πρώην υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ. Όσον αφορά στα «αουτσάιντερ», περιλαμβάνονται ο νέος υπουργός Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ. 

H υπουργός Εμπορίου Πένι Μόρντοντ

O μέχρι πρότινος υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ

O πρώην υπουργός Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ

«Μάχη» Τρας – Γουάλας;

Καλό «προβάδισμα» πάντως στην κούρσα της «διαδοχής» φαίνεται να έχει ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του YouGov. Πολλοί μάλιστα υποστηρίζουν ότι η «μάχη» θα δοθεί ανάμεσα στον υπουργό Άμυνα και την υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας. 

Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Λιζ Τρας

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας, Μπεν Γουάλας

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις αυξανόμενες εικασίες για γενικές εκλογές φέτος, οι στοιχηματικές εταιρείες στην Βρετανία υποδηλώνουν ότι είναι πιο πιθανό αυτές να γίνουν το 2023 ή αργότερα.

Φωτογραφίες αρχείου: Reuters/ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις