Παρασκευή, 29 Μαρ.
24oC Αθήνα

Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος των «Αληθινών Φινλανδών» – Παρενόχλησε βουλευτή

Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος των «Αληθινών Φινλανδών» – Παρενόχλησε βουλευτή

Ένας υψηλόβαθμος πολιτικός, μέλος του ευρωσκεπτικιστικού “Κόμματος των Φινλανδών”, γνωστού και ως “Αληθινοί Φινλανδοί”, δήλωσε σήμερα ότι θα παραιτηθεί από την ηγεσία του κόμματος, το οποίο στο παρελθόν συμμετείχε σε κυβέρνηση συνασπισμού επειδή κατηγορήθηκε ότι παρενόχλησε μια βουλευτή.

Τα φινλανδικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται μια βουλευτή άλλου κόμματος, η οποία ισχυρίζεται ότι ο Τούβο Χακάραϊνεν, αντιπρόεδρος του κόμματος, την περασμένη εβδομάδα την φίλησε σε καφέ του κοινοβουλίου παρά τις αντιρρήσεις της.

“Λυπάμαι… παραιτούμαι”

“Λυπάμαι πολύ για ό,τι έγινε. Δεν μου ταιριάζει το αλκοόλ…την πλήγωσα”, έγραψε ο Χακάραϊνεν στη σελίδα του στο Facebook. “Θα παραιτηθώ από τη θέση του δεύτερου αντιπροέδρου του κόμματος”.

Οι βουλευτές του Κόμματος των Φινλανδών προειδοποίησαν γραπτώς τον Χακάραϊνεν. Επισήμαναν ότι η παρενόχληση είναι απαράδεκτη. Ο Χακάραϊνεν θα παραμείνει μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

Ήταν μέλος μιας νέας σκληροπυρηνικής ομάδας που είχε προταθεί από το κόμμα τον Ιούνιο. Εξέλιξη που οδήγησε τον πρωθυπουργό Γιούχα Σίπιλα να διώξει από την κυβέρνηση συνασπισμού τους “Αληθινούς Φινλανδούς”.

Περισσότεροι από τους μισούς βουλευτές του αποχώρησαν μετά την εξέλιξη αυτή. Σχημάτισαν μια νέα ομάδα για να μπορέσουν να διατηρήσουν τις κοινοβουλευτικές τους έδρες.

Το Κόμμα των Φινλανδών, που παλαιότερα ονομαζόταν “Αληθινοί Φινλανδοί”, βγήκε από την αφάνεια στη διάρκεια της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη παρουσιάζοντας μια πλατφόρμα κατά της ΕΕ και περιπλέκοντας έτσι τις συνομιλίες του μπλοκ με τις χώρες σε κρίση για την έξοδο από αυτήν.

Νωρίτερα μέσα στο χρόνο επιβλήθηκε πρόστιμο στον Χακάραϊνεν για μια ανάρτησή του στο Facebook με την οποία ζητούσε μια Φινλανδία απαλλαγμένη από μουσουλμάνους, η οποία σύμφωνα με περιφερειακό δικαστήριο συνιστούσε υποκίνηση μίσους κατά εθνοτικής ομάδας.

Το κόμμα αυτή τη στιγμή συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου περίπου 8% από 18% που είχε συγκεντρώσει στις γενικές εκλογές του 2015.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις